Software & Apps Τεχνικές

PICSART

Το Photoshop των κινητών!

Υστερα από την παρουσίαση δύο προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας για σταθερό υπολογιστή (GIMP και Paint.NET) ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε μια αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ που γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Η εφαρμογή PicsArt Photo Studio: Collage Maker & Pic Editor (ή για συντομία: PicsArt) είναι η πρώτη από μια οικογένεια τεσσάρων εφαρμογών. Οι άλλες τρεις είναι τα PicsArt Animated GIF & Video Animator, PicsArt Color Paint και PicsArt Video Maker & Movie Editor τα οποία ειδικεύονται σε διαφορετικού τύπου οπτικά μέσα.

Η PicsArt είναι η δημοφιλέστερη και ικανότερη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων που κυκλοφορεί για Adnroid, iOS και Windows συσκευές. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εφαρμογής, ενημερωνόμαστε ότι έχει πάνω από 450 εκατομμύρια downloads και πάνω από 90 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες! H PicsArt, όμως, δεν είναι απλά μια εφαρμογή αλλά και μια πλατφόρμα επικοινωνίας στις προδιαγραφές του δημοφιλούς Instagram. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να δημοσιεύσει τις δικές του προσωπικές δημιουργίες, να εξερευνήσει δημιουργίες άλλων χρηστών, να γνωρίσει φίλους, να εμπνευστεί μέσω μιας πληθώρας κατηγοριών εικόνων ή ακόμα και να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς με την ονομασία Challenges όπως πραγματοποιήθηκε για τη γνωστή ροκ μπάντα του Jared Leto, 30 Seconds to Mars!

Το περιβάλλον της εφαρμογής δεν είναι τόσο σαφές και οργανωμένο όσο δίνει την εντύπωση αρχικά. Απαιτεί μια βασική γνώση σε προγράμματα επεξεργασίας ή έστω μια επένδυση χρόνου με την ίδια την εφαρμογή, για να γίνουν κατανοητά τα εργαλεία και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Σε γενικές γραμμές, οι εντολές και τα εργαλεία βρίσκονται σωστά κατανεμημένα, αλλά δεν λείπουν οι φορές όπου θα χρειαστεί να ψάξει ο χρήστης λίγο παραπάνω για μια συγκεκριμένη εντολή. Αυτό εν μέρει είναι δικαιολογημένο για μια εφαρμογή κινητών συσκευών που προσπαθεί να παίξει τον ρόλο ενός άτυπου επαγγελματικού προγράμματος επεξεργασίας, με όλες τις δυνατότητες και την ευρεία γκάμα εργαλείων που αυτό πρέπει να διαθέτει.

Οι εντολές κατηγοριοποιούνται σε Add-ons, Tools, Filters, Magic, Stickers, Cutout, Text, Add Photo, Square Fit, Border, Mask, Draw, Stamp, Lens Flare, Shape Mask, Frame και Callout. Με μια ματιά παρατηρούμε ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές εντολές  – κάλλιστα ορισμένες θα μπορούσαν να συγχωνευτούν ή και να παραλειφθούν. Για παράδειγμα, με την εντολή Cutout, ο χρήστης μπορεί να απομονώσει (ή αλλιώς να αποκόψει) ένα στοιχείο μιας εικόνας από το φόντο. Καθώς δεν προσφέρονται πολλές ρυθμίσεις -παρά μόνο η δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους του πινέλου- η συγκεκριμένη εντολή θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στην κατηγορία των εργαλείων (Tools). Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατηγορία Magic, όπου στην ουσία περιλαμβάνονται ορισμένα πιο εντυπωσιακά φίλτρα από άλλους χρήστες. Και αυτή όμως η κατηγορία θα μπορούσε να συγχωνευτεί στην ευρύτερη κατηγορία των Filters.

Ας δούμε τώρα τις πιο σημαντικές κατηγορίες ξεχωριστά, ξεκινώντας από αυτή των πρόσθετων (Add-ons): μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη πλούσιο περιεχόμενο της εφαρμογής. Από εδώ ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει νέα και εντυπωσιακά Stickers, Backgrounds, Fonts, Masks, Collages και Frames. Δυστυχώς όλα αυτά αποκτούνται επί πληρωμή, αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που βρίσκεται εκεί για όποιον θέλει να επενδύσει πιο δημιουργικά επάνω στην εφαρμογή.

Στην κατηγορία των εργαλείων βρίσκουμε τις εντολές για Crop, Free Crop, Shape Crop, Dispersion, Clone, Stretch, Motion, Selection, Curves, Adjust, Enhance, Tilt Shift, Perspective, Resize και Flip/Rotate.

Τα φίλτρα χωρίζονται σε 8 συνολικά κατηγορίες: Fx, Blur, Artistic Pop Art, Paper, Distort Colors και Corrections. Στην τελευταία βρίσκονται ουσιαστικά τα εργαλεία Retouch – πρόκειται για άλλη μια περίπτωση όπου δημοφιλή εργαλεία φαίνεται να βρίσκονται σε λάθος κατηγορία. Συνολικά υπάρχουν 109 φίλτρα και εάν σε αυτά ενσωματωθούν και όσα βρίσκονται στην κατηγορία Magic, τότε μιλάμε για μια πραγματικά πελώρια λίστα φίλτρων προς εξερεύνηση!

Η κατηγορία των Stickers περιέχει άλλη μία τεραστίου μεγέθους ποσότητα γραφικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε χρήστης. Πέρα από τα δωρεάν αυτοκόλλητα που υπάρχουν ήδη στην εφαρμογή, καθώς και τα ελεύθερα προς χρήση υπεράριθμα δημιουργήματα άλλων χρηστών της πλατφόρμας, υπάρχουν και εκείνα που αποκτούνται επί πληρωμή.

Άλλα στοιχεία που μπορούν να εμπλουτίσουν την σύνθεση μιας εικόνας είναι η προσθήκη στάμπας, μάσκας, αντανάκλασης φακού και πλαίσιου κάδρου. Καθένα από αυτά καταλαμβάνει μια ξεχωριστή κατηγορία όπως είδαμε παραπάνω.

Η εφαρμογή επίσης, υποστηρίζει την λογική των Layers: αυτό σημαίνει πως δίνεται η δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών εικόνων (η μία επάνω στην άλλη) καθώς και κειμένου. Μάλιστα, το κείμενο μπορεί να επικολληθεί ακόμα και έτσι που να προσδίδει ένα καρτουνίστικο ύφος, δηλαδή σε συννεφάκι διαλόγου.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως μέσω της εφαρμογής PicsArt και με την κάμερα του κινητού, μπορούμε να κάνουμε λήψεις και να προσθέσουμε εφέ όπως διάφορες σκηνές, φίλτρα και αυτοκόλλητα.

PicsArt: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 

 – Χαρακτηριστικά: Layers, εργαλεία επιλογής, Dispersion Tool, Retouching μέσω της διαδρομής Filters > Corrections, χρωματική διόρθωση, sharpening, υποστήριξη add-ons μέσω πληρωμής, τεράστια γκάμα σε Filters, Stickers και Stamps εκτός των άλλων.

 – Αρχεία που υποστηρίζει: Η εφαρμογή ανοίγει εικόνες .JPG αλλά αποθηκεύει όλες τις επεξεργασμένες εικόνες σε αρχεία .PNG.

 – Περιβάλλον: Για κάποιον που καταπιάνεται πρώτη φορά με την εφαρμογή, σίγουρα κάποια πράγματα θα είναι δυσνόητα ενώ άλλες φορές θα ψάχνει εργαλεία σε λάθος θέση. Εάν παρόλα αυτά κάποιος αγαπάει την επεξεργασία εικόνας και ασχοληθεί περισσότερο με την εφαρμογή, τότε είναι σίγουρο πως δεν θα πάψει να ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο τις τεράστιες δυνατότητές της. Γιατί εάν και τα εργαλεία είναι κάπως άτακτα τοποθετημένα, είναι εκεί και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

 – Δημοφιλία: ≃ 450.000.000+ downloads

 – Μέγεθος προγράμματος (Download – Version 9.24.13): ≃ 95.59 MB

 – Απαιτήσεις Android: 4.0.3 και πάνω

ΥΠΕΡ 

– Μεγάλη ποικιλία σε εργαλεία

– Μεγάλη ποικιλία σε φίλτρα στα οποία δίνεται ελευθερία ρυθμίσεων

– Γρήγορη εφαρμογή των Effects

–  Challenges μέσω των οποίων μαθαίνει κανείς πιο δημιουργικά την εφαρμογή

–  Εύχρηστη και φιλική πλατφόρμα, με ειδική αναφορά σε tutorials

ΚΑΤΑ

– Προβληματική τοποθέτηση εργαλείων και εντολών

– Καταλαμβάνει μεγάλο χώρο αποθήκευσης

– Η επιλογή του Draw απαιτεί το κατέβασμα της εφαρμογής PicsArt Color Paint (μεγέθους επιπλέον 10.84 ΜΒ)

– Έντονη και ενοχλητική παρουσία διαφημίσεων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το PicsArt αποτελεί την πιο πλήρη εφαρμογή που κυκλοφορεί σε όλα τα app market. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πλατφόρμα των χρηστών της γιγαντώθηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή δίνει τεράστιες δυνατότητες. Η ποικιλία των εργαλείων, των φίλτρων, των αυτοκόλλητων, των σταμπών και τόσων άλλων εντολών, μπορεί να προσφέρει στον κάθε χρήστη άπειρες ώρες ενασχόλησης και δημιουργίας. Το PicsArt θα μπορούσε ακόμα να αποτελέσει το εφαλτήριο για κάποιον να γνωρίσει την μαγεία της επεξεργασίας της εικόνας, ώστε αργότερα να μεταπηδήσει σε ένα πιο επαγγελματικό επίπεδο, όπως αυτό του Photoshop.