Ενδιαφέρουν

ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗ: ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΠΗΛΟ!

Ο φωτορεπόρτερ βρέθηκε στις 22/11/22 στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη. H προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη, όμως, με προφορική εντολή Εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος στις 23/11/22 στις 2πμ “κατ΄ εξαίρεση”. Tι δήλωσε ο ίδιος σχετικά, ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει! Ποιος ήταν ο “διάλογός” του με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο.

Ας δούμε ολόκληρο το χρονικό της υπόθεσης, καθώς και τι αναφέρεται στις σχετικές τοποθετήσεις  του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (International Press Institute – IPI), των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ( Reporters Without Borders – RSF), της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και του ΜέΡΑ25.

Η προσαγωγή του γνωστού φωτοειδησεογράφου, ο οποίος 12 μήνες πριν είχε μιλήσει στην Χριστίνα Καλλιγιάννη, και στο Photonet για το φωτογραφικό project που ετοιμάζει με επίκεντρο τα Προσφυγικά (βλ. παρακάτω στο άρθρο) συνέβη κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης στην περιοχή, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η επιχείρηση “πραγματοποιήθηκε για τη σύλληψη ατόμου, το οποίο εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπρηστικών επιθέσεων” σύμφωνα με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν 78 συλλήψεις.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα το ότι ο Νίκος Πηλός οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ παρά το γεγονός ότι έκανε γνωστή την επαγγελματική του ιδιότητα στους αστυνομικούς, επιδεικνύοντας τη δημοσιογραφική του ταυτότητα. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου “θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί αμέσως μόλις έγινε η επιβεβαίωση της δημοσιογραφικής του ιδιότητας”.

Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, αφού κρατήθηκε για 10 ώρες, αφέθηκε ελεύθερος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/11 με εισαγγελική εντολή (Εφημερίδα των Συντακτών).

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2022

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ήδη ώρες του συναδέλφου μας και μέλους της Ένωσής μας Νίκου Πηλού.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του. 
 

Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

Το ΔΣ της ΕΑΞΤ


Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα “Προσφυγικά” της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ,τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ.

Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή. Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του
κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητά του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός.

Καταγγέλλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση του συναδέλφου να δουλέψει και την κατασταλτική
ενέργεια της προσαγωγής του, που στόχο έχουν τη λογοκρισία, την οποία πασχίζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους, τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν, ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση.

Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα.
Οι  επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπισή της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί οτι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί
τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.

Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε οτι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα, επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδισή του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει.

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού (23/11/22)

Εχθές ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν τρόπο να μάθουν τον λόγο της προσαγωγής του.

Παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο φωτορεπόρτερ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ στις 2 το βράδυ και ενώ του είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα.

Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα τέτοια γεγονότα κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά.


ΜέΡΑ25

Σε ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Την Τρίτη 22/11, η Ελληνική Αστυνομία εισέβαλε στα Προσφυγικά κτήρια της Λ. Αλεξάνδρας, με αφορμή τη σύλληψη ατόμου που κατηγορείται για την επίθεση στον ραδιοφωνικό σταθμό του Real News. Λίγη ώρα μετά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ) περικύκλωσαν το οικοδομικό τετράγωνο προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα, πανικό στους περίοικους και χάος στο Νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, που συνορεύει με την κοινότητα των προσφυγικών.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα με απολογισμό 79 προσαγωγές, στους οποίους αποδόθηκαν σε όλους κατηγορίες και μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους και ένας φωτορεπόρτερ. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με σχετική ανακοίνωση της, καταγγέλει την σύλληψη του συναδέλφου τους και την παρακώλυση της δουλειάς του, αφού βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει την επιχείρηση και η ΕΛΑΣ τον συνέλαβε, παρότι γνώριζε την ιδιότητά του.

Δηλώσεις του Νίκου Πηλού

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (23/11/22) τόνισε: «Ανέβηκα στην ταράτσα των Προσφυγικών για να πάρω ανάσα –καθώς είχε γίνει χρήση χημικών εντός του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις– αλλά και για να είμαι διακριτός. Την ώρα της συνέλευσης βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο προκείμενου να καλύψω τα γεγονότα. Στους αστυνομικούς δήλωσα την ιδιότητα μου παρ’ όλα αυτά με προσήγαγαν και μου έχει απαγγελθεί σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών».

Σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην Ντίνα Δασκαλοπούλου (24/11/22) υπογράμμισε τα ακόλουθα:

Τα Προσφυγικά παρουσιάζουν μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αυτοοργανωμένες κοινότητες φτωχών ανθρώπων – ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων. Εργάζομαι πάνω από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πολλές φορές γεγονότα σε εμπόλεμες ζώνες. Ο τρόπος που δουλεύουμε στο πεδίο έχει κανόνες και διέπεται από κώδικα δεοντολογίας, όπως υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όχι μόνο οι ένστολοι κάθε χώρας, αλλά ακόμα και οι αντιμαχόμενες πλευρές σε μια σύρραξη απέναντι στους ανθρώπους του Τύπου. Όταν ξεκίνησε η έφοδος των αστυνομικών και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, ακολούθησα τους κανόνες ασφαλείας κι ανέβηκα στην ταράτσα ώστε να μπορώ να αναπνέω γιατί στον εσωτερικό χώρο υπήρχε μεγάλος συνωστισμός. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν στην ταράτσα αμέσως μετά και προσήγαγαν όποιον ήταν εκεί – μαζί τους κι εμένα. Κι αυτό παρ’ όλο που είπα την ιδιότητά μου και έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα. Μεταφέρθηκα στη Γ.Α.Δ.Α. όπου με κράτησαν μέχρι τις 2 το ξημέρωμα, παρ’ όλο που ήταν γνωστή η ιδιότητά μου και στη φυσική και την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας. Εν τέλει βρέθηκα κατηγορούμενος και μάλιστα με βαριές κατηγορίες. Είμαστε επαγγελματίες και δεν επιλέγουμε πλευρά στα γεγονότα, ούτε εγώ ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο ή κόμμα. Είμαι εκεί για να καταγράφω νηφάλια και ψύχραιμα όσα συμβαίνουν – αυτό άλλωστε διδάσκω και στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο όταν διδάσκω στην Ελλάδα και αλλού.

Μερικές από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί είναι:

  • Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων
  • Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία
  • Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού
  • Άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών

Ποιο ήταν το περιεχόμενο του διαλόγου του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Στο σχετικό ρεπορτάζ του efsyn.gr διαβάζουμε μεταξύ άλλων πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε την Πέμπτη 24/11/22 τα εξής για την υπόθεση:

Ήταν ένα ατυχές περιστατικό. Νομίζω ότι δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελευθέρωση, για τη μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Και η Ελληνική Αστυνομία, πάντοτε όταν δημοσιογράφοι επιδεικνύουν τις ταυτότητές τους ή, γνωστοποιούν την ιδιότητά τους, έχει τις οδηγίες να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται. Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επειδή ήδη είχε γίνει η σύλληψη, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του, είχε εκδοθεί το γραφειοκρατικό της σύλληψης, είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Δόθηκαν, όμως, άμεσες οδηγίες για την απελευθέρωσή του και είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα έχει την κατάληξη που πρέπει να έχει, χωρίς περαιτέρω περιπέτειες για τον συνάδελφό σας.

Ο Νίκος Πηλός τοποθετήθηκε αυθημερόν για τα ανωτέρω ως εξής:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, την 24-11-2022, ανέφερε ότι η προσαγωγή και παραμονή μου επί 8 και πλέον ώρες στη Γ.Α.Δ.Α. οφείλεται δήθεν στο ότι «δεν επέδειξα την ταυτότητά μου». Πιθανότατα, ο κ. Οικονόμου διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες, αφού, τόσο κατά την αρχική «δέσμευσή» μου όσο και κατά την προσαγωγή μου στη Γ.Α.Δ.Α., αμέσως επέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα αλλά και τις 2 επαγγελματικές μου ταυτότητες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας που είναι σε ισχύ. Άλλωστε, το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου) που οικειοθελώς έδωσα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία του δελτίου αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά μου (φωτοειδησεογράφος) το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκώ, τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν.

Τι έλεγε πέρσι στο Photonet για το φωτογραφικό του project στα Προσφυγικά

Ο Νίκος Πηλός, είναι ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους ντοκουμέντου στη χώρα μας, με πλούσιο έργο και πολλές διεθνείς διακρίσεις. Συνέντευξη και portfolio του είχαμε φιλοξενήσει πριν ένα χρόνο περίπου, στο τεύχος 231 του Photonet. Mιλώντας στη Χριστίνα Καλλιγιάννη, οι δημιουργός είχε μιλήσει για την φωτογραφική ενασχόλησή του με τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας:

Aυτό που κάνω τώρα με τα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι μια ιστορία που αν και συμβαίνει μέσα στην Αθήνα, είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στεγαστική και πολιτική κατάληψη στην Ευρώπη. Ωστόσο εκείνο που με απασχολεί και το συνδέει με το προηγούμενο project μου αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Στην κατάληψη λοιπόν των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ) που συνυπάρχουν 30 διαφορετικές εθνικότητες, μεταξύ αυτών και πολλοί φτωχοί (ασθενείς οικονομικά) Έλληνες, βρίσκω να πραγματώνονται όλα αυτά που λέγονται στη δυτικές κοινωνίες για την ανάγκη αφομοίωσης των μεταναστών, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών, για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη κ.τλ. τα οποία δεν βλέπουμε να λειτουργούν, ούτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς ούτε σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας βλέπουμε να συμβιώνει ένα Σιίτης με έναν Σουνίτη μουσουλμάνο, ένας άθεος με έναν χριστιανό, ένας κομμουνιστής με έναν απολίτικο χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές εντάσεις, χωρίς να υπάρχει βία και μαχαιρώματα, χωρίς διακρίσεις που αφορούν στο φύλο ή την κοινωνική, θρησκευτική, εθνική καταγωγή κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το κίνητρό μου γι’ αυτό το story είναι ότι εκεί πραγματοποιείται όλο αυτό που ευαγγελίζεται ο δυτικός κόσμος, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Πρόκειται για ένα πείραμα άμεσο-δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης. Προέκυψε αυτό γιατί πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους ισότιμα.

Μια ομιλία του δημιουργού 

Στο video που ακολουθεί, παρουσιάζει τη δουλειά του ως φωτορεπόρτερ ανά τον κόσμο και μιλάει για τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτήν, στα πλαίσια του Athens Photo World 2019. Στη συζήτηση συμμετέχει ο δημοσιόγραφος και συνεργάτης του Νίκου Πηλού, Νικόλας Λεοντόπουλος. Συντονίζει ο Γιάννης Κολεσίδης, Επιμελητής Ψηφιακών Προβολών του APW.

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.