Ενδιαφέρουν

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12: Ο ΝΙΚΟΣ ΠΗΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ “ΚΙEV: LIFE UNDER SIEGE”

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 20:30, στο Zatopek book cafe (Π. Τσαλδάρη 209) της Καλλιθέας.

Με το φωτογράφο θα συνομιλήσουν οι δημοσιογράφοι Daniel Howden και Πάνος Χαρίτος. Στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα εκτίθενται, παράλληλα, έργα από το συγκεκριμένο φωτογραφικό project.

Στην πρώτη έκδοση του Zátopek παρουσιάζονται οι εικόνες του διακεκριμένου φωτογράφου, από κατοίκους του Κιέβου υπό πολιορκία, εν μέσω βομβαρδισμών

O ίδιος ο φωτογράφος σχολιάζει σχετικά: Έχοντας βρεθεί αρκετές φορές σε περιοχές που βομβαρδίζονται, έτρεφα πάντα μία ξεχωριστή εκτίμηση για τους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ίσως γιατί αυτή είναι η πιο δυνατή έκφανση γενναιότητας και η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης ενάντια στον εισβολέα, η άρνηση
αλλαγής της καθημερινότητας, η απόλυτη αντίσταση ενάντια στο φόβο του πολέμου […]”.

© Νίκος Πηλός

Μικρό Βιογραφικό

Ο Νίκος Πηλός είναι βραβευμένος φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής και συγκαταλέγεται μεταξύ των διακεκριμένων Ευρωπαίων δημιουργών. Η δουλειά του εμφανίζεται τακτικά σε κορυφαίες διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το έργο του παρουσιάζεται σε εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από την πρώτη αποστολή του στο Λίβανο το 1988 έχει ταξιδέψει σε πάνω από 60 χώρες καταγράφοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ όπου πέρασε 100 ημέρες χωρίς να ενσωματωθεί με τα αμερικανικά στρατεύματα ο πόλεμος του 2006 στον Λίβανο και η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα ΛιβύηςΤυνησίας το 2011, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Από το 2008 κάλυψε την Ελληνική και την Κυπριακή οικονομική κρίση, τις κοινωνικές και πολιτικές μεταμορφώσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξεγέρσεων της Κωνσταντινούπολης, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και την προσφυγική κρίση.

Τα πέντε τελευταία χρόνια απασχολείται με το project THE REFUGE (σε συνεργασία),
μια πρότυπη διαδικτυακή διαδραστική πλατφόρμα με την υποστήριξη του imedd
, καθώς
και με τον τρέχ
οντα πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Νίκος έχει προσκληθεί ως επισκέπτης (φιλοξενούμενος) ομιλητής και ως λέκτορας στα New York University (201820192020), Columbia University School of the Arts (20142021), Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (20202021), Athens photoworld Festival 2019, Photographic Nights, Contemporary Museum of Cologne 2015, Bronx Documentary Center (2014), ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με υποτροφία στο NYU με θέμα τα Νέα Μέσα.

© Νίκος Πηλός

Στα βραβεία και τις εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: POY 2021, 2020, 2016, 2014, Worldpress Photo 2017, NPPA 2014, CHIP 2012 and PX3 2020, 2016, 2014, 2013, 2012,VISUAL LEADER 2016 και Visa Pour L’ Image Festival, Γαλλία, Moving Walls 21, Open Society Foundation, NΥ, Ηνωμένες Πολιτείες, Contemporary Museum of Cologne, Γερμανία, Roma Fotografia, Ιταλία, Kolga Tbilisi Photo Festival, Γεωργία, House of Photography, Hamburg, Γερμανία, Angkor Photo Festival, Καμπότζη, Zingst Photofestival, Γερμανία, Museum of Photography, Θεσσαλονίκη, Athens Photo Festival, Μουσείο Μπενάκη κ.τλ.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους The New York Times, στο TIME, στο Newsweek, στο Stern, στο Der Spiegel, στην Die Zeit, στους Financial Times, στους Sunday Times, στον Independent, στον Guardian, στο XLSemanal, στο Gente, στο Bloomberg, στο Internazionale, στην L’Espresso και αλλού.

© Νίκος Πηλός

Συνομιλητές

  • Ο Daniel Howden είναι αρθρογράφος και έμπειρος αρχισυντάκτης, Managing Director του Lighthouse Reports. Διετέλεσε ανταποκριτής του Economist, του Guardian και της Independent. Ειδικεύεται στο προσφυγικό ζήτημα και υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής στο Oxfords Refugee Studies Centre καθώς και Αρχισυντάκτης του Refugees Deeply. Έχει βραβευθεί δύο φορές με το Migration Media Award, έχει αποσπάσει ειδική μνεία στο True Stories Award και υπήρξε υποψήφιος στα Online Journalism Awards.
  • Ο Πάνος Χαρίτος είναι διακεκριμένος πολεμικός ανταποκριτής. Έχει συνεργαστεί με την Ελευθεροτυπία, τον Ταχυδρόμο, το Κανάλι 15, το Mega, υπήρξε ανταποκριτής του Αθηναΐκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αλβανία, πολεμικός ανταποκριτής της πρώην ΝΕΤ. Το 2015 επελέγη για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 21:00. Το 2005 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, του απένειμε το βραβείο του ιδρύματος Μπότση για την προαγωγή της δημοσιογραφίας.
 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).