Ενδιαφέρουν

Π.Ο.Φ.: “ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ” – Ε.Κ.Φ.Α.: “Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ!”

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις (φωτό – video!)

Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων και η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας σε σημερινές τους ανακοινώσεις τονίζουν τα εξής:


Εκατοντάδες φωτογράφοι σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα καταστήματα τους και διαμαρτυρήθηκαν, ειρηνικά, ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης να αφανίσει το Φωτογραφείο της Γειτονιάς.

Στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεκάδες φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα απεχθή σχέδια μίας Κυβέρνησης που με το έτσι θέλω αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό σωστό σχεδιασμό για τη λήψη των φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες με τη χρήση του MyPhoto και να καταδικάσει ένα ολόκληρο κλάδο σε βαθιά κρίση και πολλά φωτογραφεία σε κλείσιμο. Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν η Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας, το Σωματείο Φωτογράφων Νομού Καβάλας, το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Ν. Ξάνθης “Κύκλωψ”, το Σωματείο Φωτογράφων Ν. Ιωαννίνων και Περιχώρων «Ο ΗΛΙΟΣ» και το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Κέρκυρας.

Επίσης διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τοπικά, από την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων ΝΔ Πελοποννήσου, την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας και το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κρήτης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συμμετείχε σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του myphoto σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το myphoto είναι η νέα κρατική ψηφιακή υπηρεσία που είχε αποφασισθεί να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη τη χώρα για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών στη λήψη φωτογραφιών για κρατικά έγγραφα και την ασφαλή αποστολή τους στις κρατικές υπηρεσίες. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών φωτογράφων και τη χρήση του myphoto, εξασφαλίστηκε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια και ότι οι πολίτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, άψογα και χωρίς καθυστερήσεις.

Μετά τις εκλογές, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η λήψη φωτογραφιών για τις νέες ταυτότητες θα γίνεται από Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα ανακοίνωσε την επιβολή παραβόλου 10 ευρώ σε κάθε πολίτη, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, μία διαδικασία που μέχρι τώρα είναι δωρεάν.

Με άλλα λόγια και το φωτογραφείο της γειτονιάς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και αναγκαστικά θα κλείσει αλλά και ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει παράβολο για μία υπηρεσία που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

  • να ανασταλεί η απόφαση λήψης των φωτογραφιών από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα Αστυνομικά Τμήματα ή από οποιοδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία
  • να μην επιβληθεί παράβολο έκδοσης ταυτότητας
  • να ενημερωθούμε με ποιες διαδικασίες, από που έγινε και πόσο κόστισε η προμήθεια του φωτογραφικού εξοπλισμού
  • να αποκαλυφθεί που πηγαίνουν τα 10 ευρώ του παράβολου και ποια εταιρεία έχει αναλάβει το έργο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και με ποιες διαδικασίες


Πραγματοποιήθηκε χθες, 13/09/2023 στις 16:00 μεγάλη συγκέντρωση των Επαγγελματιών Φωτογράφων στο Σύνταγμα που διοργάνωσε η Ε.Κ.Φ.Α. και στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών όπου παραμείναμε διαμαρτυρόμενοι για την υφαρπαγή του εισοδήματός μας από μια εταιρεία φάντασμα που η κυβέρνηση χωρίς διαφανείς διαδικασίες της έχει παραχωρήσει τις φωτογραφίες της νέας ταυτότητας.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση από την Ε.Κ.Φ.Α. στο Υπουργείο Οικονομικών (χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα) για τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο που θα έχει αν εφαρμοστεί το μέτρο, στην οικονομία, στον ασφαλιστικό φορέα, στον φωτογραφικό κλάδο αλλά και σε όλους τους συναφείς και εξαρτώμενους με τη φωτογραφική δραστηριότητα κλάδους που θα είναι και αυτοί συμπληττόμενοι.

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην χθεσινή συγκέντρωση-διαμαρτυρία, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του.

Είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες κινητοποιήσεις μας!

Συνεχίζουμε!

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.