Software & Apps Τεχνικές

PORTRAITURE

Το απαιτητικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που ειδικεύεται στο “ρετούς προσώπου”.

  • Εταιρία: Imagenomic
  • Ιστοσελίδα: http://imagenomic.com/pt.aspx
  • Συμβατότητα με λειτουργικά συστήματα: Mac OS X, Win XP/Vista/7/8
  • Συμβατότητα με προγράμματα: Adobe Photoshop CS4/CS5/CS6, Adobe Photoshop Elements 8/9/10/11, Adobe Photoshop Lightroom 2/3/4, Aperture 3 (64bit)
  • Απαιτήσεις συστήματος: 1GB RAM, 100MB στο δίσκο, ανάλυση οθόνης 1280×800

Το ρετούς προσώπου είναι μια από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές στην επεξεργασία εικόνων και αυτό επειδή εκτός από τις όποιες βελτιώσεις θα πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση της αληθοφάνειας. Το δύσκολο δεν είναι να σβήσουμε ρυτίδες και πανάδες ή να μαλακώσουμε την υφή της επιφάνειας του δέρματος. Το δύσκολο είναι να το κάνουμε με τρόπο που απλά κολακεύει το άτομο και όχι σε μια προσπάθεια να μειώσουμε 20-30 χρόνια τη βιολογική του ηλικία.

Το σωστό αποτέλεσμα απαιτεί εξαιρετική κατάρτιση ως προς την επιλογή και χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και τεχνικών. Σε εκδόσεις που ασχολούνται τακτικά ή κυρίως με θέματα μόδας/πορτρέτου, υπάρχει ολόκληρο ανθρώπινο δυναμικό που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο τομέα, στο επονομαζόμενο και beauty retouch. Για το μέσο χρήστη είναι κάπως δύσκολο να μιμηθεί τις υφές επιδερμίδων που βλέπει στις σελίδες περιοδικών κι αυτό γιατί απλούστατα δε διαθέτει την ίδια εμπειρία και ενδεχομένως και το χρόνο καθώς, πέρα όλων των άλλων, το καλό ρετούς απαιτεί ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Ευτυχώς για όλους όσοι είναι ικανοποιημένοι με ένα ταχύτερο αποτέλεσμα, υπάρχουν συγκεκριμένα plug-ins που εγκαθίστανται είτε μέσα στο Photoshop, είτε απευθείας στα προγράμματα μετατροπής αρχείων RAW και αναλαμβάνουν να “τρέξουν λίγο το πράγμα” και να απλοποιήσουμε την όλη διαδικασία. Θα πρέπει εξ’ αρχής να τονίσω ότι δεν ανήκω σε αυτούς και ακόμη και σήμερα προτιμώ να δουλεύω το ρετούς των φωτογραφιών μου στο …χέρι. Όπως και να ‘χει θα σας παρουσιάσουμε ένα από αυτά τα plug-ins που έχει σχεδιαστεί από την Imagenomic, μια εταιρία που διαθέτει επίσης τα πολύ καλά Noiseware (για μείωση θορύβου) και Realgrain (για απομίμηση εφέ φιλμ). Το Portraiture είναι ένα ακριβό plug-in που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν αρκετοί επαγγελματίες, πολύ απλά γιατί τους γλυτώνει πολύτιμο χρόνο και παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα “ρετούς προσώπου”. Εστιάζεται ουσιαστικά μόνο στην επεξεργασία της επιδερμίδας και την εξομάλυνση τυχόν ατελειών και καθόλου στη βελτίωση των ματιών, των μαλλιών, του στόματος ή του σχήματος του προσώπου. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το Portraiture στο Photoshop, στο Photoshop Elements, στο Lightroom και στο Aperture. Ωστόσο προτείνω να το κάνετε στο Photoshop γιατί θα έχετε το πλεονέκτημα των επεμβάσεων σε layers, χαρακτηριστικό που δεν υποστηρίζουν τα άλλα προγράμματα.

Portraiture 01

Η αρχική οθόνη του Portraiture με τα εργαλεία στα αριστερά και την προβολή της φωτογραφίας σε παράθεση (πριν/μετα) στο κέντρο.

Αφού λοιπόν το εγκαταστήσετε (στο Photoshop) και έχετε ανοίξει μια φωτογραφία, πηγαίνετε και το τρέχετε από τον κατάλογο των Filters. Η κεντρική οθόνη του Portraiture χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα. Στα αριστερά υπάρχουν όλα τα σχετικά εργαλεία με τα οποία μπορείτε να παρέμβετε στην εικόνα, στο κέντρο βλέπετε ολόκληρη τη φωτογραφία (είτε εξ’ ολοκλήρου, είτε σε πλαίσια παράθεσης πριν/μετά) και στα δεξιά βρίσκεται ο Navigator και η μικρογραφία της μάσκας. Ένα βασικό πλεονέκτημα του Portraiture είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένη χρωματική περιοχή, να την επεκτείνετε ή να τη μειώσετε και να την περάσετε ως μάσκα στα layers του Photoshop μόλις πατήσετε το πλήκτρο “ok”.

Το πρόγραμμα έχει προεγκατεστημένα ορισμένα presets διορθώσεων τα οποία μπορείτε να επιλέξετε από το σχετικό μενού (πάνω αριστερά). Δίνονται με τη μορφή λίστας και με τη μορφή thumbnails -με την απεικονιζόμενη φωτογραφία- για να μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς το αποτέλεσμα που θα έχουν. Ακριβώς κάτω από τα presets θα βρείτε τις παραμέτρους διόρθωσης/απάλυνσης των ατελειών του προσώπου. Προτού πειραματιστείτε με τις διαφορετικές τιμές των Fine, Medium, Large λεπτομερειών, προτείνω να ορίσετε μεγάλη τιμή στο Threshold για να έχετε ένα φυσικότερο αποτέλεσμα. Στο ίδια πλαίσιο του Detail Smoothing μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος που θα έχει η τελική φωτογραφία. Είναι προφανές ότι όσο μικρότερη είναι, τόσο πιο ισχυρό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα γιατί πολύ απλά σε μικρές εκτυπώσεις δεν διακρίνονται οι ίδιες λεπτομέρειες που φαίνονται σε μεγάλα μεγέθη. Όσο μεγαλώνει η εκτύπωση τόσο πιο “προσεκτική” πρέπει να είναι η διόρθωση.

Portraiture 02

Τα thumbnails των προεγκατεστημένων presets ρυθμίσεων.

Το επόμενο πλαίσιο είναι το Skin Tones Mask. Ενδεχομένως είναι το σημαντικότερο καθώς μέσα από εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε μάσκα στην εικόνα, πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν οι όποιες ρυθμίσεις. Η επιλογή της χρωματικής μάσκας γίνεται με το σταγονόμετρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης βούρτσας μέσα στο Portraiture. Ενίσχυση ή μείωση της μάσκας μπορεί να γίνει μέσα από τα layers του Photoshop. Αφού κλικάρετε με το σταγονόμετρο σε μια χρωματική περιοχή του προσώπου μπορείτε να αυξομειώσετε το feather, το opacity και το fuziness (για να περιλάβετε και γειτονικούς χρωματικούς τόνους). Σε γενικές γραμμές είναι καλό το fuziness να έχει υψηλές τιμές για να ομαλοποιείτε το εφέ πάνω στη φωτογραφία και να μην υπάρχουν απότομες μεταβάσεις από εξομαλυμένες περιοχές σε άλλες στις οποίες είναι ορατές οι ατέλειες. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να επιλέξετε δύο τρόπους προβολής της μάσκας. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η επιλογή “white”. Αν νομίζετε ότι πρέπει να επανακαθορίσετε την χρωματική κλίμακα μπορείτε να το κάνετε με τα εργαλεία που βρίσκονται κάτω από το χρωματικό χάρτη. Σπανίως πειράζω τις παραμέτρους Hue, Saturation και Luminance αλλά έχω σχεδόν σταθερά την παράμετρο Latitude σε χαμηλότερη από τη default τιμή, θέλοντας να περιορίσω το χρωματικό εύρος που θα επηρεαστεί. Ακολουθεί ο πίνακας των Enhancements. Ανεξαρτήτως αν έχετε ορίσει μάσκα ή όχι, οι παράμετροι Sharpness και Softness εφαρμόζονται συνολικά στην εικόνα. Οι υπόλοιπες τιμές Warmth, Tint, Brightness και Contrast – εφόσον έχετε ορίσει μάσκα – θα εφαρμοστούν στην εικόνα μόνο εάν ενεργοποιήσετε την επιλογή “Use Mask”.

Η αρχική εικόνα και η μάσκα της χρωματικής περιοχής του προσώπου.

Portraiture 04

Το σετ εργαλείων του Portraiture.

Πάνω από την κεντρική οθόνη έχετε ορισμένες επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν στη ροή εργασίας σας. Εκτός από τη δυνατότητα καθορισμού του τρόπου παράθεσης “πριν/μετά” της φωτογραφίας, μπορείτε να δημιουργήσετε πρόσθετα tab με διαφορετικές ρυθμίσεις. Μέσω της επιλογής Bracketing πετυχαίνετε κάτι πολύ πρακτικό. Δίνεται εντολή στο πρόγραμμα να δημιουργήσει αυτόματα μια σειρά previews στα οποία θα έχει διαφοροποιήσει, κατά τον τρόπο που θα του ορίσετε, μία παράμετρο. Έτσι γίνεται πολύ ευκολότερη η γρήγορη διαλογή και η εκτίμηση του βέλτιστου αποτελέσματος. Στα δεξιά του Portraiture και υπό την εντολή output μπορείτε να ορίσετε εάν πατώντας το “οκ” το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί απευθείας πάνω στη φωτογραφία (δηλ. στο background layer), αν θα δημιουργηθεί ένα καινούριο layer με μάσκα πλήρως ελεγχόμενη ή αν το Portraiture θα αναλάβει να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις σε ένα αντίγραφο που θα αναλάβει να κάνει για λογαριασμό σας.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πολύ ικανό πρόγραμμα που είναι στοχευμένο στην επεξεργασία της επιδερμίδας και τίποτα άλλο. Η τσουχτερή τιμή του σχετίζεται με την απόδοση που έχει και το γεγονός ότι το χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες για να επιταχύνουν τις διορθώσεις του κάτι σημαίνει.

Αρχική

Αρχική

Τελική

Τελική

 

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.