Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΑΛΙΝΤΑ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ: PORTRESTHETICS

Εγκαίνια: Τρίτη 12 Απριλίου 2016 (8.00μ.μ.) στο Salon de Bricolage.

Λένε ότι για να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία το μάτι, το μυαλό και η καρδιά πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Για την Αλίντα Μαυρογένη όμως, αυτή η ιδιότυπη “ευθυγράμμιση” είναι μόνιμη είτε κρατάει φωτογραφική μηχανή είτε όχι. Πόσο μάλλον όταν έχει μπροστά στο φακό της τα αγαπημένα της πρόσωπα, ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και καλλιτέχνες της ζωής.

Η έκθεση της “portREsthetics”, που θα εγκαινιαστεί στις 12 Απριλίου 2016 στο Salon de Bricolage δεν είναι μια νοσταλγική αναδρομική με ενσταντανέ των σταρ που φωτογράφισε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για το σύνολο των περιοδικών και των δισκογραφικών εταιρειών. Είναι μία σημερινή διαδικασία αναζήτησης με φυσικές και επεξεργασμένες φωτογραφίες όπου η φόρμα είναι το ζητούμενο και ο φωτισμός το άρωμα. Ισορροπίες και συμμετρίες επιβεβαιώνονται και ανατρέπονται. Οι φωτογραφίες της μοιάζουν με αντανάκλαση της πραγματικότητας, έχοντας καταβολές στις τεχνικές πορτρέτων στη ζωγραφική. Η φαινομενική ακινησία του κάδρου τονίζεται μέσα από την κίνηση της έκφρασης, προκαλώντας ένα συνεχή διάλογο με το θεατή. Χωρίς εμπορικούς περιορισμούς, παρουσιάζει αφαιρετικά δίχως τάσεις εξιδανίκευσης, με χιουμοριστική, ρομαντική, αιρετική ή ρετρό διάθεση τα πρόσωπά της που κινούνται μέχρι τη σφαίρα του ανορθόδοξου.

anna_vissi

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι κάτι στατικό και απατηλό. Για την Αλίντα Μαυρογένη είναι ο βασικός της τρόπος να λέει αλήθειες. Πριν ακουστεί το “κλικ” της φωτογραφικής μηχανής υπάρχει ένα δημιουργικό κλάσμα του δευτερολέπτου. “Για μένα είναι η πιο σημαντική στιγμή”, τονίζει, “γιατί η διαίσθηση, το ένστικτο και η έμπνευση παίρνουν την πιο δημιουργική μορφή τους. Έτσι προκύπτει το “ωραίο”, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιβεβλημένη ωραιοποίηση”. Και αποτυπώνεται με μεγαλύτερες δόσεις αλήθειας το πρόσωπο, η διάθεση, η εποχή. Με έναν μαγικό τρόπο το πραγματικό μεταλλάσσεται σε ιδεατό και αντίστροφα.

giorgos_merlos

Η Αλίντα Μαυρογένη από μικρή λάτρεψε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι είναι η σταθερά στη ζωή της. Θήτευσε στο στούντιο του πατέρα της, Νίκου Μαυρογένη. Σπούδασε στο Λονδίνο, όπου έμεινε για πέντε χρόνια, στο πανεπιστήμιο Harrow Technical College και στο London College of Printing. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα, ακολούθησε τη δική της πορεία, φωτογραφίζοντας διασημότητες για τα περιοδικά, κάνοντας παράλληλα μόδα, διαφήμιση και still life. Παράλληλα οργάνωσε και δύο προσωπικές της εκθέσεις.

portresthetics-bricolage

Τα πορτρέτα της δεν είναι ψυχαναλυτικά. Όχι γιατί οι φωτογραφίσεις της διαρκούν λιγότερο από μια συνεδρία ψυχανάλυσης. Αλλά επειδή το πάθος της Αλίντας Μαυρογένη για να ανακαλύψει και να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές τους τα καθιστά μικρές βιογραφίες, ψίθυρους στους ίσκιους της καθημερινότητας που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή.