Ενδιαφέρουν Νέα

ΒΡΑΒΕΙΑ PULITZER: ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Ανακοινώθηκαν τα αμερικάνικα βραβεία Pulitzer για την καλύτερη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Μερικά λόγια από τη Βικιπαίδεια για το βραβείο Pulitzer:
 
[Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο των Ηνωμένων Πολιτειών, που απονέμεται κατ΄ έτος και που θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις. Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο […] Σύμφωνα με το κληροδότημα προβλέπονται οκτώ βραβεία που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, (καλύτερου ρεπορτάζ, άρθρου, γελοιογραφίας κ.ά.) καθώς και τέσσερα για τις τέχνες και τα γράμματα. Μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του βραβείου δημοσιογραφίας. Από το 1943 βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται επίσης και για την καλύτερη μουσική σύνθεση.]
yannis_mpexrakis4

REUTERS/Γιάννης Μπεχράκης

Στις 18 Απριλίου, όπως και κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα, ανακοινώθηκαν τα βραβεία Pulitzer. Το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα New York Times δέχτηκαν τα βραβεία κατηγορίας “Breaking News”. Φέτος έγινε η 100η απονομή βραβείων Pulitzer στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που κέρδισαν τα βραβεία υπήρξαν και λήψεις τριών Ελλήνων φωτογράφων. Αυτοί ήταν, ο επικεφαλής του πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα Γιάννης Μπεχράκης και οι δύο συνεργάτες του, ο Αλέξανδρος Αβραμίδης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης. Δείτε παρακάτω μερικές από τις φοβερές λήψεις των Ελλήνων δημιουργών που τιμήθηκαν με το αμερικάνικο βραβείο δημοσιογραφίας:

Aleksandros_avramidis

REUTERS/Αλέξανδρος Αβραμίδης

yannis_mpexrakis2

REUTERS/Γιάννης Μπεχράκης

REUTERS/Άλκης Κωνσταντινίδης

Μικρά βιογραφικά των φωτογράφων:
  • Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

  • Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων. Οι εργασίες του «Ο κήπος» (1995), «Στις ακτές της Ωγυγίας» (1995), «Έρημη Χώρα» (1999), «Μετανάστες» (2000), «Εκθεσιακός Χώρος» (2007), «Sanalika» (2010) και «Μία πόλη που ξεχνάει το όνομά της» (2012) παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει φωτογραφία στη ομάδα φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκης.

  • Άλκης Κωνσταντινίδης

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1984, εργάζεται ως φωτορεπόρτερ στo πρακτορείο της Reuters, στην Αθήνα. Οι δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως.