Portfolios & λευκώματα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΑΙΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΥΓΜΑΧΩΝ

O Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη Ray Demski εξερευνά το μυστήριο που περιβάλλει το Μπουκόμ, ένα μικρό προάστιο στην Γκάνα από το οποίο προέρχονται ορισμένοι από τους καλύτερους πυγμάχους του κόσμου!

O φωτογράφος κατέγραψε τον τρόπο προπόνησης και την εξέλιξη των πυγμάχων από ντόπια παιδιά σε θρύλους που ανέβηκαν στην παγκόσμια αρένα του αθλήματος.

Το Μπουκόμ είναι μια μικρή γειτονιά στην πρωτεύουσα της Γκάνας,  Άκρα. Παρά το μικρό του μέγεθος και τους περιορισμένους πόρους, ένας εντυπωσιακός αριθμός παγκόσμιων πρωταθλητών πυγμαχίας έχει ξεπηδήσει από εκεί. Το άθλημα έχει προνομιακή θέση στην κοινότητα, η οποία έχει μεγάλη ιστορία στην πυγμαχία. Για πολλούς κατοίκους η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν είναι οικονομικά εφικτή, επομένως οι επιλογές καριέρας συχνά περιορίζονται σε αυτές του ψαρά, του εργάτη ή του πυγμάχου. Με περισσότερα από 30 διαφορετικά γυμναστήρια πυγμαχίας στην κοινότητα και με την τεράστια αναγνώριση και φήμη που συνδέεται με το άθλημα, τη στιγμή που κάποιος γίνεται πρωταθλητής πυγμάχος αποκτά την αίγλη μιας διασημότητας στο Μπουκόμ.

Ο Ray, ένας φωτογράφος δράσης και αθλημάτων που μεγάλωσε πυγμαχώντας, ανέκαθεν γοητευόταν από το Μπουκόμ: «Είχα ακούσει για αυτήν τη γειτονιά πριν από πολύ καιρό και υπήρχε όλο αυτό το μυστήριο γύρω της. Πώς γίνεται ένα μέρος που είναι τόσο μικρό και σχετικά απομονωμένο από την παγκόσμια σκηνή της πυγμαχίας να έβγαλε τόσους πολλούς εξαιρετικούς πυγμάχους; Ήθελα να αφηγηθώ την ιστορία με τον δικό μου τρόπο, να εξυψώσω αυτούς τους πυγμάχους σε ήρωες, να απεικονίσω με πιστότητα πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι αθλητές από την τοπική κοινότητα και να τους δώσω την προσοχή που αξίζουν.»

Ο νεαρός πυγμάχος Hakeem Nii Nortey Lokko, στη διάρκεια διαλείμματος στην προπόνηση στο γυμναστήριο “Bronx Boxing Gym” στην Άκκρα της Γκάνας, στις 4 Οκτωβρίου 2017. Nikon D850 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED | 1/200 δευτ. | f/4 | 50 mm | ISO 800 | © Ray Demski

Ο Ray αφιέρωσε μήνες κάνοντας προκαταβολικά έρευνα για το έργο, επικοινωνώντας με τοπικούς οργανισμούς που βρίσκονται στην καρδιά της σκηνής της πυγμαχίας, όπως με τον οργανισμό Bukom Boxing News και τον αθλητικογράφο Sammy Heywood Okine και χάρη στην υποστήριξή τους ξεκίνησε το έργο του στο Μπουκόμ πλήρως προετοιμασμένος. Μπορεί να ξεκίνησε ως μια αθλητική φωτογράφιση, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο: ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο στα πλαίσια του οποίου ο Ray κατέληξε να συναντιέται με πάνω από 40 ντόπιους την ημέρα. Τελικά, ο Ray εστίασε σε επτά διαφορετικά γυμναστήρια και τους πυγμάχους που προπονούνται σε αυτά.

«Πήγα στην Γκάνα με σχέδια για μια ιστορία αθλητισμού και δράσης και έφυγα με κάτι πολύ βαθύτερο – μια ιστορία για μια μικρή αστική κοινότητα που έχει βγάλει, και θα συνεχίσει να βγάζει, μερικούς από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Αυτή η κοινότητα ορίζεται από το πάθος της για το άθλημα της πυγμαχίας.»

Ο πυγμάχος Issah Inusa ξεκουράζεται μεταξύ γύρων στη διάρκεια μιας προπόνησης στο γυμναστήριο “Attoh Quarshie Boxing Gym” στην Άκκρα της Γκάνας, 2 Οκτωβρίου 2017. Nikon D5 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED |1/800 δευτ. | f/2,8 | 70 mm | ISO 6400 | © Ray Demski

Οι φωτογραφίες του Ray εστιάζουν σε διάφορα άτομα, όπως τον Charles Quartey, τον επικεφαλής προπονητή σε ένα γυμναστήριο χωρίς οροφή το οποίο, μαζί με τον χώρο προπόνησης, εξυπηρετεί ως σπίτι για αρκετά από τα παιδιά που προπονούνται εκεί. Ο Quartey πληρώνει επίσης για το φαγητό και την εκπαίδευσή τους. Μεταξύ των θεμάτων της φωτογράφισης είναι ο Bastie Samir, του οποίου το προπονητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πυγμαχία με άλλους τέσσερις πυγμάχους που προσπαθούν να τον κτυπήσουν ταυτόχρονα, ο Emmanuel Tagoe, παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών της οργάνωσης IBO και ο Bukom Banku, ένας δημοφιλής πυγμάχος και ντόπια προσωπικότητα του οποίου οι προπονήσεις συνοδεύονται από πλήθη οπαδών που ζητωκραυγάζουν.

Ο Demski καταλήγει: «Όσον αφορά τον εξοπλισμό, ήταν το πρώτο έργο τέτοιου είδους που έκανα χρησιμοποιώντας την D850, η οποία απέδωσε την ανάλυση και το δυναμικό εύρος που χρειαζόμουν σε ένα μικρό και εξαιρετικά γρήγορο σώμα. Ο φακός AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED ήταν καταπληκτικός για να πλησιάζω κοντά στη δράση, ενώ ο φακός AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED κάλυψε τις ανάγκες μου όσον αφορά τα πορτρέτα. Ο φακός AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED είναι τόσο ευέλικτος: ένα εξαιρετικό εργαλείο για φωτογράφους δράσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσα να καταγράψω το αγωνιστικό πνεύμα του Μπουκόμ όπως ακριβώς το οραματιζόμουν. Υπήρχαν πολλές συγκινητικές στιγμές σε όλη τη διάρκεια, ενώ θα είμαι για πάντα ευγνώμων στην κοινότητα του Μπουκόμ που με καλωσόρισε και στη Nikon που υποστήριξε αυτό το έργο που αποτελεί πάθος μου.»


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;