Διεθνείς Διαγωνισμοί

RED BULL ILLUME IMAGE QUEST 2023: OI NIKHTEΣ!

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εικόνων στον κόσμο που γιορτάζει τα αθλήματα περιπέτειας και δράσης ανέδειξε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μια γυναίκα ως μεγάλη νικήτρια!

Το Red Bull Illume ιδρύθηκε το 2006. Είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφιών περιπέτειας και δράσης παγκοσμίως ο οποίος ταυτόχρονα αναδεικνύει την κουλτούρα των φωτογράφων πίσω από το φακό.

Αποτελεί ένα πραγματικά παγκόσμιο γεγονός, γνωστό ως τα Όσκαρ της περιπέτειας και των αθλητικών φωτογραφιών δράσης, με αυξανόμενους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Το Red Bull Illume δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός αλλά μια παγκόσμια έκθεση από τις καλύτερες φωτογραφίες του είδους – μια βιβλιοθήκη με 60.000 φωτογραφιών περιπέτειας και αθλημάτων δράσης μαζί με τις ιστορίες που σχετίζονται με τη λήψη και το φωτογράφο!

Η φετινή 7η διοργάνωση του διαγωνισμού ανέδειξε για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα 17χρονη του ως νικήτρια μια γυναίκα! Η Αυστραλή φωτογράφος Krystle Wright έπεισε την κριτική επιτροπή του Red Bull Illume που αποτελείται από περισσότερους από 50 διάσημους κριτές με τη φωτογραφία της με την ορειβάτη Angela VanWiemeersch φωτισμένη σε μια ρωγμή, βαθιά μέσα στο Long Canyon της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια λήψη κέρδισε επίσης την κατηγορία Innovation by MPB.

© Krystle Wright / Red Bull Illume

Η Wright τόνισε για την επιτυχία της: «Είναι πραγματικά απίστευτο! Ήθελα να κερδίσω τη θέση μου σε αυτόν τον κλάδο και η δουλειά μου να αναγνωριστεί. Το Red Bull Illume είναι η μόνη πλατφόρμα που αναγνωρίζει πραγματικά αυτό που κάνουμε».

Ο Lorenz Holder, που έχει αναδειχτεί ήδη δύο φορές Μεγάλος Νικητής του Red Bull Illume, κέρδισε φέτος την κατηγορία Masterpiece by Sölden αφού συνεργάστηκε ξανά με τον αναβάτη BMX Senad Grosic σε μια άλλη μοναδική τοποθεσία: ένα μεταμοντέρνο συγκρότημα διαμερισμάτων με έντονα χρώματα!

© Lorenz Holder / Red Bull Illume

Την κατηγορία για νεαρά ταλέντα της φωτογραφίας Εmerging with Canon, κέρδισε ο Gonzalo Robert Parraguez.

© Gonzalo Robert Parraguez / Red Bull Illume

Ο διάσημος φωτογράφος surf Ted Grambeau κέρδισε στην κατηγορία Energy.

© Ted Grambeau / Red Bull Illume

Στις υπόλοιπες κατηγορίες του διαγωνισμού οι νικητές ήταν:

Creative – Delphin Montessuit (Γαλλία)

© Delphin Montessuit / Red Bull Illume

Lifestyle by COOPH – Ross Taylor (Ην. Βασίλειο)

© Ross Taylor / Red Bull Illume

Playground by Radiant Photo – Jb Liautard (Γαλλία)

© Jb Liautard / Red Bull Illume

RAW – Léo Grosgurin (Γαλλία)

© Léo Grosgurin / Red Bull Illume

Photos of Instagram – Yhabril (Ισπανία)

© Yhabril / Red Bull Illume

Reels of Instagram – Gabriel Marwein (Iνδία)

To λεύκωμα με τις καλύτερες εικόνες

Αυτό το limited edition λεύκωμα (γραμμένο στα αγγλικά) έχει διαστάσεις 295x295mm, διαθέτει σκληρό εξώφυλλο και κυκλοφορεί σε 2500 αντίτυπα (το καθένα είναι ξεχωριστά σφραγισμένο και αριθμημένο – το Photonet κατέχει το υπ. αριθμ. 163 αντίτυπο της φετινής διοργάνωσης).

Φιλοξενεί τις 250 πιο δημιουργικές και σαγηνευτικές εικόνες του διαγωνισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πάθος, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα πίσω από τους φωτογράφους που τις δημιούργησαν: στις 336 σελίδες του (χαρτί 170gr, με σατέν ματ φινίρισμα) συμπεριλαμβάνονται βιογραφικά των κορυφαίων 50 φιναλίστ, μαζί με τις ιστορίες και τις τεχνικές λεπτομέρειες κάθε λήψης.

Μπορείτε να το αποκτήσετε με ένα μόνο κλικ εδώ!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Filippo Frizzera / Red Bull Illume | Κατηγορία: Masterpiece by Sölden, Finalist Top50
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.