Ο Αλιάγας περπάτησε στα βενετσιάνικα σοκάκια, μεταξύ Ιουλίου – Νοεμβρίου 2022, και επιχείρησε να  συγχρωτιστεί με τους κατοίκους της πόλης, που συνήθως επιδιώκουν να μένουν μακρυά από τους φακούς των τουριστών – επισκεπτών της.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι αυστηρά ασπρόμαυρες και σε αυτές ο καλλιτέχνης εξερευνά τις αντιθέσεις, τον backlight φωτισμό και την κίνηση σε καρέ που απεικονίζουν τις ευθείες και καμπύλες γραμμές ενός προσώπου ή τη γωνία ενός στενού.

Η έκθεση που καλύπτει περισσότερα από 400 τετραγωνικά μέτρα θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο και στην αυλή του Palazzo Vendramin Grimani, σηματοδοτώντας τα εγκαίνια ενός προγράμματος του Fondazione dell’Albero d’Oro 2023.

Μini CV

Γεννημένος από Έλληνες γονείς, ο Νίκος Αλιάγας έγινε Γάλλος υπήκοος σε ηλικία 18 ετών. Μετά την αποφοίτησή του στη Σύγχρονη Λογοτεχνία από τη Σορβόννη, εργάστηκε για το RFI και το Radio Notre-Dame πριν ενταχθεί στο Euronews. Πολύγλωσσος, δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, έχει αναφερθεί στην εκπομπή Union Libre στο France 2, υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση και συμμετείχε στο πρωινό πρόγραμμα NRJ και σε πολλές άλλες πρωινές και βραδινές ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ευρώπη.

Εργάζεται για το TF1 για πάνω από 20 χρόνια, παρουσιάζοντας δημοφιλή προγράμματα όπως το Star Academy και το The Voice, καθώς και πολλά άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα που έχουν φέρει στο προσκήνιο ορισμένους από τους κορυφαίους τραγουδιστές της Γαλλίας.

autoritratto-nikos-aliagas-2022-yUFOv.jpg

Ο Νίκος Αλιάγας είναι και φωτογράφος! Τα έργα του εκτίθενται στο «L’épreuve du temps», τόσο στη Γαλλία (La Grande Arche, La Conciergerie, DIDAM in Bayonne, Christie’s…) όσο και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα…). Δημιουργός με ευγενική ματιά, ο Νίκος Αλιάγας προσφέρει μια άποψη του κόσμου που είναι γεμάτη ανθρωπιά, μέσα από χέρια και πρόσωπα που έχουν αυλακωθεί από το πέρασμα του χρόνου. καθημερινές στιγμές ή τοπία που αναδεικνύει μέσα από την αντιθετική χρήση του μαύρου και του λευκού. Δείχνοντας ενσυναίσθηση με τα θέματα που φωτογραφίζει, με καλλιτεχνική ευαισθησία που πλησιάζει αυτή του Σαλγκάδο, του Κουντέλκα και του Αρτίκου, επιδιώκει να αποτυπώσει την ουσία των ανθρώπων, το μυστήριο της ύπαρξής τους. Δημιουργίες του έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο του καλλιτέχνη L’épreuve du temps (2018), που εκδόθηκε από την La Martinière. Η φωτογραφία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καριέρας του Νίκου Αλιάγα εδώ και πολλά χρόνια, όπως επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις που φιλοξενούν κάθε χρόνο τα έργα του, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερες φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε στη σελίδα του στο Flickr!