Photo Specials

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟ!

Aυτή είναι η ιστορία της!

Η Reka Nyari είναι μια 39χρονη επιτυχημένη φωτογράφος, με καταγωγή από τη Νορβηγία, η οποία κατοικεί στη Νέα Υόρκη όπου και εργάζεται. Η κόρη της Ilo (Ευτυχία στα νορβηγικά) γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2015 και σήμερα είναι τριάντα τεσσάρων μηνών. Καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής δε σταμάτησε στιγμή να τη θηλάζει, οποτεδήποτε η περίσταση το καλούσε, ακόμα κι αν βρισκόταν σε κάποιο δημόσιο χώρο. Η στάση της αυτή έχει ξεσηκώσει πολλές και διαφορετικές σε είδος αντιδράσεις και η ίδια αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά, με το μέσο που γνωρίζει καλύτερα: τη φωτογραφία!

Στις 20 Απριλίου 2018 ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Instagram (o οποίος αγγίζει τους 35.000 followers) μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει με την κόρη της, η οποία τη θηλάζει – είναι και οι δυο γυμνές.

View this post on Instagram

I wanted to touch on the subject of “extended breastfeeding”, as it’s often referred to when done past baby’s 1st year. Too often I get dirty looks and snide comments, even from friends and family, regarding breastfeeding my 2 year old daughter. It’s often, disturbingly, regarded as mother-obsessive, and bad for the independence of the child. That could not be further from the truth! Breastfeeding your child past 2 years is incredibly healthy, both physically and psychologically, for both the mother and the baby. Please don’t take my word for it, just google it. Moreover, the World Health Organization recommends breastfeeding for children to 2 years and beyond. It’s been an incredibly bonding and beautiful experience, and it goes way beyond giving them milk. I will not be breastfeeding her forever, but for the short time that it’s beneficial to her, and possible to me, we will continue. Stop judging, and educate yourselves. And love! #lactivist #motherofdragons #breastfeeding photo by @gulphoto

A post shared by Reka Nyari (@rekanyariphotography) on

Η λήψη συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

Ήθελα να αγγίξω το θέμα του «μακροχρόνιου θηλασμού», όπως αναφέρεται συχνά, όταν συνεχίζεται μετά το 1ο έτος του μωρού. Πολύ συχνά γίνομαι αποδέκτης προκλητικών βλεμμάτων και ειρωνικών – υποτιμητικών σχολίων, ακόμη και από φίλους και μέλη της οικογένειάς μου, σχετικά με το θηλασμό της κόρης μου, που είναι 2 ετών. Συχνά, σε εκνευριστικό μάλιστα βαθμό, αυτή η τακτική μου λογίζεται ως εμμονή βλαπτική για την ανεξαρτησία του παιδιού. Τίποτα δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Ο θηλασμός του παιδιού σας, αφού αυτό συμπληρώσει τα 2 του χρόνια, είναι μια εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια, σωματικά και ψυχολογικά, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Σας παρακαλώ να μην εμπιστευτείτε, απλώς, τα λόγια μου: γκουγκλάρετε σχετικά! Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το θηλασμό για παιδιά ηλικίας έως 2 ετών και παραπάνω. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που με έδεσε με το παιδί μου, και η οποία αφορά περισότερα πράγματα από την τρόφη του μέσω της παροχής του μητρικού γάλακτος. Δε θα θηλάζω την κόρη μου για πάντα, αλλά για το σύντομο χρονικό διάστημα που είναι ακόμα ευεργετικό γι’ αυτήν και εφικτό για μένα, θα συνεχίσουμε. Σταματήστε να κρίνετε και εκπαιδευτείτε σχετικά. Αγάπη πάνω απ΄όλα!

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2018 (1-7 Αυγούστου) επανήλθε σχετικά, μέσω μιας φωτογράφισής της από τον Greg Gulbransen. Ανάμεσα στις σχετικές λήψεις είναι τόσο αυτή που βλέπετε στην κορυφή της σελίδας όσο και οι ακόλουθες, που αναρτήθηκαν στο δικό του λογαριασμό στο Instagram μεταξύ 5-9 Αυγούστου 2018:

Greg Gulbransen

Greg Gulbransen

Οι λήψεις συνοδεύτηκαν από μια σειρά εγκωμιαστικών σχολίων, τόσο από τον Gulbransen όσο και από τους θεατές των εικόνων, για την πολύπλευρη προσωπικότητα της Nyari αλλά και για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως, όμως, είδαμε από την αρχική κιόλας δήλωση της φωτογράφου, υπήρξαν και πολλοί (-ες) που στάθηκαν – στέκονται απέναντι της! Σε νεότερες δηλώσεις της, που είδαν το φως τη δημοσιότητας στις αρχές του Οκτώβρη του 2018 ήταν περισσότερο αναλυτική σχετικά:

“Είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό το πόσο επικριτικοί μπορούν να είναι οι άνθρωποι για τις γυναίκες που θηλάζουν και το πόσο βαρύ σεξουαλικό φορτίο έχουν επωμιστεί το στήθος και η θηλή. Ίσως το πιο αντιπαθητικό άτομο που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν μια γυναίκα που καθόταν μπροστά μου, με το φίλο της, σε ένα αεροπορικό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη προς στη Βουδαπέστη. Αφού με αποκάλεσε “αηδιαστική”, συνέχισε να με περιλούζει με απαξιωτικές ύβρεις. Προφανώς σκέφτηκε ότι προσπαθούσα, με κάποιο τρόπο, να κλέψω τον άντρα της μέσα από τη διαδικασία του ήσυχου θηλασμού του μωρού μου την ώρα της προσγείωσης του αεροπλάνου. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, και τα στήθη μας δημιουργήθηκαν με στόχο την τροφή των βρεφών μας. Η συσχέτιση του θηλασμού με το sex ή με κάποιας μορφής διαστροφή είναι απαράδεκτη.”

Ian Brewer / MDWfeatures

H Nyari δε διστάζει στιγμή να παραδεχτεί πως έχει καταστεί μια ακτιβίστρια του θηλασμού (lactivist):

“Σκεπτόμενη όσα συνέβησαν (σ.σ.: κατά την περίοδο του θηλασμού της), συνειδητοποιώ πως αυτός ήταν ο τρόπος μου για να εναντιωθώ στις κοινωνικές συμβάσεις: περίμενα κάποιος (-α) να αρχίσει να παραπονιέται, για να μπορέσω, με τη σειρά μου, να τον (-ην) ενημερώσω  – εκπαιδεύσω σχετικά. Τώρα που η κόρη μου είναι πια τριάντα τεσσάρων μηνών, δέχομαι ολοένα και περισσότερες κρίσεις και επικρίσεις ως προς το ότι πρέπει να σταματήσω. Μου λένε ότι είναι λίγο – πολύ βλαβερό για το παιδί μου και για μένα. Ότι αυτό που κάνω είναι εγωιστικό, ενοχλητικό ή διεστραμμένο. Σοκάρονται!”

Reka Nyari / MDWfeatures

“Σκεφτόμουν να απογαλακτίσω την κόρη μου όταν ήταν περίπου ενός έτους, όταν ανακάλυψα πληθώρα από στοιχεία που μαρτυρούσαν πως η συνέχιση του θηλασμού μετά τον ένα χρόνο είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί. Στη συνέχεια συμβουλεύτηκα σχετικά πεπειραμένους παιδίατρους και τα όσα άκουσα από τα χείλη τους με έπεισαν οριστικά για το τι πρέπει να κάνω. Επιπρόσθετα οφείλω να πω πως δεν πίεσα καμία κατάσταση – άφησα την κόρη μου να αποφασίσει αν τελικά θέλει να συνεχίσει το θηλασμό της.”

Με την κόρη της Ilo και το σύζυγό της Ian  – φωτό: Reka Nyari / MDWfeatures

Ολοκληρώνει την τοποθέτησή της με τις εξής γενικότερες σκέψεις, που ξεφεύγουν από την προσωπική της εμπειρία:

«Γιατί μια θηλάζουσα μητέρα προκαλεί θυμό και ερεθίζει τόσο πολύ τους ανθρώπους; Ο θηλασμός και ο μακροχρόνιος θηλασμός είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα κάθε φορά που ακούω για περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να θηλάζουν τα παιδιά τους και πέρα από τον πρώτο τους χρόνο, ωστόσο το κάνουν κρυφά είτε γιατί αισθάνονται ντροπή είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν τα επικριτικά σχόλια. Ωστόσο, όσο περισσότερες οι γυναίκες μιλούν δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, τόσο περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώνονται με την ιδέα, που έτσι γίνεται περισσότερο αποδεκτή.”

Reka Nyari / MDWfeatures

“Ζητώ συνήθως, από τους διάφορους επικριτές, να μου αποκαλύψουν ποιες έρευνες υποστηρίζουν την κριτική τους, προτού τους παρουσιάσω ευγενικά τη σωρεία των ερευνών που μαρτυρά ότι ο θηλασμός είναι επωφελής τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Φυσικά δίνω στην κόρη μου και στερεά τροφή – της αρέσει πάρα πολύ.  Ωστόσο ο παρατεταμένος θηλασμός είναι πολλαπλά επωφελής: συνδράμει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, ενισχύει τον εγκέφαλο και την πνευματική τους ανάπτυξη, και τα καθιστά πιο κοινωνικά προσαρμόσιμα και ανεξάρτητα.»

Ian Brewer / MDWfeatures