Photo History

6 IOYNIOY 1944: ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ!

Σαν σήμερα πριν 78 χρόνια, ξημέρωσε η μεγαλύτερη μέρα στην ιστορία του B’ Παγκόσμιου Πολέμου… 

Η 6η Ιουνίου 1944 (η θρυλική «D-Day») σηματοδότησε την αφετηρία της μεγαλύτερης στρατιωτικής αποβατικής επιχείρησης που έγινε ποτέ, η οποία επανέφερε τις συμμαχικές δυνάμεις στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προέλαση των στρατευμάτων της ΕΣΣΔ στο ανατολικό μέτωπο, οδήγησε στο τέλος της καταστροφικότερης πολεμικής σύρραξης που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα στην ιστορική της διαδρομή. 

Όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη ούτως ώστε να ανακουφιστεί το Ανατολικό Μέτωπο από τη γερμανική πίεση. Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30. Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα. Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Γκολντ (Gold), Τζούνο, (Juno), Όμαχα (Omaha), Σουόρντ (Sword) και Γιούτα (Utah). Θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

Η Μάχη της Νορμανδίας τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν τον Σηκουάνα.

Στο εξαιρετικό έγχρωμο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί θυμόμαστε περισσότερα για την επιχείρηση:

Robert Capa

Η μέρα αυτή είχε φυσικά και τη φωτογραφική της πτυχή: Ο 30χρονος τότε θρυλικός φωτοειδησεογράφος Robert Capa ήταν ένας από τους 18 Αμερικανούς φωτογράφους, που είχαν διαπιστευθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να καλύψει την προετοιμασία για την εισβολή, και ένας από τους μόλις τέσσερις που είχε άδεια για να αποβιβαστεί στις παραλίες της Νορμανδίας, παράλληλα με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Θυμηθείτε με ένα κλικ εδώ την πιο ιστορική ίσως φωτογραφία ολόκληρου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου!

Associated Press: η ακτή της Νορμανδίας τότε και σήμερα

Όπως είναι φυσιολογικό, οι πόλεις και οι παραλίες της περιοχής είνα πλέον εκπληκτικά ήσυχες, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται και φέτος να υποδεχτούν τους βετεράνους που πριν μισό σχεδόν αιώνα πολέμησαν εκεί. Το 2019 ο φωτογραφικός φακός του Associated Press επισκέφθηκε τις περιοχές αυτές και τράβηξε σύγχρονες λήψεις, σε σκηνικά τα οποία είχαν ήδη φωτογραφηθεί κατά τη περιόδο της μάχης ενάντια στο ναζισμό.  Δείτε την ενδιαφέρουσα αντιπαραβολή με ένα κλικ εδώ!

Φωτό: Robert F. Sargent: Into the Jaws of Death (πηγή: Wikipedia)


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;