Νέα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΦΙΣΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

Το Ποτάμι “κόλλησε” αφίσες για τον Μακρόν!

Aύριο Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, με αντιπάλους τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λε Πεν. Στο παιχνίδι της δημιουργίας των τελικών προεκλογικών αφισών των αντιπάλων, υπήρξε και μια (έκτακτη) ελληνική συμμετοχή!

Στη χώρα μας, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στις 23 Απριλίου, οι αρχηγοί των μεγάλων πολιτικών κομμάτων έσπευσαν να συγχαρούν τον Μακρόν για την πρώτη νίκη του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του την επόμενη μέρα των εκλογών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον άρρενα υποψήφιο όπου «του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του 2ου γύρου απέναντι στην άκρα δεξιά, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Νέα Δημοκρατία, και η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με «τιτιβίσματά» τους στάθηκαν επίσης στο πλευρό του Μακρόν.

Το μόνο κόμμα που στήριξε ένθερμα την Λε Πεν, ήταν η Χρυσή Αυγή, μιλώντας για «μεγάλη νίκη των πατριωτικών δυνάμεων στην Γαλλία».

https://twitter.com/FofiGennimata/status/856240090682621952

Ήταν όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης και το κόμμα του, αυτοί που εξέπληξαν, θα έλεγα, διότι επέλεξαν να στηρίξουν τον Μακρόν με έναν πιο ενεργό τρόπο. Την Πέμπτη 4 Μαΐου, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του κόμματος δύο αφίσες (σε ελληνική και γαλλική γλώσσα αντίστοιχα). «Οι πατριώτες της Ευρώπης ψηφίζουν Μακρόν. Οι εθνικιστές ψηφίζουν Λεπέν», είναι το σύνθημα της διαδικτυακής καμπάνιας που διεξάγουν οι εθελοντές «του Ποταμιού». Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και αφίσες με συνθήματα κατά της Λεπέν και υπέρ του Μακρόν, οι οποίες έχουν αποσταλεί σε πολλούς Έλληνες που ζουν στο Παρίσι, αλλά και σε Γάλλους που ζουν στην Ελλάδα.

Δείτε τις 4 συνολικά δημιουργίες:

«Η νίκη σου θα είναι και δική μας νίκη» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (3 Μαΐου) στον Μακρόν  – και προσθέτει: «Νίκη για την Ευρώπη των λαών μακριά από τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές. Να ξέρεις ότι στην Ελλάδα έχεις πολλούς φίλους».

Κριτική εκτίμηση της προσπάθειας

Σίγουρα η κίνηση «του Ποταμιού» ήταν περισσότερο δυναμική, σε σχέση με τους απλούς χαιρετισμούς νίκης που έστειλαν οι υπόλοιποι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων.

Η αφίσα ωστόσο απαιτεί σεβασμό ως προς την δημιουργία της. Δεν θα έλεγα πως η υλοποίηση που προτάθηκε ήταν κάτι το συνταρακτικό. Και οι δύο αφίσες έπαιξαν με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Στην πρώτη, η τριχρωμία σχηματίζει ένα πλαίσιο, το οποίο τελικά συμβολίζει ένα …φάκελο ταχυδρομείου(;). Φαίνεται δηλαδή σαν να στέλνει, αυτή η αφίσα, ένα μήνυμα-γράμμα προς όλους τους Γάλλους ψηφοφόρους ανα τον κόσμο. Γιατί όμως γράμμα;

Στην δεύτερη αφίσα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Η γαλλική σημαία, με τον τρόπου που σχεδιάστηκε να ανεμίζει, φαίνεται να διαχωρίζεται σε δύο σχήματα. Το μπλε σχήμα είναι η ευρωπαϊκή πλευρά (φαίνεται ξεκάθαρα μέρος της σημαίας της Ε.Ε.) και το κόκκινο σχήμα παραπέμπει σε κάτι αρνητικό – κάτι αντίθετο. Το κόκκινο χρώμα, πολιτικά, παραπέμπει στον αριστερό χώρο, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει ο Μακρόν. Το πρόσωπό του δε, είναι σα να υποδεικνύει τον υπεύθυνο αυτού του «σχίσματος».

“Η καμπάνια διεξάγεται στα γαλλικά και στα ελληνικά και το επιτελείο του Εμμανουέλ Μακρόν είχε ενημερωθεί για την προετοιμασία της αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η τελική επιλογή των συνθημάτων αλλά και των γραφικών έγινε από στελέχη του Ποταμιού τα οποία προσπάθησαν να δώσουν ευρωπαϊκή και ελληνική τελικά διάσταση στα γαλλικά συνθήματα” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, αναλαμβάνοντας τη σχετική ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Οι επίσημες τελικές αφίσες των υποψηφίων

Οι δημιουργοί των αφισών των δύο υποψηφίων, έδειξαν πως κατέχουν πολύ καλά τα μυστικά της οπτικής επικοινωνίας, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς.

Αμέσως μετά την λήξη του πρώτου γύρου των εκλογών, κι αφού δημοσιεύτηκαν οι δύο παραπάνω αφίσες, η ισπανική εφημερίδα El País σε σχετικό της δημοσίευμα ανέλαβε την προσπάθεια αποκωδικοποίησής τους, καταλήγοντας σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία μπορείτε να μελετήσετε εδώ σε παρουσίαση του newsbomb.gr.

Στην περίπτωση όμως των αφισών «του Ποταμιού», κάτι δεν πήγε καλά…