Νέα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΡΙΒΕΛΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Από την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου (7/7/17) και για δέκα ημέρες (16/7/17).

Ας γνωρίσουμε ορισμένες πληροφορίες για το συγκεκριμένο σεμινάριο, όπως τις παραθέτει ο ίδιος ο εισηγητής του. 

Όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, το σεμινάριο αυτό είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης.

Τρεις ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη σχεδίασή του:

α) Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και τριάντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.

β) Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.

γ) Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Έτσι σχεδιάστηκε ένα σεμινάριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του «Εισαγωγικού» ή «Βασικού», όπως λεγόταν άλλοτε, και το οποίο αρχικά είχε το όνομα του «Προχωρημένου» αλλά στη συνέχεια πήρε το όνομα «Φωτογράφισης και Κριτικής», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής του, αφού το σεμινάριο διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο ειδικό χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που γινόταν σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις δέκα μέρες, οι οποίες απαιτούν πενθήμερη άδεια από την εργασία, δεδομένου ότι το σεμινάριο ξεκινάει πάντοτε την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, για να τελειώσει δέκα μέρες μετά, δηλαδή τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ενδεχομένως ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Ο συγχρωτισμός αυτός παλαιών και νέων του «Φωτογραφικού Κύκλου» έχει ωφελήσει τα μέγιστα τη ζωή του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι συχνά δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα είναι πρακτικά να παρακολουθήσουν το χρονοβόρο σεμινάριο της Αθήνας, κυρίως διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό». Απευθυνόμενος ειδικά στους φετινούς μαθητές μου τονίζω ότι είναι πολύ καλύτερα να το παρακολουθήσουν φέτος ως συνέχεια του «Εισαγωγικού», από του να αναβάλουν την παρακολούθηση για τον επόμενο χρόνο.

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα του δεκαημέρου έχει συνήθως ως εξής: Τη μέρα της άφιξης συνάντηση γνωριμίας το απόγευμα στο σπίτι και μετά φαγητό σε ταβέρνα. Τις επόμενες μέρες πρωινή άφιξη στις 09.30 και, μετά από τους καφέδες, κριτική μέχρι τις 14.30. Το απόγευμα είτε άφιξη στις 19.30 για προβολή ταινίας και στη συνέχεια δείπνο, είτε αντιστρόφως δείπνο και μετά ταινία. Όπως και όποτε μας βολεύει. Με τη λέξη ταινία εννοούνται τόσο αξιόλογες και «δύσκολες» ταινίες κινηματογράφου, όσο και αποσπάσματα βίντεο που αναφέρονται σε χορό, ζωγραφική, μουσική και γενικά τις τέχνες.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός από τις πρωινές συναντήσεις της κριτικής. Πέραν του οφέλους των πολλών ωρών διδασκαλίας η συμμετοχή σας θα είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία αφενός για διακοπές (παρέα ενδεχομένως και με την οικογένεια σας και φίλους σας) και αφετέρου για μια καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας, δηλαδή μαζί μου και με άλλα μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου».

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.

Πλάτων Ριβέλλης

Ωράριο και διάρκεια

α) Από την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου (7/7/17) και για δέκα ημέρες (16/7/17).

β) Οκτώ καθημερινές τετράωρες συναντήσεις κριτικής (10.30-14.30) και εννέα καθημερινές προβολές ταινιών με εισήγηση και ανάλυση (19.00- 22.00).

Κόστος
α) Το κόστος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι 600 ευρώ (συν 24% ΦΠΑ) και καταβάλλεται κατά την έναρξη του σεμιναρίου.

β) Όποιος κατά το παρελθόν έχει ήδη παρακολουθήσει ένα θερινό Σεμινάριο Φωτογράφισης και Κριτικής (στη Σύρο ή παλαιότερα στην Πάρο) θα έχει έκπτωση 50%.

γ) Όποιος έχει παρακολουθήσει ένα οποιοδήποτε σεμινάριο φωτογραφίας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη θα έχει έκπτωση 30%.

Πληροφορίες – Εγγραφές
τηλ.: 6945-437577, www.rivellis.gr

  • Όλες οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το άρθρο έγιναν στη Σύρο από τον Πλάτωνα Ριβέλλη.
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.