Ενδιαφέρουν Νέα

ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Συνδυάζοντας φωτογραφία, ψυχαγωγία και διακοπές.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι από Παρασκευή 3 μέχρι Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. Με τα λόγια του ίδιου του εισηγητή του: “όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις, παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης.”

Ας δούμε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, πάντα με τα λόγια του Π. Ριβέλλη.

Τρεις ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη σχεδίασή του:

α) Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και τριάντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί (στην πράξη πλέον) η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.

β) Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.

γ) Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ενδεχομένως ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης.

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών
Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.

Τα δίδακτρα είναι για δέκα μέρες (συνολικά περί τις 60 ώρες διδασκαλίας, κριτικής και προβολών) 600 ευρώ (συν ΦΠΑ). Υπάρχει μια έκπτωση 50% για όσους έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν. Και μια άλλη έκπτωση 30% σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε άλλο σεμινάριό μου. Και, τέλος, αν κάποιος έχει εγγραφεί στο διαδικτυακό Learning Photography, έστω για ένα μάθημα, θα έχει μια έκπτωση 10%. Οι εκπτώσεις αυτές δεν σωρεύονται.

Από φέτος γίνεται η απόπειρα να διοργανωθεί και ένα ακόμα ίδιο σεμινάριο τον Αύγουστο, διότι μερικοί δήλωσαν αδυναμία να παρακολουθήσουν εκείνο του Ιουλίου. Για τον Αύγουστο οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι από Τετάρτη 19 μέχρι Κυριακή 28. Προσοχή όμως: Το σεμινάριο του Ιουλίου θα γίνει οπωσδήποτε, ενώ εκείνο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό συμμετοχών.