Photo History

ROBERT CAPA: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ “D-DAY”

Μια κλασική στιγμή στην φωτογραφική ιστορία…

H 6η Ιουνίου 1944 η πασίγνωστη «D-Day», η ημέρα που καθόρισε την τύχη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είχε και μια, εξίσου διάσημη, φωτογραφική πτυχή. Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε δει τουλάχιστον μία από ευάριθμες λήψεις του Robert Capa, που κατόρθωσαν να εμφανιστούν και να τυπωθούν στο τεύχος του Life που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου 1944.

H πιο διάσημη είναι ίσως αυτή που βλέπετε στο παραπάνω video, η οποία και κρύβει τη δική της συναρπαστική ιστορία. Ο 30χρονος τότε Capa ήταν ένας από τους 18 Αμερικανούς φωτογράφους, που είχαν διαπιστευθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για να καλύψει την προετοιμασία για την εισβολή, και ένας από τους μόλις τέσσερις που είχε άδεια για να αποβιβαστεί στις παραλίες της Νορμανδίας, παράλληλα με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ρίχτηκε στη θάλασσα, 90 μέτρα μακριά από την ακτή, με το πρώτο κύμα της επιδρομής, στις 6:30πμ. Κουβαλούσε μαζί του 3 σώματα μηχανών ενώ το νερό του έφτανε μέχρι το στήθος και δεχόταν καταιγισμό πυρών. Έφτασε σώος στην ξηρά, όπου και παρέμεινε επί 90 λεπτά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα και να φωτογραφίσει τα επελαύνοντα συμμαχικά στρατεύματα. Τράβηξε συνολικά 106 καρέ, ενώ τριγύρω του άντρες πυροβολούνταν, εκρήγνυνταν ή καίγονταν ζωντανοί.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ένας νεαρός στρατιώτης, λίγα μέτρα πιο πίσω, ζούσε το δικό του δράμα: αποβιβάστηκε από το μεταγωγικό σκάφος που τον μετέφερε και βυθίστηκε κατευθείαν κάτω από το νερό, εξαιτίας του βάρους του εξοπλισμού του. Ενεργοποίησε το φουσκωτό σωσίβιο που είχε μαζί του και αναδύθηκε άμεσα στην επιφάνεια, μόνο και μόνο για να καταστεί ένας ανήμπορος να αντιδράσει κινούμενος στόχος στα γερμανικά πυρά. Χρειάστηκε 30 λεπτά για να αποβιβαστεί τελικά σώος, παρά τη βροχή από σφαίρες που σφύριζαν γύρω του. Μόλις έφτασε στη ξηρά και άρχισε να τρέχει, δέχτηκε 4 σφαίρες στο δεξί του ώμο, δύο εκ των οποίων έμειναν μέσα σε αυτόν. Για καλή του τύχη, δύο άντρες έτρεξαν να τον βοηθήσουν να φτάσει σε ασφαλές σημείο. Όπως θυμόταν, αργότερα, από το λαιμό του ενός κρεμόταν μια φωτογραφική μηχανή. Ήταν ο Capa! Kάποια στιγμή, μέσα σε όλη αυτή τη χρονική ακολουθία, ο φωτογράφος τράβηξε και το καρέ που βλέπετε. Ποιον στρατιώτη απεικόνιζε; Μα τον νεαρό της παραπάνω ιστορίας, που λεγόταν Huston Riley!

Πώς διασώθηκε το φιλμ που περιελάμβανε τη συγκεκριμένη εικόνα; Μόνο και μόνο επειδή ο Capa το κουβαλούσε επάνω του! Τα υπόλοιπα φιλμ του, μαζί με το υλικό 10 ακόμα φωτογράφων και κινηματογραφιστών, από την ημέρα αυτή, χάθηκε στη θάλασσα, καθώς ένας συνταγματάρχης που τα μετέφερε προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε ένα μεταφορικό σκάφος!

Η συνέχεια της ιστορίας του φιλμ καταγράφεται από τον φίλο και συνεργάτη του Capa John G. Morris, στο video που ακολουθεί!

Περισσότερες πληροφορίες για την D-Day θα βρείτε εδώ.

Το ακόλουθο video που ολοκληρώνει το άρθρο είναι αφιερωμένο στο σύνολο της ζωής και της δράσης του Robert Capa!

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 177
  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ο Robert Capa φωτογραφημένος κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, το Μάιο του 1937. Φωτό: Gerda Taro (πηγή: Wikipedia).
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.