Photo History

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ROBERT FRANK

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια.

Ο δημιουργός ενός από τα πιο εμβληματικά λευκώματα της ιστορίας της φωτογραφίας (The Americans, 1958) είχε γεννηθεί στην Ελβετία το 1924.

Στη γενέτειρά του Ζυρίχη ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα, με σαφείς επιρρόες από τα πρότυπα τελειότητας στις γραφικές τέχνες και τη φωτογραφία, ενώ οι Gothard Shuh και Jacob Tuggener άσκησαν έντονη επίδραση στο έργο του. Εμπνεύστηκε επίσης από την ορειβασία και το σκι. Περιοδικά σαν το Du και το Graphics αντικατέστησαν το σχολείο τέχνης που δεν παρακολούθησε.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετανάστευσε στην Αμερική: έδειξε τη δουλειά του στον Alexey Brodovitch, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Harper’s Bazaar, ο οποίος τον προσέλαβε τον Απρίλιο του 1947. Ωστόσο ο Frank παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, έχοντας άλλου είδους καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Ανάμεσα στο 1949 και το 1953 ταξίδεψε στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Σε συνεργασία με τον Werner Zryd, έβγαλε τρία αντίτυπα ενός χειροποίητου βιβλίου με τίτλο Black White and Things.

Επαναστατώντας ενάντια στην πραγματιστική και πειθαρχημένη ανατροφή του, κατέληξε να πιστεύει ότι η αλήθεια, ή μια θεμελιώδης κατανόηση της φύσης των πραγμάτων, μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διαίσθησης ή με την “καρδιά”.

Δουλεύοντας για το παραπάνω λεύκωμα, ο Frank ανακάλυψε πως μια διαδοχική σειρά τριάντα τεσσάρων φωτογραφιών μπορεί να αναδημιουργήσει συναισθήματα και κάνοντάς το βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρόκληση που θα κυριαρχούσε στη δουλειά του για πολλά χρόνια.

Βραβεύτηκε με το Διεθνές βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Erna and Victor Hasselblad to 1966.

Η επιτροπή βράβευσης ανάμεσα στους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή του Robert Frank για τη βραβευσή του, αναφέρει: “Είναι μία από της ηγετικές μορφές των καλλιτεχνών στα οπτικά μέσα. Έχει συμβάλλει στην ανανέωση τόσο στο χώρο της Φωτογραφίας Ντοκουμέντου όσο και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, αλλά ακόμη και μέσα από την Ανεξάρτητη Αμερικανική Κινηματογραφική Τέχνη.”

Έχοντας ως αφετηρία τον αντικειμενικό ρεαλισμό της τέχνης του ’30, ο Frank ακολούθησε την προσωπική του αναζήτηση για την αλήθεια, με οποιοδήποτε μέσο, αποφασιστικότητα και επιμονή. Οι εικόνες του είχαν αποφασιστική επίδραση σε γενιές φωτογράφων, ζωγράφων, κριτικών και συγγραφέων.

To 1955, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος στον οποίο προτάθηκε μια συνεργασία με το Guggenheim. Διέσχισε όλη τη χώρα με σκοπό να βρει ντοκουμέντα “για το είδος του πολιτισμού που γεννήθηκε εδώ και διαδόθηκε αλλού”. Η συνεργασία ανανεώθηκε το 1956.

Τhe Americans

Αρχικά κανένας Νεοϋορκέζος εκδότης δεν ήταν πρόθυμος να δεχθεί την άποψή του για μια Αμερική όπως αυτή που αναδείκνυαν οι λήψεις του Frank . Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε τελικά το 1958, στο Παρίσι, από τον Robert Delpire. Η δεύτερη έκδοση ακολούθησε στη Νέα Υόρκη, το 1959, με εισαγωγή του Jack Kerouac.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ο Robert Frank φωτογραφημένος από τον Dan Winters στη Νέα Υόρκη το 2016 (πηγή: LA Times)
 






Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.