Market

I, ROBOT!

Θα είναι ο (αποκλειστικός) βιομηχανικός εργάτης του μέλλοντος;

Για την κατασκευή μιας τυπικής smart τηλεόρασης, απαιτούνται εργατικά χέρια που συναρμολογούν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες μικρά εξαρτήματα μεταξύ τους. 

Παρακολουθήστε, για παράδειγμα, το παρακάτω video:

Τώρα φανταστείτε τη συναρμολόγηση των τηλεοράσεων …βγάζοντας εντελώς τους εργάτες από το πλάνο. Εικόνα (για άλλους ονειρική για άλλους ενδεχομένως δυστοπική) από το μέλλον; Ίσως!

Σε αυτό όμως σκοπεύει η Sony για το μεγάλο κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής τηλεοράσεών της, που βρίσκεται στη Μαλαισία, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους κατά 70% έως και το οικονομικό έτος 2023, σε σύγκριση με το 2018.

Η εταιρία προβλέπει ότι το μέλλον βρίσκεται στην αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, κι έτσι σχεδιάζει να επιτρέψει σε ειδικά ρομποτικά συστήματα να αναλάβουν τη γραμμή παραγωγής των τηλεοράσεων, των smartphone και των φωτογραφικών μηχανών της, ενώ παράλληλα στρέφει την προσοχή της στις υπηρεσίες για την προώθηση πωλήσεων καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Maximalfocus
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.