Εκθέσεις φωτογραφίας

ROCK IN ATHENS 1985: EΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΟΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ROCKWAVE!

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο από το Rock in Athens το ιστορικό φεστιβάλ του 1985, που στην ουσία αποτέλεσε την έμπνευση και τον «πρόδρομο» του Rockwave!

Στις 26 και 27 Ιουλίου του 1985, το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας φιλοξένησε τα παρακάτω ονόματα: The Clash, Depeche Mode, The Cure, Culture Club, The Stranglers, Nina Hagen, Talk Talk, Telephone. Το διήμερο event παρακαλούθησαν πάνω από 80.000 άνθρωποι!

Η έκθεση ROCK IN ATHENS 1985 περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες, σπάνια αρχεία από την εμφάνιση των σταρ στη σκηνή, από τα παρασκήνια, από τους νέους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τότε το χώρο μέσα και έξω από στο Στάδιο, αλλά και διαφημίσεις, σχετικά εξώφυλλα κ.λπ.

Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη (ενός ανθρώπου με ξεχωριστή συμβολή στην υλοποίηση της διοργάνωσης)  που τιτλοφορείται «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)». Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ.

Λίγη ιστορία

Ο Dave Gahan των Depeche Mode θυμάται σχετικά: “Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο κοινό που είχαμε ποτέ παίξει μέχρι τότε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Εμφανιστήκαμε μπροστά σε 80.000 κόσμο και το απολαύσαμε πολύ. Ο χώρος μπορεί να είναι και ο καλύτερος χώρος στον οποίο έχουμε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Ήταν το στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το πόδι μας εκεί για το soundcheck, κοιτάζαμε γύρω μας για περίπου δέκα λεπτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμασταν και πού θα παίζαμε. Είχαμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε το κοινό μας, τους φίλους μας στην Ελλάδα και το πλήθος μας υποδέχτηκε θερμά. Στη Μεγάλη Βρετανία η συναυλία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη είδηση.”

Το φεστιβάλ εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985. Η ιδέα ανήκε στην τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Γάλλο ομόλογό της Jack Lang και στόχευε στην ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κουλτούρας καθώς και στην έκφραση της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Μέχρι τότε, πραγματοποιούνταν μόνο μεμονωμένες συναυλίες αλλά ποτέ κανένα πολυσυλλεκτικό μουσικό φεστιβάλ. Μάλιστα μεσολάβησαν 11 χρόνια μέχρι το 1996 που έγινε το Rock of Gods για 3 ημέρες (12-13-14 Ιουλίου) στην αποβάθρα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά. Την επόμενη χρονιά γεννήθηκε το Rockwave Festival.

  • Χώρος: Terra Vibe Park – Vibe stage, Μαλακάσα
  • Ημέρες: 1/7, 7-8-9/7
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.