Εκθέσεις φωτογραφίας

ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ: “SAVE THE FOREST”

Εγκαίνια έκθεσης από τη Φωτογραφική Εταιρία Μυτιλήνης: Κυριακή 2 Απριλίου 2023, στις 7μμ!

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει και παρουσίαση του φωτογραφικού έργου της φωτογράφου με τίτλο “Rebirth After Disaster” που είναι η συνέχεια του έργου “Save The Forest “!

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι παρακάτω ομιλητές και μέλη της ΦΕΜ:

  • Μιχάλης Μπάκας, Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, μέλος της επιτροπής Πράσινο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Κώστας Θεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στο σχετικό δελτίο τύπου που λάβαμε, σημειώνονται τα εξής:


“…Το καλοκαίρι του 2021 οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ψυχή μας. Τεράστιες δασικές περιοχές απέμειναν γυμνές από πράσινο όπου μόνο στάχτες και καμένοι κορμοί δέντρων ήταν στην θέση τους.

Το φωτογραφικό πρότζεκτ “Save The Forest”, δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να ζητήσει συγχώρεση από τα δάση για την καταστροφή που επέφερε στην φύση. Η ανθρώπινη ύπαρξη περιπλανιέται μέσα στο δάσος, στέκεται δίπλα στα δέντρα, τα ζώα της, ως ψυχή πλέον, αναζητώντας την εξιλέωση. Η φύση είναι η κατοικία του ανθρώπου. Οι φωτιές έκαψαν το σπίτι του.

Τα τοπία έχουν λέξεις, παράγουν ήχο στο φως και σιωπούν όταν κραυγάζουν. Ο φακός καταγράφει την περιβαλλοντική καταστροφή ενώ ταυτόχρονα πενθεί για ότι έχει συμβεί. Η μόνη απολογία είναι η ίδια η καταγραφή της.

Μετά από ένα χρόνο περίπου, η φωτογράφος επιστρέφει με ενσυναίσθηση για όσα απέμειναν νεκρά. Η φύση όμως είναι χαρισματική, αναγεννιέται. Κυοφορεί την πιο μεγάλη της ελπίδα για ζωή.

Το φωτογραφικό έργο “Rebirth After Disaster“, το οποίο θα προβληθεί στα εγκαίνια παράλληλα με την έκθεση, είναι η συνέχεια του έργου “Save The Forest “. Η οπτική της φωτογράφου αλλάζει όπως ακριβώς συμβαίνει και με το τοπίο που κοιτά. Ο φακός συνδέεται με την γη. Εκεί όπου συντελείται το θαύμα της φύσης, στο χώμα, στην ρίζα.

Οι λήψεις του φωτογραφικού έργου “Rebirth After Disaster” , πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 στην δασική έκταση της περιοχής του Τατοΐου στην Ελλάδα. Το δάσος μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021, είναι ένας άλλος τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Χώμα και στάχτη στην ίδια παλάμη. Βλέπεις παντού “νάνους έλατα” και παράλληλα ξεφλουδισμένους καμένους φλοιούς των δέντρων που έχουν πέσει στο χώμα. Το δάσος αλλάζει δέρμα. Γεννάει το πράσινο, την ελπίδα. Ο άνθρωπος είναι εκεί. Ο άνθρωπος ζητάει συγχώρεση...”


Στην πραγματοποίηση των φωτογραφίσεων έχουν συμμετάσχει οι παρακάτω καλλιτέχνες όπου ανταποκρίθηκαν άμεσα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες.

Artists (Save The Forest)

Νικόλας Φουρτζής, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ελισάβετ Καβαλάκη, Άρτεμις Παππά, Μηνάς Κούρτης, Κωνσταντίνα Γιαλέλη

Rebirth After Disaster

 Λίλα Σαβουλίδου, Νικόλ Καφετζοπούλου

  • Χώρος: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, 3η ΠΑΡΟΔΟΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΤΗΛ.: 22510 41555
  • Διάρκεια έκθεσης: 2 – 7 Απριλίου 2023
  • Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 21.00