Εκθέσεις φωτογραφίας

ΜΕΝΗ ΣΕΪΡΙΔΟΥ: ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ

Σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00, στο καφέ Ύδρο, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση φωτογραφίας της δημιουργού, η οποία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο “Πιερίας αφήγημα” των Μένης Σεϊρίδου και Μαρίας Καρανίκα.

Οι φωτογραφίες της Μένης Σεϊρίδου συναντούν τα κείμενα και τις επιλογές κειμένων της Μαρίας Καρανίκα σ’ ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον κοινό τόπο καταγωγής των δύο δημιουργών.

Όπως οι ίδιες αναφέρουν στον επίλογο: “το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για τον τόπο από τον οποίο καταγόμαστε, την Πιερία. Θελήσαμε να αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία με χαρακτηριστικά σημεία-σταθμούς και να προτρέψουμε τον θεατή-αναγνώστη να λάβει μια αντιπροσωπευτική αίσθηση του χώρου για τον οποίο μιλάμε. Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας είναι αμέτρητες και καλούμε το κοινό να μετάσχει στην εξερεύνηση αυτών των στοιχείων. Κι όταν μιλάμε για την Πιερία, δεν γίνεται να μην μας έρχεται στον νου η εικόνα ενός τόπου που κρύβει πολλά μυστικά, από τα Προϊστορικά χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή. Ένα αφήγημα που αρχίζει με τον μύθο και συμπορεύεται με την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα”.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Καλλιόπη Πασιά, συγγραφέας-υπεύθυνη εκδόσεων ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού, καθώς και οι δημιουργοί του. Στην αφήγηση αποσπασμάτων θα συμμετάσχει ο σκηνοθέτης Πάνος Μπαλής.

Info
  • Φωτογραφίες: Μένη Σεϊρίδου
  • Κείμενα & επιλογές κειμένων βιβλίου: Μαρία Καρανίκα
  • Επιμέλεια έκδοσης: Καλλιόπη Πασιά
  • Γραφιστική επιμέλεια: Θανάσης Κριτσωτάκης
  • Εκδόσεις: ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού
  • Εγκαίνια έκθεσης και παρουσίαση βιβλίου: Τετάρτη 29/11/2023 στις 7:00μμ
  • Τόπος: ΎΔΡΟ καφέ-Ναυάρχου Κουντουριώτου 11 – Θεσσαλονίκη
  • Διάρκεια: 29/11-10/12/23
Μini CVs

Η Μένη Σεϊρίδου, κατάγεται από τη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση γεωργικών εκμ/σεων στο ΤΕΙΘ και Φωτογραφία στο ΙΙΕΚ Εsp. Συμμετείχε σε εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εργασίες της έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν κυκλοφορήσει δύο φωτογραφικά βιβλία της, το «Blue drops of ink» (εκδόσεις Άθωνος art space) και τις «Υφές» (εκδόσεις Τρι. ένα πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του «No name zine» το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023, ενώ έχει επίσης ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων.

Η Μαρία Καρανίκα, μητέρα δύο παιδιών, κατάγεται από το Μακρύγιαλο Πιερίας, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξειδικεύεται στη Νεολιθική Τέχνη και στη θεωρητική πλευρά των απαρχών της τέχνης στην προϊστορία. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος σε Εφορείες Αρχαιοτήτων σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην ΕΦΑ Πιερίας, ΕΦΑ Κοζάνης, ΕΦΑ Ηρακλείου Κρήτης, ΕΦΑ Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και σήμερα στην ΕΦΑ Ημαθίας. Τα ενδιαφέροντά της κινούνται και γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής. Έχει εθελοντική δράση γύρω από την αξιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής της Πιερίας.