Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ & NA EΠΕΞΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ!

Τρεις+έξι γρήγορες και πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε!

Μία από τις πιο κουραστικές διαδικασίες κατά το λεγόμενο post-processing των εικόνων, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των φωτογραφιών που μπορείτε τελικά να κρατήσετε και αυτών που καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης. Ας δούμε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικό χρόνο κάνοντας τις επιλογές σας.

Φυσικά, όλα ξεκινάνε από τη λήψη. Όταν τραβάτε συνεχόμενα φωτογραφίες οι οποίες διαφέρουν από ελάχιστα έως καθόλου η μία από την άλλη, είναι λογικό να πάτε μετά στο σπίτι και να δημιουργείτε προβλήματα στον εαυτό σας. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να γίνετε λίγο πιο αυστηροί και επιλεκτικοί κατά τη διαδικασία της λήψης. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα να τραβάτε λίγοτερες σαν αριθμό, αλλά πιο ουσιαστικές! Από την άλλη μεριά, το να κάνετε δυο και τρεις φορές την ίδια λήψη προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι που μπορεί να σας βγει σε καλό αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα στη φωτογραφία.

Οι θολές φεύγουν!

Αν κάποια φωτογραφία είναι ανεστίαστη ή θολή για οποιοδήποτε λόγο … διαγραφή! Εκτός φυσικά αν το κάνατε επίτηδες και εξυπηρετεί τον σκοπό σας. Φαντάζομαι σας έχει τύχει κι εσάς, να έχετε κάνει μια λήψη που να τη θεωρείτε πολύ καλή και αργότερα να συνειδητοποιείτε ότι, δυστυχώς, είναι ελαφρώς εστιασμένη σε λάθος σημείο. Αυτό όμως δε διορθώνεται. Μπορεί να περάσει απαρατήρητο στην περίπτωση που έχετε σκοπό να τη χρησιμοποιήσετε σε πολύ μικρή ανάλυση, αλλά σε γενικές γραμμές, και ιδιαίτερα όταν οφείλετε να την παραδόσετε σε κάποιον πελάτη, είναι επιβλητική η ανάγκη για διαγραφή! Φανταστείτε να την εκτυπώσει σε κάποιο μεγάλο καμβά και να εκτεθείτε! Γι’ αυτό καλύτερα να τις διαγράφετε από νωρίς.

Παρόμοιες φωτογραφίες

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο αν δεν το αντιμετωπίσετε από πριν (όπως ανέφερα στην πρώτη περίπτωση) τότε θα πρέπει να γίνετε πιο αδίστακτοι (-ες) κατά τη διαδικασία της επιλογής. Βλέπετε φωτογραφίες ολόιδιες;

Επιλέξτε γρήγορα ποιες θέλετε και διαγράψτε τις υπόλοιπες! Αρκούν μόλις 4-5 δευτερόλεπτα για να διαλέξετε. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά έτσι κι αλλιώς δε θα μπείτε στη διαδικασία να τις επεξεργαστείτε όλες αν νιώθετε ότι μοιάζουν. Τσεκάρετε ποια σας αντιπροσωπεύει καλύτερα, ποια έχει τα λιγότερα λάθη (ή και καθόλου λάθη) και στείλτε τις υπόλοιπες στα σκουπίδια! Δε θα το μετανιώσετε…

Φανταστείτε τις λήψεις μετά την επεξεργασία τους

Αυτή η συμβουλή ίσως να πηγαίνει λίγο κόντρα στις υπόλοιπες, αλλά αν μια φωτογραφία που τραβήξατε νιώθετε ότι σας χαλάει σε κάτι, σκεφτείτε αν μπορείτε να τη “σώσετε” στην επεξεργασία! Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε, ξέρετε: διαγραφή! Αλλά ειδικά αν τραβάτε σε raw, τότε φωτογραφίες υποφωτισμένες ή λίγο κάμμενες, μπορούν να σωθούν πολύ εύκολα και γρήγορα! Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός δύο λήψεων που μεμονωμένα θα πήγαιναν στα σκουπίδια, να σας αποφέρει ένα καλό αποτέλεσμα!

Για παράδειγμα: είχα στα χέρια μου τις 2 παρακάτω παρόμοιες φωτογραφίες. Στην πρώτη το μοντέλο έχει βγει καλύτερο απ’ ότι στη δεύτερη, όμως το κάδρο της δεύτερης φωτογραφίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να τις ενώσω, τοποθετώντας την πρωταγωνίστρια της πρώτης φωτογραφίας στη θέση της δεύτερης, κάτι που ήταν αρκετά εύκολο και γρήγορο, μιας και οι φωτογραφίες είναι σχεδόν ίδιες!

Ναι, αλλά τι ακριβώς πρέπει να προσέχω στην επεξεργασία;

Μια πολύ εμπεριστατωμένη απάντηση, μέσα σε λιγότερο από 14 λεπτά, θα βρείτε το στο παρακάτω video που επιλέξαμε για εσάς από το κανάλι του φωτογράφου και YouTuber (με 436.000 εγγεγραμένους συνδρομητές) Jamie Windsor, το οποίο προσεγγίζει τις 1.6 εκατομμύρια προβολές – δείτε και θα καταλάβετε το γιατί!


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Δημήτρης Βακρινός

Επαγγελματίας γραφίστας και φωτογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πορτραίτα. Συν-δημιουργός του www.photocontest.gr μέσα από το οποίο επιθυμεί να δώσει ένα κίνητρο σε κάθε άτομο να ασχοληθεί με τον κόσμο της φωτογραφίας.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;