Know How

7 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟ ΦΟΝΤΟ ΣΤΙΣ ΛΗΨΕΙΣ ΣΑΣ

Αφιερώνουμε συνήθως (και σωστά!) πολλή σκέψη πριν από κάθε φωτογράφηση στο κύριο θέμα της. Όσο όμως κι αν ασχοληθούμε με αυτό, το τελικό αποτέλεσμα κινδυνεύει να αποτύχει αν παραμελήσουμε μια εξίσου σημαντική παράμετρο: αυτή του φόντου!

Όταν κι εκεί κάνουμε την πρέπουσα δουλειά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα! Τι μπορούμε, συγκεκριμένα, να κάνουμε; Οδηγίες ακολουθούν!

Το φόντο πρέπει να ελέγχεται για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική λήψη μάς εξηγεί ο φωτογράφος Simon Bond σε σχετικό άρθρο του στο DPS. Ας δούμε αναλυτικότερα τις σχετικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε!


1. Προσέξτε το φως στο φόντο 

Η δημιουργική χρήση του φωτός συνεισφέρει ιδιαίτερα στη δημιουργία μιας καλής εικόνας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε υπό αυστηρό έλεγχο αυτό το βασικό στοιχείο. Στην πλειονότητα των λήψεων φωτογραφίζει κανείς με το φως της ημέρας, αλλά, φυσικά, συχνά υπάρχουν και τεχνητές πηγές φωτός. Αν επιθυμείτε να γνωρίζετε πού είναι ο ήλιος, ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα Suncalc η οποία είναι επίσης διαθέσιμη ως εφαρμογή για το κινητό σας. Η ακριβής γνώση των σημείων που αυτός ανατέλει και δύει, σας βοηθά να προγραμματίσετε λήψεις με το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή ως φόντο. Επιπρόσθετα, θα μπορείτε να προσδιορίσετε επακριβώς πότε ο ήλιος βρίσκεται στη βέλτιστη θέση προκειμένου να φωτίσει σωστά το κύριο θέμα σας. Αν ο φωτισμός του τελευταίου είναι προβληματικός, συχνά επηρεάζεται το φόντο, το οποίο υπερεκτίθεται για να αντισταθμίσει ένα υποφωτισμένο κύριο θέμα.

Μια εξαιρετική επιλογή για τον έλεγχο του φόντου σας, ειδικά για τη φωτογραφία στο δρόμο, είναι η υποέκθεσή του σε σχέση με το κύριο θέμα σας. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να βρείτε ένα σημείο από το οποίο να εισέρχεται μια δέσμη έντονης ηλιακής ακτινοβολίας στο χώρο της λήψης σας – π.χ. ένα χάσμα στη στέγη σε μια αγορά. Ο στόχος είναι να φωτογραφίσετε το θέμα σας με αυτό το συγκεκριμένο φως, υποεκθέτοντας το φόντο κατά -2 έως -3 EV.

2. Επιλέξτε την εποχή

Η θέση του ήλιου, της σελήνης και του γαλαξία δεν είναι φυσικά σταθερές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Γνωρίζοντας πότε ακριβώς είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε μια τοποθεσία, ώστε το φόντο αυτής να καλύπτει τις απαιτήσεις σας, έχετε κάνει άλλο ένα κρίσιμο βήμα για να εξασφαλίσετε καλές λήψεις. Και σε αυτές τις περιστάσεις, η Suncalc μπορεί να σας βοηθήσει – για την αστροφωτογραφία, αντίστοιχα, το Photopils είναι μια καλή λύση. Να θυμάστε πως η καλή φωτογραφία τοπίου απαιτεί προγραμματισμό: ορισμένες λήψεις είναι εφικτές μόνο για λίγες μέρες το χρόνο, ενώ ακόμα και τότε θα χρειαστείτε τύχη με τον καιρό!

Thomas Ciszewski, Unsplash

3. Αλλάξτε τη γωνία λήψης

Η φωτογραφία είναι η τέχνη της αφαίρεσης και ένα “φορτωμένο” φόντο μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει περισσότερα στοιχεία σε μια σύνθεση από όσα αυτή πραγματικά χρειάζεται. Μια απλή αλλαγή της γωνίας λήψης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή στοιχείων όπως τα καλώδια ή οι ανεπιθύμητοι άνθρωποι στο φόντο της εικόνας. Κρατήστε το κάδρο σας όσο το δυνατόν πιο απλό – προκειμένου να το καταφέρετε, το φόντο σας αρκεί να αποτελεί ένα μινιμαλιστικό στοιχείο της σύνθεσης.

Averie Woodard, Unsplash

4. Χρησιμοποιήστε κατευθυντήριες γραμμές

Η χρήση γραμμών που κατευθύνουν το βλέμμα του θεατή από το φόντο στο κύριο θέμα της λήψης, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων τρόπος ώστε να αναδειχτεί το τελευταίο, ενώ παράλληλα καθιστούν το φόντο βασικό στοιχείο της φωτογραφίας. Συχνά οι φωτογράφοι επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μέσα σε σήραγγες, όπου οι γραμμές οδηγούν το μάτι από το άπειρο στο κύριο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ελεγχθεί επακριβέστερα το καρέ και να παραχθεί μια δυνατή φωτογραφία. Το μικρό βάθος πεδίου δεν είναι πάντα απαραίτητος στόχος σε λήψεις τέτοιου είδους, καθώς από μόνες τους οι γραμμές εξασφαλίζουν την ενότητα του φόντου.

Danist Soh, Unsplash

5. Ομαδοποιήστε τα στοιχεία προσκηνίου και φόντου

Επιλεγμένα στοιχεία στο φόντο σας μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά – συμπληρωματικά στο κύριο θέμα του πρώτου πλάνου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους λήψεων είναι όσες χρησιμοποιούν bokeh στο φόντο, καθώς στο τελευταίο μπορεί να υπάρχουν ανοικτόχρωμα και πιο σκούρα τμήματα. Μπορείτε να τοποθετήσετε το κύριο θέμα σας μπροστά σε ένα φωτεινό τμήμα του φόντου, προκειμένου να τονίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή του κάδρου και παράλληλα να δημιουργήσετε ένα φυσικό πλαίσιο.

Caique Nascimento, Unsplash

6. Ελέγξτε το φόντο μέσα από το διάφραγμα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που έχετε για επέμβετε στο φόντο μιας φωτογραφίας είναι το διάφραγμα. Αυτό ελέγχει το βάθος πεδίου, επιτρέποντάς σας να θολώσετε το φόντο εάν το επιθυμείτε. Τελευταία, ο όρος bokeh είναι αυτός που χρησιμοποιείται πιο συχνά για το τμήμα της εικόνας που δεν είναι εστιασμένο, συχνά στο φόντο αυτής. Μπορείτε να πετύχετε το εφέ του bokeh επιλέγοντας ένα ανοιχτό διάφραγμα στο φακό σας. Είναι επίσης δυνατό να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ένα φακό με μεγάλη εστιακή απόσταση, εφόσον όμως το φόντο βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το αντικείμενο στο οποίο εστιάζετε στο πρώτο πλάνο. Ο έλεγχος του διαφράγματος είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον έλεγχο του φόντου σας.

7. Δοκιμάστε φόντα με υφές

Πρόκειται για μια ακόμα διαθέσιμη επιλογή που μπορεί να προσφέρει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τέτοιου είδους φόντα που λειτουργούν καλά περιλαμβάνουν τοίχους από τούβλα, παλιές μονόχρωμες αποσπώμενες προσόψεις ή τα μεταλλικά ρολά που χρησιμοποιούν τα καταστήματα όταν είναι κλειστά. Συνήθως σε τέτοιου είδους περιβάλλον γίνεται η φωτογράφηση ενός μοντέλου. Ένα καθαρό φόντο λειτουργεί καλά για το συγκεκριμένο είδος λήψης.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Tengyart

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;