Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

SIMON MENNER: IMAGES FROM THE SECRET STASI ARCHIVES

Aναμνήσεις μιας εποχής που θέλουμε (αλλά δεν πρέπει) να ξεχάσουμε!

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2015, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Kτήριο οδού Πειραιώς), παρουσιάζεται η έκθεση του Simon Menner με τίτλο «Images from the secret Stasi archives».

Ο Simon Menner ανέκαθεν γοητευόταν από φωτογραφίες που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν με διάφορους τρόπους, αποδίδοντας εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Μία φωτογραφία μπορεί να μας παρουσιάζει ένα απλό, απτό αντικείμενο, και ωστόσο αυτό το αντικείμενο να αλλάζει θεμελιωδώς και διαρκώς από όσα γνωρίζει ο εκάστοτε θεατής του ή από όσα εκείνος προσδοκά να αντικρίσει. Σε προσωπικό επίπεδο βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να μην έχει τόσο αποφασιστική επίδραση. Όμως η αντίληψη δεν περιορίζεται μόνο στο προσωπικό επίπεδο – παίζει εξίσου αποφασιστικό ρόλο και στις στενές παρακολουθήσεις.

Simon Menner: Secret Stasi Archives

Simon Menner, από τη σειρά Secret Stasi Archives

Πολλές από αυτές τις στιγμιαίες λήψεις φαντάζουν παράλογες, μπορεί να είναι και διασκεδαστικές ακόμη. Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει ποια ήταν πρόθεση που οδήγησε τους πράκτορες της STASI να τις τραβήξουν. Αυτές οι φωτογραφίες καταμαρτυρούν τα σκληρά καταπιεστικά μέτρα που είχε λάβει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για να εμφυσήσει συναισθήματα τρόμου και φόβου στον λαό. Για τον Simon Menner, η κοινοτοπία ορισμένων απ’ αυτές τις φωτογραφίες κάνει τη φρίκη που νιώθει ακόμη πιο οδυνηρή. Φαντάζουν ανοιχτές σχεδόν σε κάθε ερμηνεία και συνεπώς μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως καταπιεστικά μέσα από αυτούς που θα επέλεγαν να τις εκμεταλλευτούν.

  • Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα
  • Διάρκεια: 4 Ιουνίου – 26 Ιουλίου 2015
  • Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00 | Παρασκεύη, Σάββατο: 10:00 – 22:00
Simon Menner: Secret Stasi Archives

Simon Menner, από τη σειρά Secret Stasi Archives