Portfolios & λευκώματα

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ!

Χάρη σε μια νέα τεχνική λήψης, οι εικόνες του portfolio που παρουσιάζουμε σήμερα “χορεύουν” μπροστά στα μάτια μας!

H δουλειά του Shinichi Maruyama είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραδοσιακής ιαπωνικής αισθητικής του Wabi-Sabi, που αποτελεί έκφανση μιας κοσμοθεωρίας με επίκεντρο την αποδοχή της παροδικότητας και της ατέλειας. Με άλλα λόγια αφορά την ομορφιά που είναι “ατελής, παροδική, και ελλιπής”.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1968, στην πόλη Ναγκάνο της Ιαπωνίας, και συνδέθηκε με την τέχνη από μικρή ηλικία, μέσα από την καλλιγραφία και τη φωτογραφία. Στο έργο του συλλαμβάνει τη βασική αρχή των ενεργειακών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μορφών. Στο project Nudes, επιχειρεί να αποδώσει την αίσθηση της συνεχόμενης κίνησης, σε μία μόνο φωτογραφία. Δείτε ένα χαρακτηριστικό δείγμα από τη σελίδα του στο Instagram:

Για τη δημιουργία των εικόνων αυτής της σειράς χρησιμοποίησε μέσα νέας τεχνολογίας προκειμένου να απαθανατίσει το γυμνό σώμα, δημιουργώντας έτσι μια καινούρια τεχνική που συνδυάζει την ψευδαίσθηση της κίνησης και την οπτική στατικότητα.

Σε συνεργασία με τη χορογράφο Jessica Lang και νέους χορευτές, κατάφερε να αποτυπώσει μια αλληλουχία γεγονότων μέσα από την κίνηση των χορευτών και τη ροή της χορογραφίας. Η νέα τεχνολογία τού επέτρεψε να συνθέσει πολυεπίπεδα οπτικά αποτελέσματα: κάθε τελική φωτογραφία του, αποτελείται από 10.000 λήψεις που έχουν αποτυπωθεί σε χρόνο 2-4 δευτερολέπτων.

Η κάθε εικόνα της σειράς συνθέτει μια μόνο μορφή, η οποία (χάρη στην αρμονία στο φωτισμό, στις σκιάσεις και στο χρωματισμό του δέρματος) θα λέγαμε πως αναδύει μια πρωτόγνωρη αίσθηση. Υπάρχει βάθος στη φιγούρα και καμία αίσθηση αρχής ή τέλους, γεγονός που ανασυνθέτει στο μυαλό μας την κίνηση του χορευτή, κυριολεκιτκά μπροστά στα μάτια μας!

O Shinichi (ανα)γνωρίζει πως για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα και στην εξέλιξη αυτής της τεχνικής, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από καλλιτέχνες προηγούμενων γενεών. Αντλεί έμπνευση από καλλιτέχνες όπως ο Marcel Duchamp με το έργο του Nude Descending a Staircase, No. 2 (1912) όπου μια γυμνή μορφή ανεβοκατεβαίνει μια σκάλα πολλαπλές φορές, και από την μελέτη του χρονοφωτογράφου Étienne-Jules Marey ο οποίος κατάφερε να αποτυπώσει την κίνηση ζώων και ανθρώπων, με 12 φωτογραφίες ανά λεπτό.

Δείτε τις καλύτερες εικόνες του project με ένα κλικ εδώ! 

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Elīna Arāja
 


Aρθρογράφος

Μυρτώ Περπινιώτη

Έχει τελειώσει τη Σχολή Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, στο Τ.Ε.Ι. Πατρών. Από μικρή την τραβούσε η μαγεία της τέχνης, σε κάθε της μορφή. Η φωτογραφία είναι το πάθος της, η έκφραση η απελευθέρωσή της, και η έρευνα η πρόκλησή της. Χρησιμοποιεί και χειρίζεται τη φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων. Μέσα από τα άρθρα της προσπαθεί να ανακαλύψει πώς άνθρωποι με το ίδιο πάθος, όπως εκείνη, χρησιμοποιούν τη φωτογραφία, και τι εκδηλώνεται μέσα από το έργο τους.