Software & Apps Τεχνικές

SAGELIGHT

Για τον αρχάριο αλλά και τον πιο έμπειρο φωτογράφο.

Εξαιρετικά διασκεδαστικό, απλούστατο στη χρήση και δεόντως αποτελεσματικό, το Sagelight θα σας βοηθήσει να ενσωματώσετε εντυπωσιακά εφέ στις φωτογραφίες σας.

Μου έχει τύχει πολλές φορές να ακολουθήσω μια συνομιλία στο internet και να μάθω πράγματα που δεν ήξερα έως τότε. Τις προάλλες χάζευα κάποιες απαντήσεις στην ανάρτηση ενός χρήστη σε ένα forum, όταν κάποιος ανάφερε το Sagelight. Δεν είχα ιδέα περί τίνος μιλούσε, δεν το είχα ακούσει ποτέ πριν κι έτσι δεν κατάφερα να αντισταθώ στην περιέργεια να το google-άρω. Βρήκα λοιπόν τη σελίδα, διάβασα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, κατέβασα το πρόγραμμα και διαπίστωσα ένα πολύ ενδιαφέροντα image editor, με αρκετές δυνατότητες και φιλοσοφία workflow που ξεφεύγει από τα τετριμμένα.

Αναμφίβολα δεν ανήκει στα …παιχνιδιάρικα προγράμματα, εκείνα δηλαδή που σε παρακινούν να ασχοληθείς μαζί τους και να πειραματιστείς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία με τις απλές (έως και απλοϊκές ορισμένες φορές) ρυθμίσεις τους. Επίσης δεν θα έλεγα ότι ανήκει στη κατηγορία του GIMP που ως γνωστόν είναι ένα αρκετά advanced πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Το Sagelight βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα, έχει προοπτικές να δώσει κάτι καλό, ωστόσο ακριβώς επειδή είναι στημένο πάνω σε μια λίγο διαφορετική λογική αυξάνει το “learning curve”, απαιτεί δηλαδή περισσότερο χρόνο εκμάθησης και εξοικείωσης.

Sagelight software: screenshot

Η γενική οθόνη του Sagelight με αναπτυγμένα τα γραφήματα ιστογράμματος και καμπύλης τονικότητας.

Κάποιες δυνατότητες του Sagelight μού άρεσαν πολύ και τις βρήκα αρκετά πρακτικές. Κάποιες άλλες θεωρώ ότι δεν είναι ολοκληρωμένες στο 100% ενώ φυσικά υπάρχουν και ορισμένες των οποίων την ύπαρξη δυσκολεύομαι να δικαιολογήσω. Εκείνο που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να δουλέψει όχι μόνο σε RGB αλλά και σε Lab ή HSL. Για τον έμπειρο χρήστη η συγκεκριμένη δυνατότητα βελτιώνει την ευελιξία επεξεργασίας του χρώματος και της τονικότητας. Ως editor υποστηρίζει 48bit επεξεργασία, ωστόσο μου έκανε αρνητική εντύπωση ότι δεν ανοίγει Tiff 16bit παρά μόνο 8bit. Αντιθέτως ανοίγει RAW αρχεία. Βέβαια, οι επιλογές επεξεργασίας τους είναι περιορισμένες.

Προτείνεται για εκείνους που θέλουν να δουλέψουν ένα-ένα αρχείο και δεν ενδιαφέρονται για batch processing, που ούτως ή άλλως δεν υποστηρίζει. Οι περισσότερες από τις λειτουργίες υποστηρίζουν τεχνολογία SSE2 και SSE4, προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία επεξεργασίας. Ανάμεσα στα εργαλεία του Sagelight συναντάμε το highlight recovery και το φίλτρο high pass που λειτουργεί ακόμα και σε περιβάλλον Lab. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το φίλτρο “Bokeh/Lens Blur”, που στην ουσία δίνει τη δυνατότητα ελεγχόμενου blur, σε συνδυασμό με επιλογή περιοχών της εικόνας, διατηρώντας τον πλήρως παραμετροποιήσιμο χαρακτήρα του. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετατροπής σε Α/Μ και μάλιστα με εφαρμογή Duotone για πιο …επαγγελματικό αποτέλεσμα. Αρκετές και πολύπλευρες δυνατότητες δίνει το πρόγραμμα αναφορικά με την αύξηση/μείωση του κορεσμού των χρωμάτων. Μάλιστα ενσωματώνει ρύθμιση Vibrance, αντίστοιχη με εκείνη που συναντάμε στο Photoshop και το Camera Raw, με την οποία αυξάνονται – πάντα με τρόπο ελεγχόμενο – οι τιμές των λιγότερο κορεσμένων χρωμάτων. Σε φωτογραφίες πορτρέτων μπορεί να εφαρμοστεί φίλτρο “Smooth Skin” που λειτουργεί κάπως σαν noise reduction.

Sagelight software: screenshot

Εφαρμογή φίλτρου Bokeh/Lens Blur.

Το Sagelight διαθέτει επίσης ένα σετ επιλογών που αφορούν στην HDR επεξεργασία εικόνας, οι οποίες οφείλω να ομολογήσω ότι δε με εντυπωσίασαν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μου δημιούργησε την εντύπωση ότι μπορεί να ικανοποιήσει εξίσου τον αρχάριο φωτογράφο που ενδιαφέρεται απλά για την επιλογή και εφαρμογή κάποιον φίλτρων, όσο και τον πιο έμπειρο που γνωρίζει το “πως”, το “πότε” και το “γιατί” αναφορικά με τις επεμβάσεις στο χρώμα και την τονικότητα. Στα θετικά του συγκαταλέγονται το πλήθος εργαλείων και δυνατοτήτων που παρέχει. Στα αρνητικά του, ο χρόνος που απαιτεί για εκμάθηση και εξοικείωση. Δεν είναι λογισμικό της ώρας ή του …σαββατοκύριακου. Απαιτεί αφοσιωμένους χρήστες. Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι πόσοι θα είναι εκείνοι που θα ενδιαφερθούν να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο σε ένα όχι mainstream πρόγραμμα επεξεργασίας; Γιατί να μην κάνουν το ίδιο για το Photoshop Elements; Όπως και να ‘χει, θεωρώ ότι το Sagelight αξίζει να το περιεργαστείτε και να αναζητήσετε τις πραγματικές δυνατότητές του πέρα από την απλή εφαρμογή ψηφιακών φίλτρων. Υπάρχει δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.

Sagelight software: screenshot

Πλήθος επιλογών και δυνατοτήτων σε κάθε tab.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.