Νέα μοντέλα

SONY: TΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΦΑΚΟΙ FULL FRAME ΣΤΗ ΣΕΙΡA G!

Στα 50mm, 40mm και 24mm, φιλοδοξούν να συνδυάσουν υψηλή ποιότητα εικόνας και διαισθητική λειτουργικότητα!

Η Sony ανακοίνωσε τρεις νέους φακούς G στη σειρά E-mount: τους FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G και FE 24mm F2.8 G. Και οι τρεις στοχεύουν στο να συνδυάσουν υψηλή ποιότητα εικόνας και ωραίο bokeh εφέ σε ένα ελαφρύ και συμπαγές σώμα, ιδανικό για φωτογράφους και βιντεογράφους που επιδιώκουν ξεχωριστές λήψεις και αυξημένη κινητικότητα.

Όταν συνδυάζονται με κάμερα πλήρους καρέ ή APS-C της Sony, και οι τρεις φακοί διαθέτουν υψηλή ανάλυση, υψηλή λειτουργικότητα και γρήγορες, ακριβείς και αθόρυβες δυνατότητες αυτόματης εστίασης. Επιπλέον, έχουν το ίδιο μέγεθος (διάμετρος 68 χιλιοστά x 45 χιλιοστά), την ίδια διάμετρο φίλτρου (49 χιλιοστά), σχεδόν το ίδιο βάρος (FE 50mm F2.5 G: 174g, FE 40mm F2.5 G: 173g, και FE 24mm F2.8 G: 162g)  και ίδια εσωτερική εστίαση, ώστε να καθίσταται εύκολη η εναλλαγή τους.

Υψηλή ανάλυση σε συμπαγες σώμα

Οι FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G και FE 24mm F2.8 G προσφέρουν την υψηλή ποιότητα εικόνας ενός φακού G, ενώ είναι συμπαγείς και ελαφριοί. Η ποιότητα της εικόνας επιτυγχάνεται με υπερσύγχρονα οπτικά χρησιμοποιώντας ασφαιρικά στοιχεία και γυάλινα στοιχεία ED (Extra-low Dispersion), προσφέροντας υψηλή ανάλυση και μείωση της αλλοίωσης του χρώματος. Τα ασφαιρικά στοιχεία εξασφαλίζουν απόδοση υψηλής ανάλυσης σε κάθε γωνία της εικόνας, ακόμη και από το μεγαλύτερο άνοιγμα με ρηχό βάθος πεδίου. Απολαύστε λήψεις σε υψηλή ανάλυση χρησιμοποιώντας συμπαγές σώμα. Το εφέ bokeh του φακού G επιτυγχάνεται με τη βελτιστοποίηση του κυκλικού ανοίγματος και παραδίδεται στο ευρύτερο σημείο κάθε φακού (F2.5 στα 50mm, F2.5 στα 40mm και F2.8 στα 24mm).
Αποστάσεις εστίασης

Το οπτικό πεδίο των 50 mm είναι ιδανικό για πορτρέτα και λήψεις φωτογραφιών ή βίντεο. Ο FE 50mm F2.5 G έχει ελάχιστη απόσταση εστίασης 0,35m (AF) / 0,31m (MF) και μέγιστη μεγέθυνση 0,18x (AF) / 0,21x (MF), που σημαίνει ότι είναι ιδανικός για ποικιλία σκηνών και αντικειμένων.

Το οπτικό πεδίο του FE 40mm F2.5 G 40mm είναι ιδανικό για λήψη φωτογραφιών ή ταινιών με ελάχιστη απόσταση εστίασης 0,28m (AF) / 0,25m (MF) και μέγιστη μεγέθυνση 0,20x (AF) / 0,23x (MF). Ιδιαίτερα για τη λήψη ταινιών, το προτιμώμενο οπτικό πεδίο είναι 40 mm, καθώς αντιστοιχεί στο φυσικό οπτικό πεδίο, καθώς και για φωτογραφίες αφού τα 40 mm επιτρέπουν στα άτομα να ξεχωρίζουν σε φόντο.

Με ευρύ οπτικό πεδίο 24 mm, ο φακός FE 24mm F2.8 G είναι κατάλληλος σε περιπτώσεις όπου περιλαμβάνεται το φόντο, όπως λήψεις αντίζυγου ή selfie με προσκολλημένη λαβή. Και με ελάχιστη απόσταση εστίασης 0,24m (AF) / 0,18m (MF) και μέγιστη μεγέθυνση 0,13x (AF) / 0,19x (MF) μπορείτε επίσης να τραβήξετε κοντινές λήψεις με θολό φόντο.

Aδιόρατες οι οπτικές διαφορές μεταξύ των τριών νέων φακών!

Υψηλή λειτουργικότητα και αξιοπιστία

 Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι φακοί διαθέτουν ένα κουμπί κράτησης εστίασης, διακόπτη λειτουργίας εστίασης, δακτύλιο διαφράγματος και διακόπτη διαφράγματος για ιδανική λειτουργικότητα. Το κουμπί εστίασης είναι προσαρμόσιμο από το μενού της κάμερας και μπορεί να εκχωρηθεί σε αυτό μια λειτουργία που προτιμά ο χρήστης. Ο δακτύλιος διαφράγματος παρέχει μια πιο διαισθητική και άμεση αίσθηση, σε σύγκριση με τη λειτουργία του διαφράγματος από το σώμα της κάμερας κατά τη λήψη φωτογραφιών ή ταινιών. Το διάφραγμα παρέχει επίσης εναλλασσόμενες στάσεις κλικ που μπορούν να απενεργοποιηθούν για λήψη ταινιών χρησιμοποιώντας το διακόπτη κλικ διαφράγματος. Επιπλέον, με το Linear Response MF, ο δακτύλιος εστίασης ανταποκρίνεται γραμμικά και με ακρίβεια όταν εστιάζετε χειροκίνητα, έτσι ώστε ο έλεγχος να είναι άμεσος και διαισθητικός, αντανακλώντας άμεσα την πρόθεση του φωτογράφου και επιτρέποντας λεπτές ρυθμίσεις εστίασης.

Το εξωτερικό αλουμίνιο και το χαραγμένο λογότυπο της Sony επιχειρούν να συνδυάσουν το εκλεπτυσμένο φινίρισμα  με αυξημένη αντοχή και ανθεκτικότητα. Για περισσότερη άνεση, η διάμετρος των σπειρωμάτων στο σώμα και στον φακό είναι ίση (49 mm), επιτρέποντας στο ίδιο καπάκι και το ίδιο φίλτρο να συνδεθούν τόσο στο σώμα όσο και στον φακό. Οι φακοί είναι επίσης σχεδιασμένοι ώστε να είναι ανθεκτικοί στη σκόνη και την υγρασία για να διασφαλίζουν τη χρηστικότητα σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον.

Αυτόματη εστίαση

Οι FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G και FE 24mm F2.8 G διαθέτουν δύο γραμμικούς μηχανισμούς για γρήγορη, ακριβή αυτόματη εστίαση (AF) με εξαιρετική απόδοση παρακολούθησης που διατηρείται παρά τις στιγμιαίες αλλαγές στην κίνηση του θέματος – καθιστώντας το φακό ιδανικό για κινούμενα θέματα. Το AF είναι επίσης αθόρυβο, οπότε λειτουργεί τόσο για σταθερές λήψεις όσο και για γυρίσματα ταινιών.

Διαθεσιμότητα

Οι φακοί FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G και FE 24mm F2.8 G θα είναι διαθέσιμοι τον Απρίλιο του 2021 σε διάφορους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της Sony.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.