Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2015: ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Oι πρώτοι των πρώτων!

O Αμερικανός φωτογράφο John Moore απέσπασε τον τίτλο του “Επαγγελματία Φωτογράφου της Χρονιάς”.

Το έργο, που ξεχώρισε μεταξύ των νικητών των δεκατριών επί μέρους κατηγοριών της Κατηγορίας Επαγγελματιών, και βραβεύτηκε, έχει τίτλο Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital (Η κρίση του ιού Έμπολα καταβάλει την πρωτεύουσα της Λιβερίας) και είναι μια σοκαριστική σειρά φωτογραφιών που αγγίζουν την καρδιά αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Ο John Moore, ο οποίος είναι Senior Staff Photographer και ειδικός ανταποκριτής του Getty Images, και οι νικήτριες φωτογραφίες του δέχθηκαν τα εύσημα, καθώς εξέθεσαν από νωρίς το μέγεθος της επιδημίας του Έμπολα στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, που ήταν και το επίκεντρο της θανατηφόρας αυτής ασθένειας. Η ίδια δουλειά απέσπασε την πρωτιά και στη φετινή διοργάνωση 11th DAYS JAPAN International Photojournalism Awards 2015

Ο Moore έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και έχει βγάλει φωτογραφίες σε περισσότερες από 70 χώρες.  Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο Robert Capa, έχει χρισθεί “Φωτογράφος της Χρονιάς” από το πρόγραμμα Pictures of the Year International και τον οργανισμό National Press Photographers Association και έχει τιμηθεί τέσσερις φορές από τον οργανισμό World Press Photo.

Ο φωτογράφος παρέλαβε το βραβείο μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000 και ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας της Sony, σε μια τελετή με γκαλά στο Λονδίνο στην οποία παρευρέθηκαν οι κορυφαίοι του χώρου της φωτογραφίας.

Οι κριτές Xingxin Guo, από το Xinhua News Agency Image Centre στην Κίνα, Jocelyn Bain Hogg, φωτογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο και Oliver Schmitt, από το Spiegel Online στη Γερμανία, δήλωσαν από κοινού σχετικά με το έργο:  «Οι φωτογραφίες του John Moore, που απεικονίζουν αυτήν την κρίση, δείχνουν σε όλο της το μεγαλείο την ωμότητα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η ζωή των οποίων καταστρέφεται από αυτόν τον αόρατο εχθρό.  Όμως, είναι η ψυχή του μπροστά από αυτόν εφιάλτη, που του δίνει τα εύσημα.  Οι φωτογραφίες του είναι προσωπικές και ευλαβικές, μας συγκινούν με τη γενναιότητα τους και τη δημοσιογραφική τους ακεραιότητα.  Υπάρχει μια λεπτή και δύσκολη γραμμή μεταξύ των φωτογραφιών που εκμεταλλεύονται μια τέτοια κατάσταση, και αυτών που μεταφέρουν το ίδιο με συναίσθημα, συμπόνια και κατανόηση, κάτι που ο συγκεκριμένος φωτογράφος πέτυχε με αλάνθαστη δεξιότητα.  Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητά του να δημιουργεί ισχυρές συνθέσεις και πειστική οπτική αφήγηση, κάνει την καλή φωτογραφία ντοκιμαντέρ ακόμα καλύτερη.»