Διεθνείς Διαγωνισμοί

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2023

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοινώνει την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ένα νέο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 5.000$ για την υποστήριξη των Περιβαλλοντικών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) και την νέα ατομική παρουσίαση για το Φωτογράφο της Χρονιάς.

Η έκθεση Sony World Photography Awards 2023 επιστρέφει στο Somerset House στο Λονδίνο από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023. Η έκθεση του 2022 θα συνεχίσει να «ταξιδεύει» διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων παρουσιάσεων των Βραβείων στο Μουσείο Φωτογραφικών Τεχνών, στο San Diego, Καλιφόρνια (8 Οκτωβρίου 2022 – 19 Μαρτίου 2023) και στο Open Eye Gallery, στο Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο (10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022).

Διανύοντας την 16η χρονιά τους, τα Sony World Photography Awards είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διακεκριμένους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, αναδεικνύοντας την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία από όλο τον κόσμο και παρέχοντας στους συμμετέχοντες φωτογράφους σημαντικές ευκαιρίες διεθνούς προβολής και οικοδόμησης της καριέρας τους.

Η Sony υποστηρίζει τα Βραβεία για να βοηθήσει στη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας, προσφέροντας μια παγκόσμια πλατφόρμα έκφρασης των ταλέντων του σήμερα. Η συμμετοχή στα Βραβεία είναι εντελώς δωρεάν και οι φωτογράφοι κρίνονται ανώνυμα από μια επιτροπή κορυφαίων κριτών.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής διαθέτουν εύρος γνώσεων και τεχνογνωσίας από ποικίλα φωτογραφικά υπόβαθρα και πρακτικές:

Διαγωνισμός Επαγγελματιών

 • Mariama Attah, Επικεφαλής Εκθέσεων της Open Eye Gallery, Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Tandazani Dhlakama, Βοηθός Επιμελητής στο Zeitz MOCAA, Cape Town, Νότια Αφρική
 • Claartje van Dijk, Επικεφαλής Εκθέσεων, Foam Photography Museum, Amsterdam, Ολλανδία
 • Ioana Mello, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Συντάκτης Φωτογραφίας, Διοικητικό Μέλος, FotoRio, Βραζιλία
 • Sujong Song, Ανεξάρτητος Επιμελητής και Συντάκτης Φωτογραφίας, Συνιδρυτής του Seoul Lunar Festival, Δημοκρατία της Κορέας
 • Mike Trow, Ανεξάρτητος Επιμελητής, Συντάκτης Φωτογραφίας και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

«Ανοιχτός» Διαγωνισμός και Διαγωνισμός Νέων

 • Eric Schlosser, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Tbilisi Art Fair, Γεωργία

Διαγωνισμός Student

 • Eliza Williams, Συντάκτρια, Creative Review, Ηνωμένο Βασίλειο
ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Βραβείο Βιωσιμότητας

Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας εισάγει ένα ολοκαίνουργιο βραβείο που «αναγνωρίζει» τις ιστορίες των ανθρώπων και των οργανισμών, των οποίων οι δράσεις αναδεικνύουν έναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται εκφράσεις της κλιματικής αλλαγής, μία ματιά στις περιβαλλοντολογικά βιώσιμες τεχνολογίες και καινοτομίες ή μια δράση ατόμων και ομάδων που εργάζονται για να κάνουν τη διαφορά.

Το Βραβείο Βιωσιμότητας ανταμείβει τον νικητή φωτογράφο με χρηματικό έπαθλο $5.000 και με παρουσίαση του έργου του στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards στο Λονδίνο. Όλοι οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στον διαγωνισμό Επαγγελματιών έχουν δικαίωμα να κερδίσουν το βραβείο.

Ατομική έκθεση του Φωτογράφου της Χρονιάς

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας εισάγει ένα επιπλέον νέο βραβείο για τον Φωτογράφο της Χρονιάς. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο των $25.000, μια σειρά από εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony και τη συμπερίληψή του στην έκθεση και το λεύκωμα των Sony World Photography, ο νικητής θα ανταμειφθεί επίσης με μια ατομική έκθεση της δουλειάς του, στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards στο Λονδίνο, το επόμενο έτος. Αυτή η ευκαιρία θα επιτρέψει στους φωτογράφους να αναπτύξουν περαιτέρω το έργο που τους χάρισε τη νίκη ή να εκθέσουν μια ολοκαίνουργια δουλειά, προσφέροντάς τους επιπλέον προβολή για το έργο τους και τη δυνατότητα να εξελίξουν την καριέρα τους. Η πρώτη, από αυτές τις ατομικές εκθέσεις θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Φωτογράφου της Χρονιάς 2022, Adam Ferguson (Αυστραλία) και θα παρουσιαστεί στην έκθεση στο Somerset House τον Απρίλιο του 2023.

Δομή Διαγωνισμού Νέων

Τα Sony World Photography Awards 2023 εισάγουν μια νέα δομή για τον Διαγωνισμό Νέων, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε οποιονδήποτε είναι κάτω των 19 ετών και προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να υποβάλουν έως και τρεις φωτογραφίες που σχετίζονται με το θέμα Your EverydayΗ κάθε σου ημέρα»). Οι κριτές θα επιλέξουν μια λίστα 10 φωτογράφων φιναλίστ που θα συνεχίσουν να διαγωνίζονται για τον τίτλο του Νέου Φωτογράφου της Χρονιάς.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 2023 ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2022

Το 2023, η έκθεση Sony World Photography Awards θα ξεκινήσει στο Somerset House του Λονδίνου από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023.

Μετά την έκθεση του Λονδίνου και μια παρουσίαση που θα ακολουθήσει στο Τόκιο, η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 συνεχίζει να «ταξιδεύει» σε διάφορους διεθνείς χώρους:

 • Lenzburg, Ελβετία, Fotofestival Lenzburg, 27 Αυγούστου – 2 Οκτωβρίου 2022
 • Μιλάνο, Ιταλία, Fondazione Stelline, 14 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2022
 • Buenos Aires, Αργεντινή, artexarte, 27 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2022
 • San Diego, ΗΠΑ, Museum of Photographic Arts, 8 Οκτωβρίου 2022 19 Μαρτίου 2023
 • Βερολίνο, Γερμανία, WillyBrandtHaus, 21 Οκτωβρίου 2022 – 15 Ιανουαρίου 2023
 • Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο, Open Eye, 10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Η υποβολή των συμμετοχών στα Sony World Photography Awards έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2022. Μπορείτε να βρείτε τις πλήρεις περιγραφές του διαγωνισμού και των επιμέρους κατηγοριών στη διεύθυνση www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Οι προθεσμίες υποβολής για τους τέσσερις διαγωνισμούς των Βραβείων είναι:

 • Επαγγελματιών: 13 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT
 • Ανοικτός: 6 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT
 • Student: 30 Νοεμβρίου 2022, 13:00 GMT
 • Νέων: 6 Ιανουαρίου 2023, 13:00 GMT

Όλοι οι νικητές των κατηγοριών στους διαγωνισμούς Επαγγελματιών, Ανοιχτό, Νέων και Student θα λάβουν εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από τη Sony. Επιπλέον, χρηματικά έπαθλα 25.000$ θα δοθούν στον Φωτογράφο της Χρονιάς και 5.000$ στο νικητή του Ανοικτού Διαγωνισμού. Όλα τα έργα των φωτογράφων που θα κερδίσουν και εκείνα των φιναλίστ θα εκτεθούν στην ετήσια έκθεση Sony World Photography Awards στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διεθνείς περιοδείες. Οι νικήτριες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν επίσης στο βιβλίο των ετήσιων βραβείων. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 13 Απριλίου 2023.

 • Φωτό: © Vanderlei De Jesus, Bραζιλία: Open Competition, Creative, 2023 Sony World Photography Awards
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.