Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

MANΩΛΗΣ ΣΟΥΛΟΣ: “OΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΑΝΕ ΠΙΣΩ!”

Ο 3ος νικητής του διαγωνισμού “ΥOUR BEST PHOTO 2023” μιλά για τη διάκρισή του!

Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα μας είπε!


Πείτε μας δυο λόγια για τη δημιουργική διαδικασία της βραβευμένης σας λήψης!

Η συγκεκριμένη λήψη τραβήχτηκε στα πλαίσια μιας ομαδικής φωτογράφισης που έκανα μαζί με άλλους αγαπημένους μου φίλους φωτογράφους στον λόφο Φιλοπάππου. Ήταν μια φωτογράφιση τεσσάρων χορευτριών τις οποίες φωτογραφίζαμε μαζί αλλά και την καθεμία χωριστά με θέα την Ακρόπολη, στη φύση ή στο αστικό τοπίο, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Αυτές χόρευαν στο δειλινό κι εμείς δημιουργούσαμε με το φακό μας. Κάποια στιγμή μια από τις χορεύτριες, λίγο απομακρυσμένη από τις υπόλοιπες, ξεκίνησε να ανεβοκατεβάζει τα χέρια της σαν να πετάει και να γέρνει το κορμί της προς τα πίσω. Παρατηρώντας το δέντρο που ήταν δίπλα της, έτρεξα γρήγορα από πίσω της, έπεσα κάτω και κλικ, έβγαλα τη λήψη. Το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε τη στιγμή της λήψης ήταν αν έπρεπε να αφήσω όλο το δέντρο να φανεί ή να κόψω κάποια από τα κλαδιά του. Αποφάσισα να κάνω το δεύτερο, καθώς έβλεπα το δέντρο ως τον εσωτερικό εαυτό της που ξετυλίγεται μπροστά της και κομμάτια του οποίου δεν μπορούμε να δούμε αλλά ούτε και η ίδια γνωρίζει ακόμα. Η εικόνα αυτή μιλάει για την αποκάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου, για το να μην ντρεπόμαστε για το ποιοI είμαστε και να μη φοβόμαστε να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τα άνθη που κρύβουμε μέσα μας. Ένας από τους λόγους, φυσικά, που θεωρώ ότι αυτή η λήψη τραβήχτηκε έτσι όμορφη ήταν επειδή όλοι μας εκείνη την ημέρα περνούσαμε όμορφα.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε ή/και κερδίζετε σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό; Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά τη βράβευση της εικόνας σας;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε διαγωνισμό του Photonet, παρόλα αυτά έχω συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς φωτογραφίας, έχοντας πάρει διάφορες διακρίσεις. Το να επιλέγονται εικόνες σου στις κορυφαίες του διαγωνισμού σίγουρα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και έχοντας δει, πριν να βγουν τα αποτελέσματα, τις εικόνες που επιλέχθηκαν στο Top 80, έμεινα έκπληκτος που μια από τις εικόνες μου πήρε βραβείο και φυσικά χάρηκα. Έκπληξη μου προκάλεσε γενικά η επιλογή των 5 κορυφαίων, καθώς είχα τελείως άλλες εικόνες στο μυαλό μου. H αισθητική μου μάλλον διαφέρει αρκετά από αυτή των κριτών. Θεωρώ παρ’ όλα αυτά σημαντικό το να συμμετέχεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, καθώς αρχικά δείχνεις ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις φωτογραφίες σου χωρίς να φοβάσαι τον ανταγωνισμό και δεύτερον είναι ένας ακόμα τρόπος να δείξεις τις φωτογραφίες σου σε περισσότερο κόσμο, πόσο μάλλον πιο έμπειρο επί του θέματος.

Πώς κρίνετε γενικά το φετινό επίπεδο του διαγωνισμού με βάση τόσο το σύνολο των λήψεών του όσο και με το TOP-80 των εικόνων που έχουν αναρτηθεί online;

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις σε έναν διαγωνισμό τις συμμετοχές να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο καθώς φαίνεται ότι όλο και περισσότερα άτομα ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας και φυσικά αυτό προσδίδει ένα κύρος στον διαγωνισμό, καθώς ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν στο Top 80 ήταν κατά την άποψή μου εξαιρετικές. Είδα και πολλές ακόμα που δεν επιλέχθηκαν στις καλύτερες αλλά μου άρεσαν ιδιαίτερα. Φαντάζομαι πως ήταν δύσκολη η επιλογή και σίγουρα χρειαζόταν και λίγο η τύχη. Μου άρεσε που υπήρχε ποικιλομορφία στις εικόνες (λήψεις με drone, πανοράματα κ.λπ.) και με ενθουσίασε η δημιουργικότητα των φωτογράφων. Είδα λήψεις φωτογράφων που θαυμάζω και οι οποίες μέσα στην περσινή χρονιά διακρίθηκαν σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, παράγοντας που επίσης έπαιξε ρόλο στην έκπληξή μου για την επιλογή των βραβευμένων. Το επίπεδο ήταν υψηλό και μακάρι κάθε χρόνο να γίνεται υψηλότερο, με ακόμα περισσότερα άτομα και σπουδαίους φωτογράφους να δηλώνουν συμμετοχή.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Θεωρώ ότι το να διακρίνεσαι σε έναν διαγωνισμό είναι κάτι που σου προσφέρει σύντομη χαρά καθώς διαγωνισμοί υπάρχουν αρκετοί και νικητές ακόμα περισσότεροι. Το να βγάλεις μια όμορφη φωτογραφία όμως, μια φωτογραφία που θα θαυμάζεις και μετά από χρόνια, είναι κάτι το μοναδικό. Πάντα έλεγα ότι όσα βραβεία κι αν κερδίσεις αν δεν βγαίνεις κάθε ημέρα έξω να φωτογραφίζεις, ποτέ δεν θα γίνεις αληθινά καλός σε αυτό που αγαπάς. Μέσω της φωτογραφίας έχω γνωρίσει απίστευτα άτομα και έχω κάνει φοβερούς φίλους, οι οποίοι με εμπνέουν συνεχώς. Το σημαντικότερο μάθημα που έχω πάρει από τη φωτογραφία είναι ότι όσο περισσότερο την αγαπάς, τόσο οι φωτογραφίες σου θα σε αγαπάνε πίσω!


Ας θυμηθούμε τη λήψη και το βραβείο του 3ου νικητή
του διαγωνισμού ΥOUR BEST PHOTO 2023!

Mανώλης Σούλος


ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ


Δείτε όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού, τις εικόνες που έλαβαν τις πέντες εύφημες μνείες και τα πέντε βραβεία καθώς και τις υπόλοιπες εικόνες του ΤΟP-80 με ένα κλικ εδώ!