Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΈΚΘΕΣΗ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “ΕΞΩΚΟΣΜΟ ΦΩΣ”

Μια θαυμαστή περιπλάνηση σε άστρα, αέρια νεφελώματα, κοντινούς και μακρινούς Γαλαξίες!

Μετά την επιτυχημένη παρουσία της στο Ηράκλειο Κρήτης η Έκθεση Αστροφωτογραφίας ΕΞΩΚΟΣΜΟ ΦΩΣ: «Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα» ταξιδεύει ως την Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου και εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 19:00.

Η έκθεση η οποία  διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ι.Τ.Ε. και το Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015 και θα διαρκέσει από τις 19 Οκτωβρίου 2014 έως τις 3 Ιανουαρίου 2016. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που προτείνει σε όλους τους φίλους/φίλες της αστροφωτογραφίας  μια θαυμαστή περιπλάνηση ανάμεσα στα Άστρα, τα ωραιότερα Αέρια Νεφελώματα, κοντινούς και μακρινούς  Γαλαξίες μέχρι και τις εσχατιές του Σύμπαντος. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλές από τις εκτιθέμενες φωτογραφίες είναι από τις ωραιότερες και λεπτομερέστερες που έχουν μέχρι σήμερα διεθνώς δει το φως της δημοσιότητας. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από περιγραφή στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του απεικονιζόμενου αστρονομικού αντικειμένου.

Στη λήψη που βλέπουμε στην αρχή του άρθρου, ο σχηματισμός που μοιάζει με φτερωτό πλάσμα κάποιου παραμυθιού να ορθώνεται σε βάση αγάλματος, είναι στην πραγματικότητα ένας πύργος ψυχρού αερίου και σκόνης που ορθώνεται στην κεντρική περιοχή του «αστρικού μαιευτηρίου» στο νεφέλωμα του Αετού. Έχει ύψος γύρω στα 9,5 έτη φωτός, δηλαδή δύο φορές την απόσταση του Ήλιου από το κοντινότερό του αστέρι!

Τα εγκαίνια

Την ημέρα των εγκαινίων (την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, και ώρα 19:00), σχετικά με την έκθεση θα μιλήσουν στο κοινό, ο κ. Ιωάννης Παπαμαστοράκης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, ότι έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε άτομα με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο γαλαξίας NGC 1300

Ο NGC 1300 είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση 61 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό του Ηριδανού. Η διάμετρος του είναι περίπου 110.000 έτη φωτός, που είναι τα 2/3 του μεγέθους του δικού μας Γαλαξία.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Όλες οι αστροφωτογραφίες ελήφθησαν στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το οποίο βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων. Ιδρύθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας. Βρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, λόγω της υψηλής ορογραφίας, με ελεύθερο ορίζοντα προς τα βορειοδυτικά  από όπου πνέουν οι κύριοι άνεμοι και του γεγονότος ότι ή Κρήτη περιβάλλεται από θάλασσα που αποσβένει οποιεσδήποτε τυχόν ατμοσφαιρικές αναταράξεις και ευνοεί τη δημιουργία ζώνης θερμοκρασιακής αναστροφής κάτω από το υψόμετρο του Σκίνακα,  το Αστεροσκοπείο διαθέτει εξαιρετικές  συνθήκες παρατήρησης. Ιδιαίτερα, η μεγάλης σημασίας για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις ευκρίνεια της ατμόσφαιρας («Αστρονομικό Seeing») πάνω από τον Σκίνακα, είναι συγκρίσιμη με αυτή των μεγαλύτερων αστεροσκοπείων στον κόσμο.

Το κύριο τηλεσκόπιο έχει διάμετρο1,3 μέτρων και είναι τύπου Ritchey Cretien. Ο εξοπλισμός του  με αστρονομικά όργανα  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας.  Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα διαθέτει, εκτός από οπτικές  ηλεκτρονικές κάμερες CCD,  Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου, όπως και  μοναδικό στον κόσμο σε ακρίβεια Απεικονιστικό Ρομποτικό Πολωσίμετρο, που φέρει το όνομα RoboPol.

Τεχνικά στοιχεία σχετικά με την λήψη των φωτογραφιών

Για τη λήψη των φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκαν, ανάλογα με την έκταση που το αστρονομικό αντικείμενο καταλαμβάνει στον ουρανό, τρία τηλεσκόπια με διάμετρο 30 εκ.(για πολύ εκτεταμένα), 60 εκ. (για ενδιάμεσου γωνιακού  μεγέθους) και 1,3 μέτρων (κυρίως για μικρού γωνιακού μεγέθους) αντικείμενα, όπως επίσης και υψηλής ευαισθησίας ηλεκτρονικές ψηφιακές CCD κάμερες. Για κάθε φωτογραφία χρησιμοποιήθηκαν κατά κανόνα 3 φίλτρα. Η φωτογραφία που ελήφθη μέσω κάθε φίλτρου ήταν μονόχρωμη. Στη συνέχεια έγινε σύνθεση των τριών μονόχρωμων φωτογραφιών, λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετική ευαισθησία του ματιού στα χρώματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πιστή χρωματική απεικόνιση των ουράνιων αντικειμένων (ώστε να φαίνονται όπως θα τα βλέπαμε αν διαθέταμε υπερφυσική όραση!). Σε περιπτώσεις νεφελωμάτων εκπομπής (σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση όπου κάθε φίλτρο ήταν ευρείας διέλευσης, δηλ. άφηνε να περάσει π. χ. όλο το κόκκινο ή το μπλε φως) συχνά προτιμήθηκε η χρήση στενών φίλτρων που άφηναν να περάσει μόνο το φως που εκπέμπουν ιόντα ενός και μόνο στοιχείου (π. χ. ιονισμένου υδρογόνου, αζώτου, οξυγόνου κ.λ.π). Φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν μέσω αυτής της σύνθεσης απεικονίζουν πλέον τη μορφή του νεφελώματος με χρώματα που αντιστοιχούν  στα συστατικά του χημικά στοιχεία .

  • Xώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
  • Διάρκεια Έκθεσης: 19 Οκτωβρίου 2015 έως 3 Ιανουαρίου 2016. Είσοδος Ελεύθερη.
  • Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη ώρες: 09:00-15:00, Τετάρτη έως Κυριακή ώρες 09:00-20:00, (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).  

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;