Ενδιαφέρουν Νέα

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΣΧΟΣ

Είχε γεννηθεί στα Ιωάννινα το 1948.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός για το μεγάλο δημιουργό έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 5/1/17, στις 13:00, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Ο Στέφανος Πάσχος σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο, συντήρηση έργων τέχνης, πλαστικές τέχνες σε Ελλάδα και Γαλλία. Το 1999 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο καλλιτεχνικού έργου από το ΙΤΕ.

Εργαζόταν ως φωτογράφος διαφημιστικής και εφαρμοσμένης φωτογραφίας, αλλά και ως Καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας και σε άλλες σχολές.

Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε λευκώματα, σε περιοδικά, σε τηλεοπτικές εκπομπές πολιτισμού.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ο συνάδελφός  και φίλος του Γρηγόρης Βλασσάς, ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκθεσης “Στέφανος Πάσχος & Πάσχοντες” που φιλοξενήθηκε τον περασμένο Μάιο, στον Εκθεσιακό Χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Αθήνας, είχε σημειώσει σχετικά για τον εκλιπόντα:

“Στο έργο του Πάσχου υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που ερεθίζουν την φαντασία και που δίνουν αφορμή για διαφορετικές ερμηνείες. Ως ποιητής της εικόνας δανείζεται ιστορίες παρμένες από τα όνειρα. Ο συνάδελφος και φίλος προσέφερε πολλά στην Ελληνική φωτογραφία που την υπηρέτησε με συνέπεια περισσότερο από 40 χρόνια. Είναι ένας ώριμος καλλιτέχνης. Στις φωτογραφίες του υπάρχουν απότομες τονικές διαβαθμίσεις και έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς.

Εκφράζει τις μύχιες σκέψεις του και τα βαθύτερα συναισθήματά του με τις εικαστικές συνθέσεις που δημιουργεί σε τόνους άσπρου και μαύρου. Και όλα αυτά τα έδωσε απλόχερα σε όσους είχαν την χαρά να τον ακούσουν συνεκθέτοντας μαζί τους. Η έκθεση είναι ο εικαστικός τους περίπατος στις αναλογικές τεχνικές και τον σκοτεινό θάλαμο στην μαυρόασπρη φωτογραφία και είναι βεβαίως επηρεασμένοι από τον Στέφανο Πάσχο. Ψάχνουν την ομορφιά και ονειρεύονται.

Γιατί ομορφιά υπάρχει παντού, αρκεί να την αντιληφθείς, αρκεί να δώσεις την ποιότητα της προσοχής σου και τότε όλα αυτά μπορούν να σου μιλήσουν.”