Know How

5 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ STILL LIFE!

Βελτιώστε τις επιδόσεις σας σε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φωτογραφικά είδη!

Πάρα πολλοί δημιουργοί ασχολούνται με το still life στα πρώτα τους βήματα, γιατί τους επιτρέπει να δουλέψουν σε ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον με σταθερές (φωτιστικές και όχι μόνο) συνθήκες και χωρίς την έξτρα πίεση που πολύ συχνά επιφέρει η φωτογράφιση ανθρώπων. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι σχετικές λήψεις είναι εύκολες στην υλοποίηση!

Η Nikita Morris του ephotozine, που γνωρίσατε ήδη από το άρθρο για τη φωτογράφιση αγαλμάτων, θα σταθεί και πάλι πολύτιμος αρωγός σας με τις συμβουλές που ακολουθούν. Φωτογραφίες: Roberta Sorge.


Φόντο

Κρατήστε το απλό! Τα απλά, χωρίς πτυχές, φόντα, συνιστούν μια καλή αφετηρία, ωστόσο μπορείτε πάντα να προσθέσετε μερικά επιπλέον στοιχεία (λ.χ. κομμάτια από ύφασμα) στο φόντο ή στο τραπέζι, εάν είναι απαραίτητο. Λευκά ή χρωματιστά κομμάτια χαρτιού μπορεί να αξιοποιηθούν επίσης ως φόντα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και έναν απλό τοίχο!

clear glass bottle

Σύνθεση

Μην βιάζεστε να στήσετε το σκηνικό που θα απαθανατίσετε: αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι άρτιο, μετακινώντας αντικείμενα μέχρι να πετύχετε την καλύτερη σύνθεση που μπορείτε. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα που διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και προσθέτουν διαφορετικές υφές στη λήψη. Δοκιμάστε επίσης να μετακινήσετε την κάμερά σας γύρω σας, καθώς μερικά εκατοστά προς τη μία ή την άλλη πλευρά μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά στην τελική εικόνα. Μην ξεχνάτε τα βασικά φωτογραφικά διδάγματα, όπως λ.χ. τον κανόνα των τρίτων!

Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με τη φωτογράφηση μόνο ενός αντικειμένου και παράλληλα να αποφύγετε τα γυαλιστερά αντικείμενα όπως το γυαλί και το μέταλλο, καθώς αυτά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποδοθούν σωστά. Αφού πειραματιστείτε αρκετά, δοκιμάστε να εισαγάγετε περισσότερα αντικείμενα στις λήψεις σας. Μην θέτετε περιορισμούς στη φαντασία σας. Επειδή πολλοί άνθρωποι φωτογραφίζουν λ.χ. λουλούδια, δεν χρειάζεται να το κάνετε κι εσείς!

Τρίποδο

Είναι πάντα χρήσιμο (ειδικά αν χρησιμοποιείτε αργές ταχύτητες κλείστρου) ωστόσο δεν είναι πάντα απαραίτητο. Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση της μηχανής σας σε ένα τρίποδο, αφήνει τα χέρια σας ελεύθερα για να διαχειριστείτε κάθε επιθυμητή ρύθμισή της και παράλληλα για να βελτιστοποιήσετε το διαθέσιμο φως με έναν ανακλαστήρα. Εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, μην το “ξεχνάτε” σε μια και μόνο θέση. Χαμηλώστε το, υψώστε το και μετακινήστε το στο χώρο, μέχρι να ανακαλύψετε την καλύτερη γωνία λήψης κάθε θέματος.

Φωτισμός

Εάν θέλετε να κρατήσετε τα πράγματα απλά, χρησιμοποιήστε μόνο ένα φως. Ένα φωτιστικό στούντιο είναι προφανώς μια καλή λύση, ωστόσο ακόμα κι ένας μεγάλης ισχύος τυπικός λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας θα φανεί χρήσιμος, καθώς παράγει απαλό φως. Πειραματιστείτε με τη θέση της φωτιστικής πηγής, καθώς έστω και μια μικρή μετακίνηση μπορεί να προσθέσει επιπλέον βάθος και ενδιαφέρον στην τελική εικόνα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανακλαστήρα (δημιουργήστε έναν από αλουμινόχαρτο αν δεν έχετε δικό σας) για να πρόσθεσετε επιπλέον φως σε μια λήψη εφόσον χρειάζεται.

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φως, απλά τοποθετείστε τη σύνθεσή σας κοντά σε ένα παράθυρο και χρησιμοποιήστε έναν ανακλαστήρα για να “βοηθήσετε” την πλευρά εκείνη του αντικειμένου σας, όπου το φυσικό φως δεν φτάνει επαρκώς. Εάν το εξωτερικό φως είναι πολύ ισχυρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κουρτίνες σας στο ρόλο του διαχύτη (diffuser) υπό την προϋπόθεση πως (για ευνόητους λόγους) δεν είναι χρωματιστές ή απλά να καλύψετε το παράθυρο με ένα σεντόνι.

Εστίαση

Η χρήση κλειστών διαφραγμάτων στο φακό σας θα αυξήσει το βάθος πεδίου στο κάδρο, προκειμένου όλα τα στοιχεία του να είναι απόλυτα εστιασμένα. Φυσικά αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απαίτηση για πιο αργές ταχύτητες κλείστρου, ωστόσο υπάρχει πάντα η λύση του τρίποδου. Μην παραλείψετε να τραβήξετε μερικές εικόνες με διαφορετικά σημεία εστίασης.

Συνήθως μια καλή λήψη αρκεί, ωστόσο είναι χρήσιμο να έχετε περισσότερες σε περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε τα καλύτερα τμήματα από αυτές. Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι ευκρινείς! Με δεδομένο πως τα θέματα στη συγκεκριμένη κατηγορία λήψεων δεν πρόκειται ποτέ να κινηθούν ή να …βαρεθούν, δεν υπάρχει καμία πραγματική δικαιολογία για τη λήψη θολών εικόνων.

Αφιερώστε όσο χρόνο χρειαστεί, ελέγξτε προσεκτικά κάθε ρύθμιση, και συνολικά το κάδρο πριν από κάθε κλικ, και στη συνέχεια ελέγξτε το τελικό αποτέλεσμα στην οθόνη αφού αυτό έχει καταγραφεί!

 






Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.