Ενδιαφέρουν Νέα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 112 περιοδικά δρόμου, σε 35 χώρες και σε 24 γλώσσες!

Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν  στην Αθήνα οι εργασίες ενός σπουδαίου παγκόσμιου εκδοτικού και κοινωνικού κινήματος: του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers Global Summit). Στις εργασίες θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν πάνω από 120 άνθρωποι, από 59 περιοδικά δρόμου και 30 χώρες, και από τις 5 ηπείρους. Πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχής στην ιστορία του δικτύου. Οικοδεσπότης του συνεδρίου είναι το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία»

Από την Τρίτη 14 Ιουνίου και για τρεις μέρες (14 ώς και 16 Ιουνίου) πάνω από 120 σημαντικοί άνθρωποι απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη θα συναντηθούν, θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα μεταφέρουν εμπειρίες και γνώσεις, σκέψεις, προβληματισμούς και προβλήματα, μα κυρίως θα προτείνουν τρόπους και λύσεις για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Μελβούρνη, στο Μπουένος Άιρες, στη Σεούλ και στο Τορόντο. Όλα αυτά στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers Global Summit), που φέτος θα πραγματοποιηθεί –για πρώτη φορά– στην Ελλάδα, με βασικό οικοδεσπότη το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία».

Ως «μέρος της λύσης» («part of the solution») αυτοπαρουσιάζονται και είναι γνωστά παγκοσμίως τα περιοδικά δρόμου. Και γι΄ αυτές ακριβώς τις λύσεις πραγματοποιείται το συνέδριο της Αθήνας, σε μια εποχή που –μετρώντας ήδη έξι χρόνια κρίσης– το φως στην άκρη του τούνελ κάθε άλλο παρά αχνοφαίνεται, έστω, για τον απλό πολίτη.

1 sxedia

Σιάτλ 2015: Αναμνηστική φωτογραφία με το σύνολο των εκπροσώπων των περιοδικών δρόμου που συμμετείχαν στις εργασίες του περσινού συνεδρίου.

«Συναρπαστικό σκηνικό»
Το συνέδριο των περιοδικών δρόμου είναι ένα από τα κορυφαία του είδους του παγκοσμίως, τόσο όσον αφορά στη δημοσιογραφία μα, κυρίως, σε σχέση με τους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της αλληλεγγύης στη βάση. Από τον απλό άνθρωπο στον απλό άνθρωπο.

«Η Αθήνα αποτελεί ένα συναρπαστικό σκηνικό για την εβδομάδα συζητήσεων, ντιμπέιτ, δράσεων και εκδηλώσεων. Μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες εργασίας σε συνθήκες ακραίας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, τους τρόπους που οι άνθρωποι και η κοινωνία διαχειρίζονται την κρίση και τις σχέσεις τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα μέλη του δικτύου μας έχουν πολλά να μάθουν από τις, γεμάτες πάθος και ένταση, καινοτόμες και δημοφιλείς πρωτοβουλίες τόσο της “σχεδίας” όσο και άλλων κοινωνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Η έννοια του περιοδικού δρόμου υπάρχει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, αλλά η “σχεδία”, ως ένα σχετικά νέο μέλος, έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του δικτύου μας για την πρωτοποριακή της προσέγγιση και τα προγράμματα που αναπτύσσει για να υποστηρίξει εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση», δηλώνει η διευθύντρια του δικτύου κ. Maree Aldam σχετικά με την επιλογή της Αθήνας για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός.