Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

«ΔΡΟΜΟΙ: ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ» ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Η έκθεση ταξιδεύει ανανεούμενη, από τόπο σε τόπο, και σε κάθε της νέο σταθμό εμπλουτίζεται με νέο υλικό.

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, και ώρα 19:00, στο φουαγιέ της Αντωνειάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Αντ. Αντωνιάδη 19) της Βέροιας, μία άκρως πρωτότυπη ομαδική έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων.

Πρόκειται για μία ανοικτή και πρωτότυπη έκθεση, και για το υλικό που διαπραγματεύεται, και για το πώς ενώθηκαν και συμμετέχουν σε αυτή λογοτέχνες και φωτογράφοι, και για την φόρμα παρουσίασής της –  είναι όμως πρωτότυπη και μοναδική και για έναν άλλον λόγο: ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ταξιδεύει ανανεούμενη από τόπο σε τόπο, και σε κάθε της νέο σταθμό εμπλουτίζεται με νέο υλικό, υλικό από το φωτογραφικό δυναμικό της περιοχής που την προσκάλεσε. Οι φωτογραφίες από τους φωτογράφους της περιοχής που προστίθενται, είναι της αυτής λογικής παρουσίασης με όλες τις προηγούμενες – και έτσι ο θεατής του επόμενου σταθμού είναι αδύνατον να καταλάβει ποια εικόνα βρίσκεται στην έκθεση από την αρχή και ποια μόλις προσετέθη.

Ένα πρόσθετο θέμα που ξεκαθαρίζει με τον τρόπο της η έκθεση, είναι αυτό της ιδιαιτερότητας της καλλιτεχνικής γραφής, το απεριόριστο των δυνατοτήτων έκφρασης επάνω στο οποιοδήποτε φωτογραφικό ή όχι αντικείμενο. Αν και ο κάθε δημιουργός διαπραγματεύεται το ίδιο με όλους θέμα, τον δρόμο, (μέχρι στιγμής συμμετέχουν 56 δημιουργοί), βλέπουμε πως ούτε ένας δεν μας μιλά με τον ίδιο τρόπο και για το ίδιο θέμα. Η έκθεση καταδεικνύει όχι μόνο το πόσο διαφέρει, και ο τρόπος οπτικής ή φιλοσοφικής προσέγγισης του κοινού θέματος από τον καθένα, αλλά και πόσο διαφέρει ο τρόπος με τον όποιο αποδίδουν φωτογραφικά αυτή την προσέγγιση.

Αποτέλεσμα; Ο κάθε νέος σταθμός  να εμπλουτίζει την έκθεση, να την κάνει πιο πολύπλοκη, πιο σύνθετη.

Η έκθεση «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν»  είναι μία εγκατάσταση, όπου λογοτεχνία, ποίηση και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία, συστρατεύονται, διεκδικώντας να βάλουν το θεατή τους, μέσω της ανάγνωσης και θέασης λέξεων και εικόνων, σε ένα περιβάλλον περισυλλογής για την έννοια δρόμος.

Ανάμεσα στα φωτογραφικά έργα βρίσκονται και τα λογοτεχνικά, τα έργα των συγγραφέων, τυπωμένα το ίδιο μεγάλα σα φωτογραφίες, να συμπληρώνουν το πάζλ και να δίνουν μία ξεχωριστή φόρμα στην έκθεση.

Η έκθεση, είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει παρουσιασθεί στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Γενί Τζαμί, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην  Ερμούπολη της Σύρου, στις Πηγές Καλλιθέας στη Ρόδο, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας και στο Lobby του ξενοδοχείου Messina Mare στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας.

marina-6

Μαρίνα Ορφανίδου

Στην έκθεση συμμετέχουν

Μάνος Αναστασιάδης, Γιάννης Γιαννάς, Μίλτον Λουίζ, Μιχάλης Βομβύλας, Αλέξανδρος Λουιζίδης, Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α. Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά, Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκη Αναστασέα, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου, Αναστασία Βασιλειάδου, Αχιλλέας Τρανουλίδης,  ο Μιχάλης Τοανόγλου, Θάνος Αρβανίτης, Έλεν Καλογερά, Στέφανος Μαμμίδης, η Μάρω Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Γιαννέκας (φωτό στην κορυφή της σελίδας) και η Μαρίνα Ορφανίδου.

Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις»

Ένας πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2009 στη Βέροια με σκοπό την κατανόηση και προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας. Στο διάστημα της ίδρυσής της, διοργάνωσε εκθέσεις φωτογραφίας στη Βέροια και Νάουσα, ενώ μέλη της συμμετείχαν σε εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες πόλεις καθώς και σε φωτογραφικές εξορμήσεις και διαγωνισμούς. Η ομάδα συνεργάζεται με φορείς της Βέροιας ώστε να αναδείξει την τέχνη της φωτογραφίας στα σχολεία. Στο χώρο της Αντίθεσις γίνονται παρουσιάσεις και προβολές έργων γνωστών φωτογράφων αλλά και δουλειές μελών του συλλόγου. Φιλοξενούνται φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα, για να παρουσιάσουν το έργο τους.

  •  Διάρκεια:  20 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2016