Know How

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Yπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι καδραρίσματος που μπορείτε να επιλέξετε!

Μια σημαντική συμβουλή, που καλό είναι να θυμάστε πάντοτε, είναι η εξής: οποτεδήποτε περιλαμβάνετε ανθρώπους στο καρέ σας, προτιμότερο είναι να τους απομονώνετε από το πλήθος και να τους εντάσσετε σε ένα ευρύτερο περιβάλλον.

Αυτό γίνεται συνήθως με ευρυγώνιο φακό και από κοντινή απόσταση, όπως συνέβη στην εικόνα που βλέπετε στην κορυφή της σελίδας. Στη λήψη που ακολουθεί, αντίθετα, έγινε από μεγαλύτερη απόσταση:

Φωτό: Γιώργος Τσάφος

Υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που επέλεξα αυτό τον τρόπο καδραρίσματος. Πρώτα απ’ όλα με ενδιέφερε περισσότερο να αποδώσω την εικόνα του τοπίου (η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο κάστρο της Λίνδου). Ως εκ τούτου, και προκειμένου η εικόνα να γίνει πιο εμπορεύσιμη (ως επαγγελματίας θέλω οι φωτογραφίες μου να αποδώσουν έσοδα, που με τη σειρά τους θα δικαιολογήσουν μελλοντικά ταξίδια) όφειλα να βρω μια ιδιαίτερη και συνάμα λίγο πιο ασυνήθιστη προοπτική.

Εξ’ ου και επέλεξα να τραβήξω από χαμηλή γωνία, αξιοποιώντας το στοιχείο των σκαλοπατιών, στο πρώτο πλάνο, που δημιουργούσαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Οι νοητές ευθείες λειτουργούν από μόνες τους, οδηγώντας το μάτι στους συντηρημένους κίονες του αρχαίου ναού.

Το ανθρώπινο στοιχείο παίζει δευτερεύοντα αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού φροντίζει να “σπάει” τη χρωματική μονοτονία της αρχιτεκτονικής και να προσδίδει κλίμακα μεγέθους σε όλη την εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, το ότι η εικόνα έχει σκοπίμως ως φόντο τον ουρανό και όχι κάποιο κίονα, απλούστατα επειδή η διαφορά τού κοντράστ δίνει μεγαλύτερη δυναμική. Γίνεται επίσης εύκολα κατανοητό ότι έχει αξιοποιηθεί ο κανόνας των τρίτων και η ανθρώπινη φιγούρα έχει σχεδόν συμπέσει με το σημείο τομής στο πάνω δεξιό τμήμα της φωτογραφίας.

Δεν χρησιμοποίησα καθόλου επεξεργασία στο Photoshop, παρά μόνο ελάχιστες ρυθμίσεις στο DPP της Canon.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Free-Photos