Software & Apps

SUPER RESOLUTION ΣΕ PHOTOSHOP ΚΑΙ LIGHTROOM!

Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων δεν μπορούν να κάνουν θαύματα! Ή μήπως μπορούν;

Η Adobe, υπόσχεται να αυξήσει την ανάλυση των εικόνων έως και τέσσερις φορές, μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

Μέχρι τώρα, όποτε προσπαθείτε να μεγεθύνετε μια ψηφιακή φωτογραφία ή να κάνετε μεγέθυνση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της, είναι πολύ πιθανό η εικόνα να “πιξελιάσει”. Ωστόσο, οι εξελίξεις των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης φέρονται να μπορούν να προσθέσουν λεπτομέρειες στις εικόνες βελτιώνοντας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ποιότητά τους.

Αυτοί οι αλγόριθμοι λειτουργούν βάση τεχνολογίας machine learning, όπου ένα σύστημα τροφοδοτείται με εκατομμύρια δείγματα εικόνων, οι οποίες αναλύονται και προκύπτει ένα μαθηματικό μοντέλο εικασιών. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή πρακτικά, δεν είναι μια μαγική παραγωγή εικονοστοιχείων, όσο μια πιθανή εκδοχή για το πως θα έμοιαζαν περιοχές μιας εικόνας εάν αυτή είχε πράγματι μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η Adobe είναι από τις εταιρίες που πρωτοστατούν στο συγκεκριμένο πεδίο, με το εργαλείο Super Resolution, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του Photoshop και του Lightroom. Μέσω του Super Resolution ένας χρήστης μπορεί να «μεγεθύνει τις φωτογραφίες, διατηρώντας παράλληλα καθαρά περιγράμματα και σημαντικές λεπτομέρειες», υποστηρίζει η Adobe.

Το Super Resolution είναι στην πραγματικότητα ένα χαρακτηριστικό του Adobe Camera RAW (ACR), ένα πρόγραμμα τεχνικά ανεξάρτητο από το Photoshop, που όμως ενυπάρχει στο δημοφιλές πρόγραμμα από προεπιλογή, για άνοιγμα και επεξεργασία αρχείων RAW.

Εάν έχετε μια ενεργή συνδρομή Creative Cloud που περιλαμβάνει το Photoshop και το Lightroom, έχετε τρεις τρόπους για να ανοίξετε το ACR:

  • Να ανοίξετε ένα αρχείο RAW στο Photoshop,
  • Να κάνετε δεξί κλικ σε μια εικόνα που δεν είναι RAW, να την ανοίξετε στο Adobe Bridge και από εκεί να επιλέξετε “Open in Camera Raw”
  • Nα ανοίξετε οποιαδήποτε εικόνα σε “Develop Mode” στο Lightroom.

Έχοντας την εικόνα ανοιχτή, κάνετε απλά δεξί κλικ πάνω της, και επιλέγετε Enhance. Στο παράθυρο που ανοίγει, τσεκάρετε το πλαίσιο με την ένδειξη Super Resolution. Στη συνέχεια θα φορτώσει η προεπισκόπηση της μεγέθυνσης της εικόνας (όπου κάνοντας κλικ επάνω της έχετε την εναλλαγή πριν και μετά) ενώ εμφανίζεται και μια χρονική εκτίμηση για την τροποποίηση της εικόνας. Εφόσον είστε ικανοποιημένοι, κάνετε κλικ στο κουμπί Enhance και αυτό ήταν! Δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω επιλογή που μπορείτε να ρυθμίσετε.

Ακολουθούν διάφορα παραδείγματα με λεπτομέρειες εικόνων, όπως δημοσιεύονται από την Adobe, με το πριν και μετά την εφαρμογή του Super Resolution:

Η επεξεργασμένη και βελτιωμένη εικόνα θα αποθηκευτεί ως ξεχωριστό αρχείο σε μορφή DNG (με μέγιστη ανάλυση 500 megapixel). Στη συνέχεια, απλά μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση στις λεπτομέρειες της νέας εικόνας και να διαπιστώσετε τις διαφορές με την πρωτότυπη.

Η ποιότητα των αποτελεσμάτων ποικίλλει από εικόνα σε εικόνα. Όσο περισσότερα δεδομένα εμπεριέχει η εικόνα ευθύς εξ’ αρχής, τόσο καλύτερα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε το Super Resolution στην ίδια εικόνα δύο φορές – δεν μπορείτε να βελτιώσετε μια εικόνα που έχει ήδη βελτιωθεί.

Δείτε στο παρακάτω video, πως λειτουργεί το νέο παντοδύναμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης:

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.