Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟ!

5 βασικές συμβουλές λήψης, με αφορμή τη σημερινή αυγουστιάτικη Υπερπανσέληνο, που υπόσχεται να μας χαρίσει μια μοναδική ευκαιρία για φωτογράφιση, σε συνδυασμό με την κορύφωση της πτώσης των Περσείδων!

Όταν μια πανσέληνος ή πολύ περισσότερο μια υπερπανσέληνος κυριαρχεί στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι μάς προκαλεί να το απαθανατίσουμε –  το σημερινό βράδυ έχουμε μια νέα ευκαιρία με το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»!

Το ιδιαίτερο αυτό όνομα προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν αυτό το ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

green cactus on green grass field

Ganapathy Kumar

Ο διακεκριμένος επαγγελματίας φωτογράφος και Canon ambassador David Noton, μας δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να το καταφέρουμε!

  • Εντοπίζουμε τη σεληνιακή τροχιά με τη βοήθεια apps στα smartphones μας: η τροχιά που ακολουθεί η Σελήνη μπορεί να υπολογιστεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια και η θέση της μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς ανά πάσα στιγμή, χάρη στους νόμους της ουράνιας μηχανικής. Μπορούμε να προγραμματίσουμε τις φωτογραφήσεις μας και να δούμε ποιες ώρες η Σελήνη θα βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, συμβουλευόμενοι ένα ανάλογο application στο smartphone ή στο tablet μας. Η εφαρμογή Photographer’s Ephemeris θα μας βοηθήσει να δούμε τις ώρες που ανατέλλει και δύει η Σελήνη, σε ποιο σημείο του ουρανού θα βρίσκεται και σε ποια φάση θα βρίσκεται την εκάστοτε ημέρα. Επίσης μια άλλη εφαρμογή, η Photopills δίνει κι αυτή λεπτομερείς πληροφορίες με τη θέση της Σελήνης στον ουρανό, ανά πάσα στιγμή. Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης ενός κινητού είναι ότι αυτομάτως ανιχνεύει τη γεωγραφική μας τοποθεσία και έτσι οι πληροφορίες που θα πάρουμε θα αφορούν την τοποθεσία, όπου θα πραγματοποιήσουμε τις φωτογραφήσεις μας.
green leaf plant during daytime

Johnny Kaufman

  • Χρησιμοποιούμε φακό με όσο το δυνατόν καλύτερο zoom: είναι λογικό ότι όσο καλύτερο φακό χρησιμοποιούμε στη φωτογραφική μας μηχανή, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα που θα λάβουμε. Με μια DSLR, ή ακόμη καλύτερα με μια full frame μηχανή, ένας φακός με εστιακή απόσταση γύρω στα 600mm θα μας εξυπηρετήσει καλά.
mountain ranges during nighttime

Malith d Karunarathne (Unsplash)

  • Φωτογραφίζουμε με τρίποδο για απόλυτη σταθερότητα: δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σελήνη βρίσκεται ∼384 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας και κινείται συνεχώς, οπότε είναι δύσκολο να την κρατήσουμε στο κάδρο μας, για μια σταθερή και καθαρή λήψη. Γι’ αυτό η χρήση ενός καλού τριπόδου είναι επιβεβλημένη, τη στιγμή μάλιστα που θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο zoom και μεγάλο χρόνο κλείστρου, καθώς θα είναι νύχτα.
  • Ενσωματώνουμε τη Σελήνη στο κάδρο μας: παρότι η φωτογραφία της Σελήνης (ειδικά στη φάση π.χ. μιας ολικής έκλειψης) να είναι από μόνη της εντυπωσιακή, η ενσωμάτωσή της στο κάδρο μας  μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η θέα της υπερπανσελήνου πάνω από μια νυχτερινή αστική περιοχή ή στον έναστρο ουρανό της υπαίθρου μπορεί να είναι ως και συγκλονιστική.
full moon over green trees

Venti Views

  • Προσέχουμε πολύ την ταχύτητα κλείστρου: βοηθούμενοι από την καθαρότητα του ουρανού στο σημείο που θα φωτογραφήσουμε, το κλειδί για μια καλή λήψη είναι η προσοχή στη ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου: ξεκινώντας από μια ρύθμιση 1/250 sec, με διάφραγμα f/8 και ISO 100, μπορούμε να «παγώσουμε» την κίνηση της Σελήνης για να πάρουμε καθαρά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις προδιαγραφές του φακού και της μηχανής μας, μπορούμε να μεγαλώσουμε τη διάρκεια και την ευαισθησία της έκθεσης, αλλά με μικρά βήματα, για να αποφύγουμε υπερβολικό οπτικό θόρυβο και είδωλα/ίχνη από την πορεία της Σελήνης.

Joydeep Sensarma

Περσείδες: η βροχή των διαττόντων αστεριών του Αυγούστου κορυφώνεται σήμερα! 

Το γνωστό και αγαπημένο για παρατήρηση φαινόμενο άρχισε φέτος να είναι ορατό από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Ωστόσο σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 προβλέπεται να είναι η καλύτερη νύχτα παρακολούθησης, καθώς αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Ετοιμάστε το φωτογραφικό εξοπλισμό σας και καλές λήψεις!

  • Φωτό στην κορυφή της εικόνας: Alexis Antonio

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;