Ενδιαφέρουν Νέα

SWPA 2017: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ MARTIN PARR

Το σπάνια εμφανιζόμενο έργο του θα εκτεθεί στο Λονδίνο, μεταξύ 21 Απριλίου – 7 Μαΐου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τον Βρετανό φωτογράφο ντοκιμαντέρ Martin Parr ως τον αποδέκτη του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία. Ο φωτογράφος θα παραλάβει το βραβείο του κατά την τελετή απονομής των Sony World Photography Awards 2017, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Σε συνδυασμό με τα βραβεία, μια ειδικώς επιμελημένη έκθεση με σπάνια εμφανιζόμενες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το ξεκίνημα της καριέρας του Martin Parr θα παρουσιαστεί στο Somerset House, στο Λονδίνο μαζί με μερικά από τα πιο διάσημα έργα, βιβλία και ταινίες του. Στο πλαίσιο της έκθεσης των Sony World Photography Awards 2017, το έργο του Parr θα εκτεθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017. Επιπλέον, ο φωτογράφος θα δώσει μια δημόσια ομιλία στο London School of Economics and Political Sciences (LSE) την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Στην καριέρα του, που εκτείνεται σε περισσότερο από 40 χρόνια και συχνά επικεντρώνεται σε θέματα ελεύθερου χρόνου, κατανάλωσης και επικοινωνίας, το μοναδικό και αμφιλεγόμενο όραμα του Martin Parr για τον κόσμο έχει οδηγήσει το κοινό παγκοσμίως να ανακαλύψει το δράμα της καθημερινότητας. Καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον κόσμο, από τη δική του ματιά, ο ειλικρινής σκεπτικισμός του Parr για τα εθνικά χαρακτηριστικά και τα διεθνή φαινόμενα έχει φέρει έναν πρωτοποριακά νέο τόνο στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ.

Είναι αυτή η αφοσίωση στο μέσο και την πίεση των ορίων που έκανε εύκολη την επιλογή του Parr για την απονομή του βραβείου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του φωτογράφου ότι «αν ήξερα πώς να τραβήξω μια εκπληκτική φωτογραφία, θα είχα σταματήσει να φωτογραφίζω.»

© Martin Parr, Magnum Photos, Rocket Gallery

Ο Scott Gray, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας σχολίασε: «Το έργο του Martin Parr έχει ξεπεράσει όλα τα συνήθη όρια της φωτογραφίας και δείχνει ότι το μέσο έχει εξαιρετική δύναμη στην επικοινωνία. Ως καλλιτέχνης, ο Parr έχει δημιουργήσει μια μοναδική «οπτική» γλώσσα που είναι βαθιά σοβαρή, αλλά το εγγενές χιούμορ της έχει εξασφαλίσει στο έργο του σχεδόν παγκόσμια κατανόηση.
Η μεγάλη ακεραιότητα και η δέσμευση στο μέσο της φωτογραφίας αποτελούν το κοινό νήμα που συνδέει όλους τους προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ο Martin Parr έχει εμφανίσει με συνέπεια σε όλη την καριέρα του και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι που του προσφέρουμε αυτόν τον τίτλο στην 10η επέτειο των Sony World Photography Awards

Στο άκουσμα της βράβευσής του, ο Martin Parr σχολίασε: «Είναι μεγάλη τιμή που λαμβάνω το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, ειδικά γνωρίζοντας τους επιφανείς προηγούμενους αποδέκτες, όπως τους William Klein και William Eggleston. Είναι, επίσης, πολύ καθησυχαστικό να βλέπεις τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας και τη Sony να συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλες τις πτυχές της σύγχρονης φωτογραφίας, μέσα από αυτή την έκθεση και τα φετινά βραβεία

Ανάμεσα στους προηγούμενους αποδέκτες του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία συμπεριλαμβάνονται οι Mary Ellen Mark, Εva Arnold, Bruce Davidson και Elliott Erwitt.