Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2017 – AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο DAMIEN DEMOLDER ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΟΦΙΚΙΤΗ!

O Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, μίλησε στο Photonet για την ελληνική διάκριση!

Οι χτεσινές ανακοινώσεις για τους πρώτους νικητές των Sony World Photography Awards 2017 επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για τη χώρα μας, αφού ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης αναδείχτηκε νικητής της κατηγορίας Open Street Photography. Το Photonet επικοινώνησε απευθείας με τον Damien Demolder Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής της Ανοιχτού Διαγωνισμού, ζητώντας του ένα ειδικό σχόλιο για την διακριθείσα ελληνική λήψη.

Ο διακεκριμένος Άγγλος δημοσιογράφος – φωτογράφος και επί σειρά ετών πολύ καλός φίλος του περιοδικού, είχε ήδη προβεί σε ένα γενικό σχόλιο για το επίπεδο των εικόνων, στο οποίο τόνιζε πως θεωρούσε πραγματικό προνόμιο το ότι μπορούσε να γίνει και ο ίδιος κοινωνός τόσο πολλών προσωπικών στιγμών. Στιγμών που αφορούσαν χαρές και δάκρυα, μιλούσαν για τη ζωή και την απώλειά της, και προέρχονταν από φωτογράφους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι  κατέγραψαν τις εμπειρίες τους μέσα από τις φωτογραφίες τους.

Ανταποκρινόμενος με χαρά και αμεσότητα στο αίτημά μας, σχολίασε τη λήψη “Halloween Protagonists” του Έλληνα δημιουργού ως εξής:

“Συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο γι’ αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα. Η νίκη στην κατηγορία της Φωτογραφίας Δρόμου ήταν δύσκολη υπόθεση φέτος, επειδή υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρετικές εικόνες, ανάμεσα στις οποίες έπρεπε να γίνει η επιλογή. Ωστόσο, αυτό το στοιχειωμένο και απειλητικό πρόσωπο πραγματικά ξεχώρισε και απέσπασε την προσοχή μου. Ο Κωνσταντίνος έχει εκμεταλλευτεί άριστα το φως ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε ρηχό βάθος πεδίου προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η προσοχή μας θα εστιαστεί εκεί ακριβώς που πρέπει – ακόμη κι ένα ενδιαφέρον θέμα χρειάζεται τη δεξιότητα ενός καλού φωτογράφου προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Μπράβο, πρόκειται για μια άριστη λήψη ενός άξιου νικητή”.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης ζει στην Αθήνα και είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδιών, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της Google Hellas και του Tedx Athens. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ζωή στην Κούβα του Κάστρο» (“The life in Castro’s Cuba”), «Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης» (“Streets of New York”), «Σέρφινγκ στα Μπαρμπάντος» (“Surfing at Barbados”), «Πορτρέτα Βιετναμέζικων τοπίων» (“Vietnamese environmental portraits”)  και «Οι ανισότητες του Χονγκ Κονγκ» (“Hong Kong inequalities”) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα του.

Φωτογραφία του Konstantinos Sofikitis.

Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Μιλώντας για αυτή τη διπλή του επιτυχία, ο ίδιος ο φωτογράφος σχολιάζει: «Η γοητεία του street photography είναι ατέλειωτη και γεμάτη συναισθήματα. Η αξία της αναγνώρισης της δουλειάς μου από μια επιτροπή φωτογράφων και κριτών παγκοσμίου φήμης είναι μοναδική. Το βραβείο στην κατηγορία Στο Δρόμο του Ανοιχτού Διαγωνισμού και το Εθνικό Βραβείο από τα Sony World Photography Awards είναι μια φανταστική εμπειρία παγκόσμιας αναγνώρισης.»

  • Το Photonet εξασφάλισε ήδη μια μεγάλη συνέντευξη μαζί του, η οποία θα δημοσιευτεί στο προσεχές μας τεύχος, παράλληλα με ένα portfolio φωτογραφιών του! Ως τότε δείτε τι δήλωσε στην κάμερα του Photo Contest στο video που ακολουθεί!