Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2017: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Για πρώτη φορά ελληνική διάκριση στο μεγαλύτερο φωτογραφικό διαγωνισμό παγκοσμίως!

Ο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης ανακοινώθηκε σήμερα ως ο Νικητής της κατηγορίας Open Street Photography από το μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας του κόσμου Sony World Photography Awards 2017! Η λήψη του “Halloween Protagonists” τον ανέδειξε, επίσης, Έλληνα Εθνικό Νικητή αφού απέσπασε και το Greece National Award. Τα Eθνικά Βραβεία απονέμονται στα πλαίσια ενός παγκόσμιου προγράμματος  που στοχεύει στην ανακάλυψη των καλύτερων μεμονωμένων εικόνων από περισσότερες από 60 χώρες!

Ο 29χρονος δημιουργός, που εδρεύει στην Αθήνα, είδε την εικόνα του να επιλέγεται μέσα από ένα αριθμό συμμετοχών που ξεπερνά τις 105.000(!) στο Ανοικτό Διαγωνισμό (Open competition) των φετινών Βραβείων.

Συνολικά, μόλις 10 φωτογράφοι κατέκτησαν τις επίζηλες πρωτιές στις αντίστοιχες κατηγορίες του.

Αναλυτικά, τα ονόματά τους είναι:

 • Architecture – Tim Cornbill (Αγγλία)
 • Culture – Jianguo Gong (Κίνα)
 • Enhanced – Lise Johansson (Δανία)
 • Motion – Camilo Diaz (Κολομβία)
 • Nature – Hiroshi Tanita (Ιαπωνία)
 • Portraits – Alexander Vinogradov (Ρωσία)
 • Still Life – Sergey Dibtsev (Ρωσία)
 • Street Photography – Κωνσταντίνος Σοφικίτης (Ελλάδα)
 • Travel – Ralph Gräf (Γερμανία)
 • Wildlife – Alessandra Meniconzi (Ελβετία)

Όλοι οι παραπάνω νικητές κερδίζουν ως έπαθλο μια Sony α7 II με κιτ φακό, και συναγωνίζονται πλέον για τον μεγάλο τίτλο Sony World Photography Awards’ Open Photographer of the Year, ένα ταξίδι στην επίσημη τελετή απονομής των βραβείων στο Λονδίνο, τον Απρίλιο, και 5.000 δολάρια ΗΠΑ!

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης εντυπωσίασε τους κριτές με την εικόνα που βλέπετε στην κορυφή της σελίδας, η οποία αποτυπώνει με εξαιρετική επιτυχία το NYC Village Halloween Parade 2016, που αποτελεί πιθανότατα την …spookiest στιγμή της χρονιάς για την πόλη της Νέας Υόρκης! Πρόκειται για μια πολύ δυνατή ασπρόμαυρη φωτογραφία, η οποία απεικονίζει την ατμόσφαιρα αυτής της μοναδικής παρέλασης μέσα από το σαρδόνιο χαμόγελο του Τζόκερ.

Η συγκεκριμένη εικόνα θα φιλοξενηθεί, παράλληλα με τις υπόλοιπες βραβευμένες λήψεις του διαγωνισμού, στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition, στο Λονδίνο, από τις  21 Απριλίου έως τις 7 Μάη, και επιπρόσθετα θα συμπεριληφθεί στο λεύκωμα που θα εκδοθεί και θα είναι αφιερωμένο στους νικητές της χρονιάς.

Το Photonet επικοινώνησε ήδη, νωρίτερα σήμερα, με τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη προκειμένου να τον συγχαρεί για την διπλή του επιτυχία και εξασφάλισε μια μεγάλη συνέντευξη μαζί του, η οποία θα δημοσιευτεί στο προσεχές μας τεύχος, παράλληλα με ένα portfolio φωτογραφιών του!

Το περιοδικό έχει προσκληθεί φέτος να δώσει το παρών στην επίσημη τελετή απονομής των Βραβείων στο Λονδίνο κι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το προσκήνιο και το παρασκήνιο όλων όσων θα συμβούν εκεί!

Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί η εξαιρετική δουλειά δυο ακόμα Ελλήνων φωτογράφων, οι λήψεις των οποίων τούς εξασφάλισαν την 2η και την 3η θέση αντίστοιχα, στα πλαίσια του Ελληνικού Εθνικού Βραβείου.

Δικαιούνται, με τη σειρά τους, θερμά συγχαρητήρια!

Αναλυτικά:

 • 2η θέση – Greece National Award: Αλέξης Πρίτσας, για την εικόνα του “Lonely tree”
 • 3η θέση – Greece National Award: Μαρία Μανιού, για την εικόνα της “Don’t Leave Me Hanging There”

© Alexis Pritsas, 2nd Place, Greece National Award, 2017 Sony World Photography Awards.

© Maria Maniou, 3rd Place, Greece National Award, 2017 Sony World Photography Awards.