Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2018: Ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο δημιουργό!

Ο Πάνος Σκορδάς ανακυρύχθηκε ως ο μεγάλος διεθνής νικητής της κατηγορίας Open Culture του Ανοικτού Διαγωνισμού και παράλληλα Έλληνας Εθνικός Νικητής στα Sony World Photography Awards 2018!

Ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό εκατοντάδων χιλιάδων συμμετοχών από όλον τον κόσμο, η λήψη του  “Young Minotaur” επιλέχτηκε από την κριτική επιτροπή ως η καλύτερη που στάλθηκε από οποιονδήποτε φωτογράφο παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία και παράλληλα ως η καλύτερη Έλληνα φωτογράφου που στάλθηκε σε οποιαδήποτε από τις 10 κατηγορίες του Ανοικτού Διαγωνισμού των Βραβείων κατά τη φετινή διοργάνωση.

Έτσι καθίσταται ο δεύτερος Έλληνας που διακρίνεται διεθνώς στο διαγωνισμό, ένα μόλις χρόνο μετά τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη που πρώτευσε πέρσι στην κατηγορία Open Street Photography του Ανοικτού Διαγωνισμού.

Εξαιτίας της διπλής επιτυχίας του, ο Πάνος Σκορδάς λαμβάνει ως βραβείο φωτογραφικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς από τη Sony, ενώ η φωτογραφία του θα φιλοξενηθεί, παράλληλα με τις υπόλοιπες βραβευμένες λήψεις του διαγωνισμού, στην Έκθεση Sony World Photography Awards 2018, στο Λονδίνο, από τις  20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, και επιπρόσθετα θα συμπεριληφθεί στο λεύκωμα που θα εκδοθεί και θα είναι αφιερωμένο στους νικητές της χρονιάς.

Ο Έλληνας φωτογράφος θα ανταγωνιστεί τώρα τους εννέα άλλους νικητές της Ανοικτού (Οpen) Διαγωνισμού για να διεκδικήσει τον τίτλο Open Photographer of the Year, κερδίζοντας παράλληλα 5.000$!

Το πρώτο σχόλιο του νικητή!

Ο Πάνος Σκορδάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο Star TV. Ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, με ποικίλα ενδιαφέροντα: ζωγραφική, σκίτσο, βίντεο, γλυπτική, συγγραφή και σκηνοθεσία μουσικών βίντεο κλιπ και ζωντανών παραστάσεων. Βασικό αντικείμενο της εργασίας του είναι το ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατα συμμετείχε σε Έκθεση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.

Σχολιάζοντας τη νικήτρια λήψη, τονίζει: “Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2017, ένα από τα πράγματα που σκέφτηκα ότι ήθελα να δείξω στον γιο μου, αφού ήταν το πρώτο του ταξίδι στο νησί, ήταν το Μινωικό Παλάτι στην Κνωσό. Καθώς η μυθολογία είναι ένα από τα θέματα που με ενδιαφέρουν, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του ‘Νέου Μινώταυρου’. Προετοίμασα το κοστούμι (μάσκα και ρούχο), ελπίζοντας ότι κατά την ημέρα της επίσκεψής μας στον αρχαιολογικό χώρο δεν θα υπήρχε πολύς κόσμος, ενώ παράλληλα θα περνάγαμε όμορφα έχοντας καλή διάθεση και χρησιμοποιώντας το γιο μου ως μοντέλο. Κατάφερα να τραβήξω αρκετές φωτογραφίες, αν και είχα μόνο 10 λεπτά στη διάθεσή μου, επειδή ο ήλιος έπεφτε και το κρύο ήταν αρκετό! Η επιτυχία με εξέπληξε θετικά, ειδικά επειδή ο ανταγωνισμός σε ένα τέτοιο event, με παγκόσμιο βεληνεκές, είναι τεράστιος. Φωτογραφίζω καθόλη τη διάρκεια της ζωής μου, και παρουσιάζω τη δουλειά μου
στη χώρα μου. Η συμμετοχή μου σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Είμαι ευτυχής γι’ αυτή τη νίκη, διότι μου δίνει την ευκαιρία να μοιραστώ τη δουλειά μου με μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τη φωτογραφία. Πιστεύω ότι αυτή η επιτυχία θα μου δώσει τη δύναμη να συνεχίσω τα φωτογραφικά μου project και να εξασφαλίσω απασχόληση ως επαγγελματίας φωτογράφος.”

Ταυτόχρονα με την αναγγελία της διάκρισης του Πάνου Σκορδά έγιναν επίσης οι ανακοινώσεις των νικητών και των 63 Εθνικών Βραβείων αλλά και των 10 κατηγοριών του Ανοικτού Διαγωνισμού των φετινών SWPA. Ο μεγάλος νικητής του Ανοικτού Διαγωνισμού, καθώς και οι νικητές των Επαγγελματικών Κατηγοριών ανακοινώθηκαν στις 19 Απριλίου 2018. Το Photonet έδωσε και πάλι το παρών στην επίσημη τελετή της απονομής των βραβείων!

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο 11ος διαγωνισμός που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας, συγκέντρωσε 320.000 συμμετοχές από φωτογράφους που προέρχονται από περισσότερες από 200 χώρες  – αριθμός που φυσικά συνιστά ρεκόρ!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ PHOTONET!
Στο τεύχος του Μάη, θα δημοσιευτεί μεγάλη συνέντευξη και portfolio του Πάνου Σκορδά!
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.