Mεγάλη Προσφορά Nitecore!
Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΤΟ PHOTONET ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟMΗ ΤΩΝ SWPA 2019!

Παρουσιάζοντας εξαιρετικές συλλογές εικόνων από κορυφαίους καλλιτέχνες παγκοσμίως που ασχολούνται με τον χώρο της φωτογραφίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ετοιμάζεται για τη μεγάλη βραδιά απονομής των Sony World Photography Awards 2019, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στο Λονδίνο. Το Photonet θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής Εκδόσεων Κωνσταντίνος Φλώρος.

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους θεσμούς του παγκόσμιου φωτογραφικού ημερολογίου. Τα Βραβεία βρίσκονται τώρα στον 12ο χρόνο υποστήριξης από τον κύριο  χορηγό, τη  Sony και αποτελούνται από τέσσερις διαγωνισμούς συνολικά: Επαγγελματιών (για μια συλλογή έργων), Ανοιχτός (για μια μεμονωμένη φωτογραφία), Student (για ακαδημαϊκά ιδρύματα) και Νέων (για ηλικίες 12-19 ετών).

Τα βραβεία προσφέρουν στους καλλιτέχνες τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, με τους προηγούμενους νικητές και φιναλίστ καλλιτέχνες να απολαμβάνουν τα οφέλη από την διάκριση αυτή, όπως τις παρουσιάσεις σε γκαλερί, τις εκθέσεις και τις εκδόσεις των έργων τους. Τα έργα των Βραβείων για το 2019 παρουσιάζουν μια ζωηρή και ποικιλόμορφη πλευρά της σύγχρονης φωτογραφίας.

Ο Διαγωνισμός Επαγγελματιών

Ο κατάλογος των φιναλίστ στην κατηγορία του  «Διαγωνισμού Επαγγελματιών», περιλαμβάνει εξαιρετικές συλλογές που αποτελούνται από πέντε έως δέκα μοναδικές εικόνες. Κάθε σειρά αναδεικνύει τις καλλιτεχνικές ικανότητες και την τεχνογνωσία πάνω σε φωτογραφικές τεχνικές, την δυνατότητα επεξεργασίας και την οπτική αφήγηση, παρέχοντας στο κοινό εκπληκτικές ιστορίες για την ανθρωπότητα και τον σύγχρονο κόσμο.

© Nur Hidayati Binti Abd. Rahim, Mαλαισία, Shortlist, Student, 2019 Sony World Photography Awards

Οι φιναλίστ καλλιτέχνες προσφέρουν την οπτική τους για τον σύγχρονο κόσμο σε κάθε του μορφή. Πολλοί ασχολούνται με πολιτικά ζητήματα: οι αρχιτεκτονικές εικόνες του Daniel Ochoa de Olza (Ισπανία) φέρνουν στο φως πρότυπα τοίχων που βρίσκονται σε μια περιοχή στο Σαν Ντιέγκο, κοντά στα σύνορα του Μεξικού με την Αμερική, ενώ η φωτογραφική έκθεση του Toby Binder (Γερμανία), αναπαριστά την παρούσα κατάσταση, η οποία επηρεάζει τη νεολαία στο Μπέλφαστ και στην Ιρλανδία, αλλά και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το Brexit στην Συνθήκη Ειρήνης του 1998. Η ομορφιά της φύσης και η επίδραση του ανθρώπου σε αυτή, μπορεί να φανεί στις αεροφωτογραφίες της Αιθιοπίας, από τον Kieran Dodds (Ηνωμένο Βασίλειο), βλέποντας και την απώλεια του 95% των δασικών εκτάσεων της περιοχής στο έργο της Leah Schretenthaler (ΗΠΑ), που χρησιμοποιεί παραδοσιακά φιλμ και ζελατίνη για να φωτογραφίσει και να εκτυπώσει εικόνες αμφιλεγόμενων έργων υποδομής στη Χαβάη, τις οποίες στη συνέχεια εξέθεσε σε ακτίνες laser ώστε να δημιουργηθούν πάνω στις φωτογραφίες κενά σαν ουλές.

Μέσα από αυτές τις εικόνες δίνονται, επίσης, στους θεατές, πληροφορίες για περιοχές και πτυχές της ζωής που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν άγνωστες: η Alice Mann (Νότια Αφρική) παρουσιάζει τη μοναδική και φιλόδοξη υποκουλτούρα που υποβόσκει σε όλες τις γυναικείες ομάδες μαζορέτων. Ο Kohei Ueno (Ιαπωνία) μεταφέρει τον θεατή στον υποβρύχιο και ανταγωνιστικό κόσμο της ελεύθερης κατάδυσης, ενώ εντυπωσιακά πορτρέτα γυναικών μποξέρ της Γκόμα, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, παρατίθενται από την Alessandro Grassani (Ιταλία).

Η επιτυχία των φιναλίστ είναι αξιοσημείωτη καθώς ο «Διαγωνισμός Επαγγελματιών» για το 2019 έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών μέχρι σήμερα, με συμμετοχές από καλλιτέχνες από 161 χώρες, ακόμα και από την Γκαμπόν, την Παραγουάη και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Αυτή η διεθνής διάσταση που έχει πάρει ο διαγωνισμός, συνεχίζεται και στον κατάλογο των φιναλίστ, με ανερχόμενους και καθιερωμένους φωτογράφους, αναγνωρισμένους από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων το Σαιντ Κιτς και Νέβις, τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Κολομβία και το Ιράν.

Όλοι οι φιναλίστ του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» θα διαγωνιστούν τώρα για να αναδειχθούν νικητές της κατηγορίας τους, με την προοπτική να τιμηθούν με τον τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς», κερδίζοντας 25.000$. Η δεύτερη και η τρίτη θέση σε κάθε κατηγορία θα βραβευτεί επίσης στις 17 Απριλίου και τα έργα των νικητών θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Sony World Photography Awards του 2019 στο Λονδίνο, πριν ακολουθήσει η παγκόσμια περιοδεία.

Διαγωνισμός Student

Η λίστα των φιναλίστ χαρακτηρίζεται από τα έργα δέκα φοιτητών από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ανταποκρινόμενοι στο θέμα της «Εξέλιξης», οι φιναλίστ φωτογράφοι προέρχονται από διάφορες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τον Καναδά.

Και οι δέκα φιναλίστ φωτογράφοι θα παραλάβουν ως έπαθλο φωτογραφικό εξοπλισμό από την Sony και θα μεταβούν στο Λονδίνο για να παρευρεθούν στην τελετή των βραβείων στις 17 Απριλίου, όπου θα ανακοινωθεί τελικά ο νικητής του «Student Διαγωνισμού» και θα λάβει φωτογραφικό εξοπλισμό Sony αξίας 30.000 ευρώ για το πανεπιστήμιό του.

© Sol Leonardi, Aργεντινή, Shortlist, Student, 2019 Sony World Photography Awards

Στο Λονδίνο, οι δέκα φοιτητές θα συμμετέχουν σε μια φιλική συζήτηση με τον παραλήπτη του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, Nadav Kander, ενώ θα πραγματοποιηθεί μια ανασκόπηση των εικόνων του διαγωνισμού με τον κριτή για τον «Student Διαγωνισμού», κ. Jason Baron (Creative Director of Photography, BBC Creative) και μέλη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας. Εκτός από την παροχή ευκαιριών δικτύωσης για τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, κάθε φοιτητής θα έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ο αποδέκτης της επιχορήγησης της Sony για το 2019.

© Carla Meyer-Kleynhans, Νότια Αφρική, Shortlist, Student, 2019 Sony World Photography Awards

Αξιολογώντας τους φιναλίστ του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και «Student»

Αυτό το χρόνο στη θέση του Προέδρου της κριτικής επιτροπής για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» βρίσκεται ο Mike Trow (Συντάκτης, Φωτογράφος, Σύμβουλος, Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος σχολίασε: «Τα έργα των φετινών φιναλίστ του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» προκάλεσαν πλήθος συζητήσεων και το αμέριστο ενδιαφέρον της κριτικής επιτροπής. Υπήρξαν πολύ ενδιαφέροντα θεματικά έργα, ενώ οι εικόνες τέθηκαν σε σύγκριση για να δημιουργηθούν νέες ιστορίες, παρατηρώντας ανάμεσά τους πιο παραδοσιακές μορφές αφήγησης. Είναι κατά κάποιο τρόπο το πιο δύσκολο και επίμαχο έτος από ποτέ – κάτι που είναι σπουδαίο, και σημαντικό για να ωθήσει τα όρια της φωτογραφίας και να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες του κοινού.»

  • Η Erin Barnett (Διευθύντρια Εκθέσεων και Συλλογών, Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας των Η.Π.Α.) σημείωσε: «Ενώ δεν ήμουν ενθουσιασμένη από την ποιότητα των εικόνων, παρόλα αυτά, ήμουν πολύ ευχαριστημένη, από την εκτεταμένη γκάμα διαφορετικών ειδών σε κάθε κατηγορία. Ήταν υπέροχο το να βλέπω τους φωτογράφους να ξεπερνούν κάθε όριο, κάνοντάς με κάπως έτσι να επαναπροσδιορίσω τις αρχικές μου αντιλήψεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τέτοιες δυναμικές εικόνες μας κάνουν να αναθεωρούμε τις αντιλήψεις μας και μας διδάσκουν να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας με νέους τρόπους».
  • Ο Brendan Embser (Managing Editor, Aperture, ΗΠΑ) δήλωσε: «Οι φωτογράφοι που επιλέξαμε, που είναι και μέρος της έκθεσης είναι οι πρωτοπόροι – είναι η επόμενη γενιά.»
  • Η Emma Lewis (Judge και Assistant Curator, Tate, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα από την ευαισθησία και παράλληλα την αυστηρότητα των ντοκιμαντέρ – ενδιαφέροντα, επίκαιρα, θέματα τα οποία διερευνήθηκαν διεξοδικά και εκτελέστηκαν με μεγάλη προσοχή και με μια ιδιαίτερη εννοιολογική προσέγγιση.»
  • Ο Liu Heung Shing (Founder, Shanghai Center of Photography, Κίνα) δήλωσε: «Έχουμε επιλέξει τους νικητές που παρουσιάζουν την πιο ελκυστική ποιότητα στις φωτογραφίες τους, την ικανότητα, δηλαδή, να προσελκύουν τους θεατές με τα έργα τους.»
  • Ακόμα, η Isabella van Marle (Head of Artist & Gallery Relations, Unseen Amsterdam, Ολλανδία) δήλωσε«Βλέποντας τα έργα των Sony World Photography Awards, ήμουν τόσο ενθουσιασμένη με τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένες κατηγορίες. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να επισκεφθεί την Έκθεση των Sony World Photography Awards λόγω της μεγάλης ποικιλίας συλλογών  με πραγματικά ευφυή και όμορφα έργα.”

O φετινός «Διαγωνισμός Student» αξιολογήθηκε από μια κορυφαία διεθνή ομάδα ειδικών στο χώρο της φωτογραφίας που έχουν θεμελιώδεις γνώσεις για τις ανερχόμενες φωτογραφικές πρακτικές. Η επιτροπή αποτελείται από τον Jason Baron (Creative Director of Photography, BBC Creative), τον Bruno Bayley (Managing Editor, Magnum Photos) και τον Jeff Hamada (Founder & Editor, BOOOOOOOM).

Μιλώντας για την ποιότητα των εικόνων, ο Jason Baron λέει: “Αυτό που ήταν τόσο ενδιαφέρον στον φετινό διαγωνισμό «Student» είναι το φάσμα, η ποικιλία και η ποικιλομορφία των εικόνων που παρουσιάζονται, όχι μόνο στο αντικείμενο αλλά και στο είδος της φωτογραφίας. Αστικά τοπία, φωτισμένα πορτραίτα, φωτογραφικά δοκίμια και νεκρή φύση, για να αναφέρουμε κάποια από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι το μέλλον όλων των ειδών της φωτογραφίας είναι ασφαλές στα χέρια ορισμένων μεγάλων νέων ταλέντων ».

Σχολιάζοντας τους φετινούς Διαγωνισμούς, «Επαγγελματιών» και «Student», ο Scott Gray (Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας) σημειώνει: «Ο αριθμός των συμμετοχών στα Sony World Photography Awards συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη γκάμα πρωτοποριακών έργων που συμμετείχαν στο φετινό «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» και «Student». Τα βραβεία παρέχουν στους εν λόγω εξαιρετικά αναγνωρίσιμους αλλά και ανερχόμενους φωτογράφους, μια πραγματικά παγκόσμια πλατφόρμα για να παρουσιάσουν και να εκθέσουν το έργο τους».

© Edward Thompson, ΗΝ. Βασιλείο, Shortlist, Professional, Brief, 2019 Sony World Photography Awards

Έπαθλα

Όλες οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των φιναλίστ και οι νικήτριες εικόνες θα παρουσιαστούν ως τμήμα της έκθεσης στο Somerset House, στο Λονδίνο. Η έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει ένα ειδικό τμήμα, με ειδικά επιλεγμένα έργα, στον αποδέκτη του βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία» για το 2019, τον αναγνωρισμένο Nadav Kander. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Απριλίου έως και τις 6 Μαΐου 2019 στο Somerset House, στο Λονδίνο.

Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στο Λονδίνο στις 17 Απριλίου. Ο «Φωτογράφος της Χρονιάς», ο «Φωτογράφος της Χρονιάς Ανοιχτού Διαγωνισμού», ο «Φωτογράφος της Χρονιάς Διαγωνισμού Νέων», οι νικητές των κατηγοριών του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και οι δέκα φιναλίστ από τους συμμετέχοντες στην κατηγορία «Student»  θα μεταφερθούν στο Λονδίνο για να είναι παρόντες και να παρακολουθήσουν την τελετή. Οι νικητές επίσης θα παραλάβουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο των Βραβείων για το 2019.


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Felicia Simion, Ρουμανία, Shortlist, Professional, Architecture (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

  • Updated: 15/4/19

Θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη φωτογραφία;

 
Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιοδικών Ήχου και Εικόνας (EISA) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;
   

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο