Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2021: ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ O ΙΑΚΩΒΟΣ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΙΤΗΣ

Διακρίθηκε με μια λήψη στο ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων!

Τα Εθνικά Βραβεία είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και της Sony για την υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών κοινοτήτων σε 51 χώρες από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα βραβεύει έναν φωτογράφο από κάθε εθνικότητα για μια μεμονωμένη φωτογραφία.

Συνολικά, περισσότερες από 330.000 φωτογραφίες από 220 περιοχές συμμετείχαν στα Sony World Photography Awards 2021 και περισσότερες από 165.000 συμμετείχαν στον Ανοιχτό διαγωνισμό (από τον οποίο επιλέχθηκε ο νικητής των Εθνικών Βραβείων). Τα βραβεία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα, με τον αριθμό των επαγγελματιών φωτογράφων που συμμετείχαν να αυξάνονται κατά 15%. Συνολικά, με τα Sony World Photography Awards 2021 ασχολήθηκαν περισσότεροι φωτογράφοι από κάθε άλλη χρονιά.

Επιστρέφοντας στα Εθνικά και Περιφερειακά Βραβεία, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ήδη βραβεύσει 500 δημιουργούς όλων των δεξιοτήτων παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τα φωτογραφικά επιτεύγματά τους. Οι νικητές των Εθνικών Βραβείων βραβεύονται με φωτογραφικό εξοπλισμό Sony και παράλληλη απολαμβάνουν αυξημένη δημοσιότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο!

Ο Έλληνας Εθνικός Νικητής του 2021

Ο Ιάκωβος – Θεόδωρος Απειρανθίτης επιλέχθηκε ανώνυμα από τους κριτές  των Sony World Photography Awards για το 2021 για τη λήψη του με τίτλο Foggy Farming στην κατηγορία Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή του Ανοιχτού Διαγωνισμού. Η φωτογραφία αυτή αποτυπώνει ένα κοπάδι προβάτων τα οποία βόσκουν ειρηνικά μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο:

© Theodoros Apeiranthitis, Ελλάδα: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

Ο Ιάκωβος – Θεόδωρος Απειρανθίτης μεγάλωσε σε ένα Κυκλαδονήσι, την Νάξο. Από μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στο να εκφράζεται μέσω της μουσικής, καθώς θεωρεί πως του προσφέρει δημιουργική ελευθερία και εκτείνει τη φαντασία του. Στα φοιτητικά του χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές του στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας, η προσοχή του άρχισε να στρέφεται προς την τέχνη της φωτογραφίας. Η ακατανόητη και υποσυνείδητη επίδραση που έχουν οι εικόνες μέσα μας, όταν τις παρατηρούμε, τον έκανε να θέλει να εμβαθύνει στο σημείο που προσανατολίστηκε επαγγελματικά με τη Φωτογραφία.

Μιλώντας για την επιτυχία του ως νικητής του Εθνικού Βραβείου για την Ελλάδα, τόνισε: “Μόλις ενημερώθηκα για την τιμητική διάκριση που έλαβα ξαφνιάστηκα, καθώς είναι και η πρώτη μου συμμετοχή σε διαγωνισμό. Ο ενθουσιασμός και η ευγνωμοσύνη ήρθαν αμέσως μετά, όπου και τα μοιράστηκα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Η διάκριση αυτή με τιμά ιδιαίτερα και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να εκφράζομαι πηγαία μέσω της τέχνης αυτής και να μαθαίνω, να δημιουργώ και να εξελίσσομαι.”

Σχολιάζοντας τη λήψη, ο Έλληνας Εθνικός Νικητής του 2021 υπογράμμισε: “Με υψόμετρο 1.003 μ., το όρος Ζας (Ζευς) δεσπόζει στο ελληνικό νησί της Νάξου. Μια μέρα, στις αρχές του περασμένου Απριλίου, αποφάσισα να ανέβω στην κορυφή του. Καθώς βρισκόμουν στα μισά του δρόμου, η ομίχλη είχε γίνει πλέον τόσο πυκνή ώστε κάλυπτε εντελώς τους πρόποδες του βουνού – ένιωσα σαν να πετούσα! Παρατήρησα ένα μικρό κοπάδι προβάτων που έβοσκαν ειρηνικά μέσα σε αυτό το παράξενο περιβάλλον. Έκανα μια λήψη πριν συνεχίσω την πορεία μου και χαθώ στην ομίχλη.”

Οι επόμενες ανακοινώσεις για τα SWPA 2021

Οι μεγάλοι νικητές στις κατηγορίες Student, τον Διαγωνισμό Νέων, τον Ανοιχτό Διαγωνισμό και τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών των Sony World Photography Awards 2021 θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου 2021 διαδικτυακά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας.

Δείτε ορισμένες ακόμα εικόνες Εθνικών Νικητών, από όλο τον, κόσμο για το 2021!

© Kamila J. Gruss, Πολωνία: Νικήτρια Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards 2021

© Wong Chek Poh, Σιγκαπούρη: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

© Zdeněk Vošický, Τσεχία: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

© Höije Nuuter, Eσθονία: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

© Krisztina Kovács, Ουγγαρία: Νικήτρια Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

S. Muramatsu, Iαπωνία: 3η θέση Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

© Murray Chant, Νέα Ζηλανδία: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

© Brian Mena Laureano, Mεξικό: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Naser Alomari, Kουβέιτ: Νικητής Εθνικού Βραβείου 2021, Sony World Photography Awards