Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2022: ΕΛΛΗΝIΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΓΛΑΡΑ

Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αυτοδίδακτη φωτογράφος!

Η Ελληνίδα δημιουργός επιλέχθηκε ανώνυμα από τους κριτές για τη φωτογραφία «Rolling Boil» στην κατηγορία «Creative» του Ανοιχτού Διαγωνισμού, την οποία βλέπετε στην κορυφή της σελίδας. Η φωτογραφία αυτή αποτυπώνει μια αυτοπροσωπογραφία η οποία έρχεται να συνδυαστεί με το στοιχείο του καπνού, δηλώνοντας έντονη την παρουσία του σουρεαλισμού.

Πρόκειται για ένα ακόμη αυτοπορτραίτο της καλλιτέχνιδος, όπου τοποθετεί τον εαυτό της σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Ένα σχεδόν συμπαγές σύννεφο καπνού που αναδύεται από τα χείλη της καλύπτει το πρόσωπό της, αποκαλύπτοντας και εκθέτοντας τον εσωτερικό ψυχισμό της. Το σώμα άρτιο, κομψό και σταθερό. Ο αινιγματικός συμβολισμός, η έλλειψη ερμηνείας και η δραματικότητα της εικόνας, εγείρουν τις αισθήσεις και προκαλούν την περιέργεια να εξηγηθεί. Τι ακριβώς απεικονίζεται; Ίσως προβολή του υποσυνείδητου; Μια ανάμνηση, ένα όνειρο ή ίσως κάποιο ανεξέλεγκτο συναίσθημα.

Η Φωτεινή Ζαγλάρα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αυτοδίδακτη φωτογράφος με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη των αυτοπροσωπογραφιών. Εξερευνά τον κόσμο του φανταστικού με έντονη την παρουσία του σουρεαλισμού σε όλα της τα έργα, και βρίσκει την ισορροπία με την πραγματικότητα μέσα από την ερμηνεία που θέλει να δώσει σε κάθε εικόνα της. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας. Μέσα στο 2022 έργα της θα εκτεθούν σε γκαλερί στο Βερολίνο, Μιλάνο και Νέα Υόρκη.

Μιλώντας για την επιτυχία της ως νικήτρια του Εθνικού Βραβείου για την Ελλάδα, η Ελληνίδα φωτογράφος είπε: «Είναι τιμή μου να έχω διακριθεί σε έναν από τους πιο υψηλού κύρους φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο.»

Η νικήτρια του Εθνικού βραβείου, Φωτεινή Ζαγλάρα, θα λάβει ως έπαθλο φωτογραφικό εξοπλισμό από την Sony.

Γενικές πληροφορίες για το διαγωνισμό

Τα Εθνικά Βραβεία είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και της Sony για την υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών κοινοτήτων σε 61 χώρες από όλο τον κόσμο.

Περισσότερες από 340.000 φωτογραφίες από 211 περιοχές συμμετείχαν στα Sony World Photography Awards 2022 και περισσότερες από 170.000 συμμετείχαν στον Ανοιχτό διαγωνισμό (από τις οποίες επιλέχθηκε οι νικητές/-ιες των Εθνικών Βραβείων).

Οι μεγάλοι νικητές στις κατηγορίες Student, τον Διαγωνισμό Νέων, τον Ανοιχτό Διαγωνισμό και τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών των Sony World Photography Awards 2022 θα ανακοινωθούν στις 12 Απριλίου 2022 και θα συμμετέχουν με τα έργα τους στην επιφανή έκθεση στο Somerset House του Λονδίνο (13 Απριλίου – 2 Μαΐου 2022). 

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Ελληνίδας Εθνικής Νικήτριας ανακοινώθηκαν τα ονόματα 60 ακόμα Εθνικών Νικητών από όλο τον κόσμο. Ακολουθούν 10 λήψεις που ξεχωρίσαμε:

© Chin Leong Teo, Σιγκαπούρη: Νικητής, National Awards, Motion, 2022 Sony World Photography Awards

© Thanh Nguyen Phuc, Βιετνάμ: Νικητής, National Awards, Travel, 2022 Sony World Photography Awards

© Cigdem Ayyildiz, Tουρκία: Νικητής, National Awards, Landscape, 2022 Sony World Photography Awards

© Mituhiro Okabe, Ιαπωνία: 3η θέση, National Awards, Creative, 2022 Sony World Photography Awards

© Sergio Carrasco, Mεξικό: Shortlist, National Awards, Portraiture, 2022 Sony World Photography Awards

© Amal Prasad, Σρι Λάνκα: Νικητής, National Awards, Lifestyle, 2022 Sony World Photography Awards

© Jose Pessoa Neto, Πορτογαλία: Νικητής, National Awards, Architecture, 2022 Sony World Photography Awards

© Matjaž Šimic, Σλοβενία: Νικητής, National Awards, Natural World & Wildlife, 2022 Sony World Photography Awards

© Vladimir Zivojinovic, Σερβία: Νικητής, National Awards, Object, 2022 Sony World Photography Awards

© Filip Hrebenda, Σλοβακία: Νικητής, National Awards, Landscape, 2022 Sony World Photography Awards

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Foteini Zaglara, Ελλάδα: Νικήτρια, National Awards, Creative, 2022 Sony World Photography Awards