Διεθνείς Διαγωνισμοί

SWPA 2023: ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ – ΤΟ PHOTONET ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΝΟΜΩΝ!

Ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει αύριο Μεγ. Τετάρτη στο Λονδίνο για τη λαμπρή τελετή απονομής των βραβείων που θα ξεκινήσει στις 8μμ (ώρα Ελλάδας) της Μεγ. Πέμπτης!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας αποκάλυψε ήδη τόσο τους Εθνικούς νικητές όσο και τους φιναλίστ στους διαγωνισμούς για τους Φοιτητές και τους Νέους αλλά και για τους Επαγγελματίες των Sony World Photography Awards 2023.

Ανακοίνωσε επίσης πως η καταξιωμένη Γιαπωνέζα φωτογράφος Rinko Kawauchi, η οποία έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τις οικείες και φωτεινές της λήψεις, που αποτυπώνουν συνήθως φευγαλέες στιγμές της καθημερινότητας, τιμάται φέτος με το Βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στη φωτογραφία (Outstanding Contribution to Photography).

© Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, Sony World Photography Awards 2023 | Άτιτλο, από τη σειρά “Ametsuchi” του 2013.

Το βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία τιμά ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν επηρεάσει σημαντικά τη φωτογραφία. Ως η 16η παραλήπτριά του, η Kawauchi προστίθεται σε μια διακεκριμένη λίστα εμβληματικών ονομάτων, όπως οι Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021).

Περισσότερες από είκοσι εικόνες της Kawauchi θα παρουσιαστούν στην ετήσια έκθεση των Sony World Photography Awards, η οποία επιστρέφει στο Somerset House του Λονδίνου από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023 και θα φιλοξενήσει τις καλύτερες λήψεις της φετινής διοργάνωσης. Ο απεσταλμένος του Photonet Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με δεκάδες άλλους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο θα έχει την ευκαιρία να πάρει πρώτος μια γεύση των εικόνων της έκθεσης σε ένα special preview για τα ΜΜΕ, το οποίο θα υλοποιηθεί το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, λίγες ώρες πριν την τελετή της απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας από τις 8μμ ως τις 00:30πμ (ώρα Ελλάδας).

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 415.000 εικόνες από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές υποβλήθηκαν συνολικά στους Διαγωνισμούς SWPA για το 2023, εκ των οποίων πάνω από 200.000 συμμετείχαν στον Ανοικτό Διαγωνισμό, από τον οποίο επιλέχθηκε ο νικητής των Εθνικών Βραβείων. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα των Εθνικών Βραβείων είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας και τη Sony για την υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, με 55 χώρες να συμμετέχουν φέτος. Φέτος, από την Ελλάδα συμμετείχαν 6.426 φωτογραφίες, από την Βουλγαρία 1.073, από την Κύπρο 192 και τέλος από την Βόρεια Μακεδονία 184. Επιπρόσθετα, πάνω από 180.000 εικόνες συγκεντρώθηκαν στις κατηγορίες του Επαγγελματικού Διαγωνισμού – πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία του θεσμού!

Διανύοντας το 16ο έτος διεξαγωγής του, ο Διαγωνισμός Επαγγελματιών επιβραβεύει μια συλλογή έργων για την εξαιρετική τεχνική αλλά και τη νέα οπτική που προσδίδεται σε σύγχρονα θέματα. Ο νικητής του τίτλου «Φωτογράφος της χρονιάς 2023»  θα επιλεγεί από την ομάδα των φιναλίστ για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών και θα ανακοινωθεί στην τελετή απονομής, μαζί με τους γενικούς νικητές στους διαγωνισμούς Student, Youth, Open and Professional των Sony World Photography Awards 2023.

Μεγάλα σχετικά ρεπορτάζ θα διαβάσετε τόσο στα online ΜΜΕ του Photonet την προσεχή εβδομάδα όσο και στο επόμενο  έντυπο Photonet που θα κυκλοφορήσει το Μάιο!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Angiolo Manetti, Iταλία, Shortlist, Open Competition, Architecture, 2023 Sony World Photography Awards | “Looking for the Missing Piece”
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.