Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2023

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού των Επαγγελματιών αλλά και οι νικητές των διαγωνισμών «Student», «Νέων» και του «Ανοιχτού Διαγωνισμού».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους φετινούς νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού Sony World Photography Awards 2023 σε μια ειδική τελετή απονομής στο Λονδίνο την Μεγ. Πέμπτη 13/4/23, με οικοδέσποινα την τηλεοπτική παραγωγό και ιστορικό τέχνης Kate Bryan, στην οποία έδωσε το παρών και το Photonet.

Ο τίτλος Φωτογράφος της Χρονιάς απονεμήθηκε στον καταξιωμένο φωτογράφο Edgar Martins (Πορτογαλία) για τη σειρά Our War, έναν φόρο τιμής στον φίλο του Martins, τον φωτορεπόρτερ Anton Hammerl, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011. Ο Martins κέρδισε χρηματικό έπαθλο 25.000 δολαρίων και φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Επιπλέον θα λάβει μια ατομική παρουσίαση του έργου του στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards του επόμενου έτους. Αυτή η ευκαιρία επιτρέπει στους φωτογράφους να αναπτύξουν περαιτέρω το έργο που κέρδισαν ή να εκθέσουν ένα εντελώς νέο έργο τους, κερδίζοντας πρόσθετη προβολή για την πρακτική τους. Ο Martins επιλέχθηκε ανάμεσα στους νικητές των επιμέρους 10 κατηγοριών του διαγωνισμού «Επαγγελματιών», που ανακοινώθηκαν σήμερα, ταυτόχρονα με τους φιναλίστ που κατέλαβαν την 2η και την 3η θέση του Διαγωνισμού «Επαγγελματιών». 

Edgar Martins, Photographer of the Year 2023. © Courtesy of Creo

Ο Alessandro Cinque (Ιταλία), αναδείχτηκε ως ο πρώτος νικητής του Βραβείου Βιωσιμότητας – το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και την πρωτοβουλία Picture This της Sony Pictures – αυτό το νέο βραβείο ύψους 5.000 δολαρίων (USD) αναγνωρίζει τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς των οποίων οι δράσεις αναδεικνύουν έναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

O νικητής του Βραβείου Βιωσιμότητας Alessandro Cinque. © Courtesy of Creo

Η έκθεση Sony World Photography Awards 

Φιλοξενείται ήδη στο Somerset House στο Λονδίνου έως την 1η Μαΐου 2023, με περισσότερες από 200 φωτογραφίες και εκατοντάδες επιπλέον εικόνες σε ψηφιακές οθόνες από νικητές και επιλεγμένους φωτογράφους. Παρουσιάζονται επίσης έργα της φετινής νικήτριας του βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία (βλ. παραπάνω) Rinko Kawauchi.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το Our War του Edgar Martins (Πορτογαλία) είναι ένας πρωτότυπος και αποχρωματισμένος φόρος τιμής στον εκλιπόντα φίλο του φωτογράφου, τον φωτορεπόρτερ Anton Hammerl, ο οποίος απήχθη και σκοτώθηκε στις 5 Απριλίου 2011 από κυβερνητική πολιτοφυλακή, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Απογοητευμένος από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να εξακριβωθεί η τύχη της σωρού του φίλου του, ο Martins πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ταξίδεψε στη Λιβύη. Τον μετέφερε κρυφά ένας λαθρέμπορος καυσίμων και βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις λειτουργώντας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν θα ήταν σε θέση να διεξάγει μια ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα, ο Martins επέλεξε αντ’ αυτού να προβληματιστεί πάνω στο ερώτημα: «πώς αφηγείται κανείς μια ιστορία όταν δεν υπάρχει κανείς μάρτυρας, καμία μαρτυρία, κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε θέμα;».

Στο Our War ο Martins ανακαλεί και υπονοεί την απούσα κεντρική φιγούρα μέσα από μια σειρά πορτρέτων των ανθρώπων με τους οποίους είχε συνδεθεί ο Hammerl και εκείνων που συμμετείχαν στις μάχες (μαχητές της ελευθερίας ή οι απόγονοί τους, πρώην στρατιωτικοί, κάτοικοι της περιοχής, πιστοί ή μιμητές του Καντάφι κ.ο.κ.). Επιλέχθηκαν επειδή είτε του έμοιαζαν, είτε είχαν παρόμοιες ιδέες και πεποιθήσεις, είτε του θύμιζαν τον Martins σε διάφορα στάδια της φιλίας τους. Το έργο διερευνά την ιδέα της απουσίας, της αποτύπωσης, του πένθους και της απόδοσης τιμής σε ένα υποκείμενο, καθώς και τον προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της φωτογραφίας σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η προσέγγιση του Martins είναι να αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα κατά μέτωπο: να αγκαλιάσει την ιδέα του αποσπασματικού και τις πολλές αντιφάσεις και ασάφειες που είναι εγγενείς στον πόλεμο.

© Edgar Martins, Πορτογαλία: Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Martins λέει: «Είναι τεράστια τιμή η αναγνώριση και παρόλο που είμαι σκεπτόμενος φιλοσοφικά για τα βραβεία και την υποκειμενική φύση της επιλογής κάποιου, το να γνωρίζω ότι υπήρχαν πάνω από 180.000 συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό Επαγγελματιών με κάνει να νιώθω ταπεινότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι επίσης μια αρκετά συναισθηματική εμπειρία, επειδή έχω τη δυνατότητα να τιμήσω τον φίλο μου σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιστήσω την προσοχή στη δεινή θέση της οικογένειάς του να βρει τη σωρό του. Δεν υπάρχει βραβείο που να έχει την εμβέλεια των Sony World Photography Awards».

Σχολιάζοντας το νικητήριο έργο του Martins, ο Mike Trow, πρόεδρος του επαγγελματικού διαγωνισμού 2023, αναφέρει: «Η φωτογραφία έχει τόσο συχνά να κάνει με τη μνήμη και τη φύση της. Η μακροχρόνια μνήμη αφορά τη συνειδητή ανάκληση παρελθοντικών γεγονότων και τη γνώση μας γι’ αυτά – είτε μέσω άμεσης εμπειρίας είτε με τη διαμεσολάβηση των μυριάδων μέσων που χρησιμοποιούμε. Το Our War του Edgar Martins χρησιμοποίησε τη μνήμη και την επινόηση για να μας δώσει μια ισχυρή, προσωπική σειρά πορτραίτων που προσπαθούν να εξηγήσουν τις τελευταίες ημέρες του φίλου του, του φωτορεπόρτερ Anton Hammerl. Το έργο του αναδεικνύει τα όρια στα οποία φτάνουν οι φωτογράφοι για να αφηγηθούν μια ιστορία και να δημιουργήσουν νόημα- κάθε εικόνα δίνει μια αίσθηση του ταξιδιού που έκανε ο Anton χωρίς ποτέ να είναι σαφής για το πώς τελείωσε η ζωή του. Ολόκληρη η κριτική επιτροπή φέτος εκτίμησε απεριόριστα το έργο και την αφηγηματική του δύναμη».


ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι νικητές φωτογράφοι στον διαγωνισμό Επαγγελματιών έχουν επιλεγεί από μια ομάδα εξειδικευμένων κριτών επειδή υπέβαλαν ένα εξαιρετικό σύνολο έργων από πέντε έως δέκα φωτογραφίες, που εκτείνονται από ιστορίες πολέμου και συμφιλίωσης μέχρι την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της εκπαίδευσης και πρωτότυπες προσεγγίσεις στα είδη της νεκρής φύσης και του αθλητισμού.

Όλοι οι νικητές των κατηγοριών λαμβάνουν φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Οι φετινοί νικητές είναι οι ακόλουθοι:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Fan Li (Κίνα) για τη σειρά του Cement Factory
 • Φιναλίστ: 2η θέση Servaas Van Belle (Βέλγιο); 3η θέση Andres Gallardo Albajar (Ισπανία)

Fan Li, Winner, Architecture & Design, Professional competition. © Courtesy of Creo

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: LeeAnn Olwage (Νότια Αφρική) για τη σειρά της The Right to Play
 • Φιναλίστ: 2η θέση Noemi Comi (Ιταλία); 3η θέση Edoardo Delille & Giulia Piermartiri (Ιταλία)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Hugh Kinsella Cunningham (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά του The Women’s Peace Movement in Congo
 • Φιναλίστ: 2η θέση Mohammed Salem (Κράτος της Παλαιστίνης); 3η θέση Tariq Zaidi (Ηνωμένο Βασίλειο)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Marisol Mendez (Βολιβία) & Federico Kaplan (Αργεντινή) για τη σειρά τους Miruku
 • Φιναλίστ: 2η θέση Jonas Kakó (Γερμανία); 3η θέση Axel Javier Sulzbacher (Γερμανία)

ΤΟΠΙΟ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Kacper Kowalski (Πολωνία) για τη σειρά του Event Horizon
 • Φιναλίστ: 2η θέση Bruno Zanzottera (Ιταλία); 3η θέση Fabio Bucciarelli (Ιταλία)

PORTFOLIO

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: James Deavin (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά του submission Portfolio
 • Φιναλίστ: 2η θέση Marylise Vigneau (Γαλλία); 3η θέση Marjolein Martinot (Ολλανδία)

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Edgar Martins (Πορτογαλία) για τη σειρά του Our War
 • Φιναλίστ: 2η θέση Ebrahim Noroozi (Ιράν); 3η θέση JeanClaude Moschetti (Γαλλία)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Al Bello (Ηνωμένες Πολιτείες) για τη σειρά του Female Pro Baseball Player Succeeds in All Male Pro League
 • Φιναλίστ: 2η θέση Andrea Fantini (Ιταλία); 3η θέση Nicola Zolin (Ιταλία)

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Kechun Zhang (Κίνα) για τη σειρά του The Sky Garden
 • Φιναλίστ: 2η θέση Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Περού); 3η θέση Jagoda Malanin (Πολωνία)

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

 • ΝΙΚΗΤΗΣ: Corey Arnold (Ηνωμένες Πολιτείες) για τη σειρά του Cities Gone Wild
 • Φιναλίστ: 2η θέση Adalbert Mojrzisch (Γερμανία); 3η θέση Sriram Mural (Ινδία)

Για να μάθετε περισσότερα για τα φετινά νικητήρια έργα και τα έργα των φιναλίστ, επισκεφθείτε τις online γκαλερί των νικητών.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Ανοιχτός διαγωνισμός γιορτάζει τη δύναμη μιας και μόνο φωτογραφίας. Οι νικητήριες φωτογραφίες επιλέγονται για την ικανότητά τους να επικοινωνούν μια αξιοσημείωτη οπτική αφήγηση σε συνδυασμό με την τεχνική αρτιότητα. Η Dinorah Graue Obscura (Μεξικό), που επιλέχθηκε από τις 10 κατηγορίες του Ανοιχτού διαγωνισμού, είναι η Φωτογράφος της Χρονιάς, Ανοιχτός Διαγωνισμός 2023 και η αποδέκτης του χρηματικού επάθλου των 5.000 δολαρίων (USD), φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony και της παγκόσμιας έκθεσης.

© Dinorah Graue Obscura, Mεξικό: Open Photographer of the Year, Natural World & Wildlife, 2023 Sony World Photography Awards

Η Graue Obscura κέρδισε για την εντυπωσιακή της φωτογραφία με τίτλο Mighty Pair, που συμμετείχε στην κατηγορία Φύση και Άγρια Ζωή. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει ένα ζεύγος πουλιών crested caracara στο νότιο Τέξας, που κάθονται μαζί πάνω σε ένα κλαδί και κοιτάζουν σταθερά προς την ίδια κατεύθυνση. Η φωτογράφος ένιωσε σαν τα μεγαλοπρεπή αρπακτικά πουλιά να ποζάρουν σχεδόν για τη φωτογραφική μηχανή, καθώς κάθονταν ακίνητα και πανομοιότυπα, κοιτάζοντας πέρα από το κάδρο.

Μιλώντας για τη νίκη της, η Graue Osbcura λέει: «Είναι απόλυτη τιμή να λαμβάνω το βραβείο Open Photographer of the Year 2023. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτή η αναγνώριση θα συμβάλει στη διάδοση της δουλειάς μου ως φωτογράφος άγριας ζωής, η οποία έχει ως στόχο να μεταδώσει και να δείξει στους ανθρώπους την ομορφιά που βλέπω στη φύση. Πιστεύω ότι η φωτογραφία είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευθραυστότητα του φυσικού μας κόσμου».

Dinorah Graue Obscura, Open Photographer of the Year 2023. © Courtesy of Creo

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT

Για τον φετινό διαγωνισμό Student, οι φοιτητές κλήθηκαν να υποβάλουν μια σειρά από πέντε έως δέκα φωτογραφίες που να ανταποκρίνονται στο σύντομο κείμενο In a Changing World, αναδεικνύοντας θετικές ιστορίες ανάπτυξης και προόδου από όλο τον κόσμο.

Ο Long Jing (Κίνα) του Πανεπιστημίου Τεχνών Yunnan, αναδείχθηκε Φωτογράφος της χρονιάς στο διαγωνισμό Student, κερδίζοντας φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony αξίας €30.000 για το πανεπιστήμιό του. Η βραβευμένη σειρά του Jing Keep the Yunnan Opera πηγαίνει πίσω από τα παρασκήνια για να δείξει τις φθίνουσες ομάδες ερμηνευτών και θεατών της όπερας στο Yunnan. Με ζωντανά χρώματα η σειρά εξυμνεί την πολυπολιτισμικότητα της νοτιοδυτικής Κίνας που αντικατοπτρίζεται στις παραστάσεις.

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Jing λέει: «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και στόχος μου ήταν πάντα να δώσω θέρμη στις εικόνες και να αποκαλύψω τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές. Η επιλογή μου ως Student Φωτογράφος της Χρονιάς 2023 μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να πιστέψω ότι μπορώ να δημιουργήσω ακόμη πιο ζεστά και ελκυστικά έργα στο μέλλον».

Long Jing, Student Photographer of the Year 2023. © Courtesy of Creo

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ

Φέτος, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό Νέων κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο θέμα Your Everyday και να μοιραστούν τη μοναδική τους άποψη για τον κόσμο γύρω τους. Ο Hai Wang (Κίνα, 17 ετών), που επιλέχθηκε από μια λίστα με 7 φωτογράφους κάτω των 19 ετών, είναι ο νεαρός φωτογράφος της χρονιάς, ο οποίος θα λάβει φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και παγκόσμια έκθεση.

Η νικήτρια φωτογραφία του Wang απεικονίζει φαινομενικά ατελείωτες σειρές από έρημες φωτεινά χρωματιστές καρέκλες σε μια σχολική τελετή που ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Η ισχυρή σύνθεση και το εντυπωσιακό καδράρισμα αναδεικνύουν την αίσθηση του κενού και δίνουν μια σουρεαλιστική ποιότητα στην εικόνα.

Σχολιάζοντας τη νίκη του ο Wang λέει: «Εκτιμώ όλη την προσοχή και την υποστήριξη που παρέχει το κοινό στους νεαρούς φωτογράφους παγκοσμίως. Ως μέλος αυτής της ηλικιακής ομάδας, μπορώ να πω ότι προσπαθούμε να προκαλέσουμε μια αλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, προσπαθώντας να μην σπαταλήσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη ζωή μας».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ο Alessandro Cinque (Ιταλία) ανακοινώθηκε ως ο νικητής του Βραβείου Βιωσιμότητας που απονέμεται για πρώτη φορά, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων και μια παρουσίαση του έργου του στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards στο Λονδίνο. Αυτό το τελείως νέο βραβείο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και την πρωτοβουλία Picture This της Sony Pictures, αναγνωρίζει τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς των οποίων οι δράσεις αναδεικνύουν έναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Cinque κέρδισε για τη σειρά του Atrapanieblas (Δίχτυα Ομίχλης), η οποία καταγράφει μια καινοτόμα λύση που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας λειψυδρίας στη Λίμα, Περού. Ο Cinque δείχνει πώς τα δίχτυα ομίχλης χρησιμοποιούνται για να συλλαμβάνουν σταγονίδια υγρασίας που μεταφέρονται στον αέρα και μπορούν να συλλέγουν περίπου 200 λίτρα (53 γαλόνια) νερού την ημέρα για τους κατοίκους της περιοχής.

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Cinque δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που κέρδισα αυτό το βραβείο. Θέλω να πιστεύω ότι, μέσω της φωτογραφίας μου και χάρη στην ευρεία απήχηση αυτού του βραβείου, βοηθάμε να δοθεί φωνή στους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με την έλλειψη νερού, ένα πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Λίμα για την καταπολέμηση αυτής της έλλειψης, με την ελπίδα ότι αυτές οι ιστορίες θα αφυπνίσουν συνειδήσεις και ότι, επιτέλους, θα κατανοήσουμε τη σημασία του να ενωθούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου για όλους.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το φετινό βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία απονεμήθηκε στη διάσημη φωτογράφο Rinko Kawauchi. Μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους της Ιαπωνίας που δραστηριοποιούνται σήμερα, η Kawauchi έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις οικείες και φωτεινές εικόνες της, οι οποίες αποτυπώνουν εφήμερες στιγμές της καθημερινής ζωής.

Περισσότερες από 20 εικόνες της φωτογράφου θα παρουσιαστούν στην έκθεση Sony World Photography Awards 2023. Η επιλογή, που έγινε από την ίδια, καλύπτει πάνω από δύο δεκαετίες της καριέρας της και αναδεικνύει σημαντικά ορόσημα και θέματα σε μερικές από τις πιο εμβληματικές σειρές της: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) και Ametsuchi (2013).

Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography 2023. © Courtesy of Creo

ADAM FERGUSON | ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εκτός από τα έργα των φετινών νικητών και των νικητών κατηγοριών, η έκθεση των Sony World Photography Awards περιλαμβάνει μια προσωπική παρουσίαση του νικητή του βραβείου Φωτογράφος της Χρονιάς 2022, Adam Ferguson (Αυστραλία).

Ο καταξιωμένος φωτογράφος παρουσιάζει μια επιλογή εικόνων από τη σειρά Silent Wind, Roaring Sky, καταγράφοντας την απομακρυσμένη ζωή των κοινοτήτων στην επαρχία της Αυστραλίας. Η έκθεση καταγράφει επαναλαμβανόμενα ταξίδια βαθιά μέσα στην αγροτική Αυστραλία, αποκαλύπτοντας ένα τοπίο και μια κοινότητα σε κατάσταση δραματικής μεταβολής.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2023
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Νικητής Κατηγορίας

Fan Li, Κίνα

2η θέση: Servaas Van Belle, Βέλγιο

3η θέση: Andres Gallardo Albajar, Ισπανία

Επικρατέστεροι

Javier Arcenillas, Ισπανία

Pavlo Dorohoi, Ουκρανία

Peter Franck, Γερμανία

Johanna Marcela Garavito Morales, Κολομβία

Miguel Gutierrez, Βενεζουέλα

Mitsuru Sakurai, Ιαπωνία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νικητής Κατηγορίας

LeeAnn Olwage, Νότια Αφρική

2η θέση: Noemi Comi, Ιταλία

3η θέση: Edoardo Delille & Giulia Piermartiri, Ιταλία

Επικρατέστεροι

Richard Boll, Ηνωμένο Βασίλειο

Alessandro Cinque, Ιταλία

Valentina Fusco, Ιταλία

Juliana Jacyntho, Βραζιλία

Tommaso Sacconi, Ιταλία

Emily Steinberger, ΗΠΑ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Νικητής Κατηγορίας

Hugh Kinsella Cunningham, Ηνωμένο Βασίλειο

2η θέση: Mohammed Salem, Κράτος της Παλαιστίνης

3η θέση: Tariq Zaidi, Ηνωμένο Βασίλειο

Επικρατέστεροι

Alessandro Cinque, Ιταλία

Radu Diaconu, Καναδάς

Mingrui Liu, Κίνα

Yoese Mariam, Ινδονησία

Mads Nissen, Δανία

Frederick Olivera Gonzales, Περού

Emin Sansar, Τουρκία

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νικητής Κατηγορίας

Marisol Mendez (Βολιβία) &
Federico Kaplan (Αργεντινή)

2η θέση: Jonas Kakó, Γερμανία

3η θέση: Axel Javier Sulzbacher, Γερμανία

Επικρατέστεροι

Lasse Branding, Γερμανία

Fatma Fahmy, Αίγυπτος

Haider Khan, Ινδία

Angela Ponce, Περού

Simone Tramonte, Ιταλία

Bruno Zanzottera, Ιταλία

ΤΟΠΙΟ

Νικητής Κατηγορίας

Kacper Kowalski, Πολωνία

2η θέση: Bruno Zanzottera, Ιταλία

3η θέση: Fabio Bucciarelli, Ιταλία

Επικρατέστεροι

Cesar Dezfuli, Ισπανία

Nicholas Holt, Ηνωμένο Βασίλειο

Amélie Labourdette, Γαλλία

Brais Lorenzo Couto, Ισπανία

Alessandro Mallamaci, Ιταλία

Γαλλίαsco Merlini, Ιταλία

George Steinmetz, ΗΠΑ

PORTFOLIO

Νικητής Κατηγορίας

James Deavin, Ηνωμένο Βασίλειο

2η θέση: Marylise Vigneau, Γαλλία

3η θέση: Marjolein Martinot, Ολλανδία

Επικρατέστεροι

Israel Fuguemann, Μεξικό

Jack Gasiorowski, Πολωνία

Tadas Kazakevicius, Λιθουανία

Taiye Omokore, Νιγηρία

Ines Vansteenkiste-Muylle, Βέλγιο

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Φωτογράφος της Χρονιάς

Edgar Martins, Πορτογαλία

2η θέση: Ebrahim Noroozi, Ιράν

3η θέση: Jean-Claude Moschetti, Γαλλία

Επικρατέστεροι

Toby Binder, Γερμανία

Jerome Delay, Γαλλία

Colin Delfosse, Βέλγιο

Jae In Lee, Κορέα

Sasha Maslov, Ουκρανία

ΑΘΛΗΣΗ

Νικητής Κατηγορίας

Al Bello, ΗΠΑ

2η θέση: Andrea Fantini, Ιταλία

3η θέση: Nicola Zolin, Ιταλία

Επικρατέστεροι

Giuseppe Carotenuto, Ιταλία

Josef Hlavka, Τσεχία

Ronald Hoogendoorn, Ολλανδία

Anthony Smith, Καναδάς

John Wessels, Νότια Αφρική

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

Νικητής Κατηγορίας

Kechun Zhang, Κίνα

2η θέση: Carloman Macidiano Céspedes Riojas, Περού

3η θέση: Jagoda Malanin, Πολωνία

Επικρατέστεροι

Austin Crail, ΗΠΑ

Alun Crockford, Ηνωμένο Βασίλειο

Elaine Duigenan, Ηνωμένο Βασίλειο

Klaus Lenzen, Γερμανία

Rodrigo Masina Pinheiro, Βραζιλία

Liz Mcburney, Ηνωμένο Βασίλειο

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Νικητής Κατηγορίας

Corey Arnold, ΗΠΑ

2η θέση: Adalbert Mojrzisch, Γερμανία

3η θέση: Sriram Murali, Ινδία

Επικρατέστεροι

Martin Broen, ΗΠΑ

Julia Christe, Γερμανία

Masahiro Fujita, Ιαπωνία

Dillon Marsh, Νότια Αφρική

Aneesh Sankarankutty, Ινδία

Zhu Zhu, Καναδάς

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2023
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Νικητής Κατηγορίας

Mark Benham, Ηνωμένο Βασίλειο

Επικρατέστεροι

Robert Bolton, Ηνωμένο Βασίλειο

Tony Cowburn, Ηνωμένο Βασίλειο

Fabio Del Ghianda, Ιταλία

Peter Dulis, Καναδάς

Donell Gumiran, Φιλιππίνες

Yichien Lee, Ταϊβάν

Angiolo Manetti, Ιταλία

Desmond Chien Yew Ngu, Μαλαισία

Margit Lisa Roeder, Γερμανία

Yuya Takahashi, Ιαπωνία

George Turnbull, Ηνωμένο Βασίλειο

Kjell Vikestad, Νορβηγία

Albrecht Voss, Γερμανία

Beatrice Wong, Χονγκ Κονγκ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Επικρατέστεροι

Elli Asker, Αζερμπαϊτζάν

Nicolas Bigot, Γαλλία

Hardijanto Budyman, Ινδονησία

Enda Burke, Ιρλανδία

Bilal EL Harousse, Μαρόκο

Mariola Glajcar, Πολωνία

Yi Han, Κίνα

Peter Irungu, Κένυα

Richard Poe, ΗΠΑ

Angel Ros Die, Ισπανία

Namukolo Siyumbwa, Ζάμπια

Kinga Wnuk, Πολωνία

Chenghao Zhao, Κίνα

ΤΟΠΙΟ

Νικητής Κατηγορίας

Giorgos Rousopoulos, Ελλάδα

Επικρατέστεροι

Olivia Bennett, Ηνωμένο Βασίλειο

Isabel Bielderman, Ολλανδία

Robert Bilos, Κροατία

Jordi Coy, Ισπανία

David Del Rosario Dávila, Ισπανία

Gill Fry, Αυστραλία

Judith Kuhn, Γερμανία

Bing Li, Καναδάς

Roberto Pavić, Κροατία

Michael Prince, ΗΠΑ

Martin Rak, Τσεχία

Andreja Ravnak, Σλοβενία

Indirani Thevar, Ινδία

Marcin Zajac, Πολωνία

LIFESTYLE

Νικητής Κατηγορίας

Azim Khan Ronnie, Μπαγκλαντές

Επικρατέστεροι

Γαλλίαsco Bambi, Ιταλία

Ruth Chamberlain, Ηνωμένο Βασίλειο

Raffaella De Luise, Ιταλία

Mohamad Ali Harisi, Λίβανος

Sabbir Hossen, Μπαγκλαντές

Jessica Innemee, Ολλανδία

Kathryn Mussallem, Καναδάς

Ninoshka Pais, Καναδάς

Markus Pasa, Αυστρία

Jean Veron, Γαλλία

Zuojian Wang, Κίνα

ΚΙΝΗΣΗ

Νικητής Κατηγορίας

Zhenhuan Zhou, Κίνα

Επικρατέστεροι

Zacarías Abad Torres, Ισπανία

Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz, Ισπανία

Kristian Hvidtfeldt Buus, Δανία

Ricardo García Mainou, Μεξικό

Gabriel Hernandez, Ισπανία

Leo Huang, Ταϊβάν

Andres Moreno, Κολομβία

Γαλλίαsco Junior Mura, Ιταλία

Raido Nurk, Estonia

Kazutoshi Ono, Ιαπωνία

Ata Ranjbar Zeydanloo, Ιράν

Martin Rickett, Ηνωμένο Βασίλειο

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Φωτογράφος της Χρονιάς, Ανοιχτός Διαγωνισμός

Dinorah Graue Obscura, Μεξικό

Επικρατέστεροι

Vince Burton, Ηνωμένο Βασίλειο

Charly Clérisse, Γαλλία

Subrata Dey, Μπαγκλαντές

Patrick Ems, Ελβετία

Marcio Esteves Cabral, Βραζιλία

Mark Fitzsimmons, Αυστραλία

Pietro Formis, Ιταλία

Jose Manuel Grandio, Ισπανία

James Hunter, ΗΠΑ

Arnfinn Johansen, Νορβηγία

Andrea Michelutti, Ιταλία

Protap Shekhor Mohanto, Μπαγκλαντές

Alex Pansier, Ολλανδία

Tibor Prisznyák, Ουγγαρία

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Νικητής Κατηγορίας

Mieke Douglas, Ολλανδία

Επικρατέστεροι

Masahiko Abe, Ιαπωνία

Giuseppe Colarusso, Ιταλία

Zeynep Demirhan, Τουρκία

Tim Green, Ηνωμένο Βασίλειο

Andrius Kundrotas, Λιθουανία

Xiaoye Jin, Κίνα

Roberto Emiliano Porsella Jurado, Αργεντινή

Masumi Shiohara, Ιαπωνία

Nan Lay Thwe Oo, Μυανμάρ

Catherine Wang, ΗΠΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Νικητής Κατηγορίας

Sukhy Hullait, Ηνωμένο Βασίλειο

Επικρατέστεροι

Brian Cassey, Ηνωμένο Βασίλειο

Jonathan Damslund, Δανία

Donell Gumiran, Φιλιππίνες

Glenn Homann, Αυστραλία

Sandra Mickiewicz, Πολωνία

Nukabari Opuama, Νιγηρία

Lukas Palatinus, Σλοβακία

Louis Park, Νέα Ζηλανδία

Angela Perez, ΗΠΑ

Mwana Pwo, Ανγκόλα

Gemma Sains, Ηνωμένο Βασίλειο

Christopher Wonder, Νιγηρία

Mateusz Zurowski, Πολωνία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ

Νικητής Κατηγορίας

Andreas Mikonauschke, Γερμανία

Επικρατέστεροι

Nazly Ahmed, Σρι Λάνκα

Stan De Zoysa, Ισπανία

Lorenzo Grifantini, Ιταλία

Rizwan Hasan, Μπαγκλαντές

Barbara Iwińska, Πολωνία

Lucian Alexandru Micu, Ρουμανία

Cath Muldowney, Ηνωμένο Βασίλειο

Kathryn Mussallem, Καναδάς

Benson Spiers, Ηνωμένο Βασίλειο

Chin Leong Teo, Σιγκαμπούρη

Takahiro Toh, Ιαπωνία

Ting Hao Tseng, Ταϊβάν

Tommaso Vaccarezza, Ιταλία

Pável Vélez, Μεξικό

ΤΑΞΙΔΙ

Νικητής Κατηγορίας

Max VereHodge, Ηνωμένο Βασίλειο

Επικρατέστεροι

Pamela Chiang, Ταϊβάν

Erhan Coral, Τουρκία

Tim Daniels, Ηνωμένο Βασίλειο

Callie Eh, Μαλαισία

Marios Forsos, Ελλάδα

Takahiro Gamou, Ιαπωνία

Paweł Jagiełło, Πολωνία

Guojia Li, Κίνα

Yukihito Ono, Ιαπωνία

Adrian Pearce, Ηνωμένο Βασίλειο

Fabian Pfeifhofer, Ιταλία

Serhat Şahin’, Τουρκία

Ankur Tambde, Ινδία

Yunhua Yu, Κίνα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ STUDENT & ΝΕΩΝ 2023
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT 2023

Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Student

Long Jing, Κίνα

Yunnan Arts University, Κίνα

Επικρατέστεροι:

Amy Gajjar, Νότια Αφρική

Red & Yellow Creative School of Business, Νότια Αφρική

Bobby Cheung, Κίνα

New York University Tisch School of the Arts, ΗΠΑ

Kaiyu Dong, Κίνα

School of Visual Arts, ΗΠΑ

Lidan Xu, Κίνα

Tama Art University, Ιαπωνία

Maria Camila Ramirez Castañeda, Κολομβία

Universidad de Antioquia, Κολομβία

Mary Ashokeji, Ηνωμένο Βασίλειο

Ravensbourne University London, Ηνωμένο Βασίλειο

Nelly Farmiloe, Νέα Ζηλανδία

Photography Studies College, Αυστραλία

Petra Bašnáková, Σλοβακία

Tomas Bata University in Zlín, Τσεχία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ 2023

Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Νέων

Hai Wang, Κίνα

Επικρατέστεροι:

Eason Zhang, Κίνα

Edmond Leong, Μαλαισία

Emily Cho, Republic of Korea

Katarzyny Akermana, Πολωνία

Liberty McAuley, Ηνωμένο Βασίλειο

Natálie Navrátilová, Τσεχία

ΚΡΙΤΕΣ 2023

 • Διαγωνισμός Επαγγελματιών: Mariama Attah, Επικεφαλής Εκθέσεων στην Open Eye Gallery, Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο Tandazani Dhlakama, Assistant Curator στο Zeitz MOCAA, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική, Elisa Medde, Editor in Chief, FOAM Magazine, Ολλανδία, Ioana Mello, ανεξάρτητη επιμελήτρια και επιμελήτρια φωτογραφιών, Διευθυντικό μέλος, FotoRio, Βραζιλία– Sujong Song, Senior Curator, National Museum of Modern and Contemporary Art (MMCA), Κορέακαι Mike Trow, ανεξάρτητη επιμελήτρια και επιμελήτρια φωτογραφιών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
 • Ανοικτός διαγωνισμός και διαγωνισμός Νέων: Eric Schlosser, καλλιτεχνικός διευθυντής, Tbilisi Art Fair, Γεωργία
 • Διαγωνισμός Student: Eliza Williams, συντάκτρια του Creative Review.

ΜΙΝΙ CVs των νικητών

EDGAR MARTINS, Φωτογράφος της χρονιάς

Ο Edgar Martins (γεν. 1977) γεννήθηκε στην Évora, Πορτογαλία. Έχει παρουσία σε εκθέσεις διεθνώς και το έργο του παρουσιάζεται σε πολλά μουσεία, εταιρικές και ιδιωτικές συλλογές. Από το 2002 έως το 2022 ο Martins δημοσίευσε 15 ξεχωριστές μονογραφίες, οι οποίες έτυχαν της αναγνώρισης των κριτικών και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Μακάο (Κίνα) στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας. 

Dinorah Graue Obscura, Φωτογράφος της Χρονιάς, Ανοιχτός Διαγωνισμός

Η Dinorah Graue Obscura είναι Μεξικανή φωτογράφος της φύσης με έδρα την Κόστα Ρίκα. Η τέχνη της Dinorah είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, πιο πρόσφατα λαμβάνοντας το βραβείο Alpha Female Award στα Sony World Photography Awards 2022. Το έργο της έχει εκτεθεί διεθνώς και αυτή τη στιγμή αποτελεί μέρος του μεξικανικού portfolio που θα διαγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Φωτογραφίας Σιγκαμπούρη 2023.

LONG JING, Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Student

Ο Long Jing είναι φοιτητής και επαγγελματίας της φωτογραφίας, ξεκίνησε τις φωτογραφικές του σπουδές στο λύκειο πριν συνεχίσει στο πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτογράφων του Yunnan και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τοπικές εκθέσεις τέχνης. Το έργο του έχει συλλεχθεί από το Μουσείο Λογοτεχνίας και Τέχνης του Yunnan και το Μεγάλο Θέατρο της επαρχίας Yunnan.

HAI WANG, Φωτογράφος της Χρονιάς, Διαγωνισμός Νέων

Ένας δεκαεξάχρονος μαθητής στην Κίνα, ο Hai Wang είχε την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία όταν πήγαινε στο γυμνάσιο, όταν ο πατέρας του τον βοήθησε να αγοράσει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Μετά από δυόμισι χρόνια αυτοδιδασκαλίας της φωτογραφίας, ερωτεύτηκε τη μινιμαλιστική τέχνη και έγινε πρόθυμος να καταγράψει την καθημερινή ζωή και αφοσιώθηκε στην ερμηνεία του καθημερινού κόσμου από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

RINKO KAWAUCHI, Εξαιρετική προσφορά στη φωτογραφία

Η Kawauchi γεννήθηκε το 1972 στο νομό Shiga, Ιαπωνία, και ζει και εργάζεται στην Chiba. Η Kawauchi κυκλοφόρησε ταυτόχρονα μια σειρά τριών φωτογραφικών βιβλίων το 2001 – Utatane, Hanabi και Hanako, και τιμήθηκε με το σημαντικό 27ο βραβείο Kimura Ihei το επόμενο έτος. Το 2009 έλαβε το σπουδαίο βραβείο Infinity Award στην κατηγορία Arts από το International Center of Photography, και το 2012 το 63ο βραβείο Newcomer of the Year του Υπουργείου Πολιτιστικών Θεμάτων, καθώς και το 29ο βραβείο Shashin no Machi Higashigawa Native Ιαπωνίαese Artist Award. Το έργο της Kawauchi έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών προσωπικών εκθέσεων τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς, μεταξύ των οποίων οι AILA + Cui Cui + the eyes, the ears στο Fondation Cartier pour lart contemporain το 2005 και στη The PhotographersGallery το 2006, Illuminance στη Gallery at Hermès, Νέα Υόρκη, το 2011, Illuminance, Ametsuchi, Seeing Shadow στο Tokyo Metropolitan Museum of Photography το 2012, και Kawauchi: The river embraced me στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Kumamoto το 2016. Έχει επίσης συμμετάσχει και φιλοξενήσει πλήθος ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων η Rencontres dArles το 2004, η New Documents στην Brighton Photo Biennial το 2010 και το Prix Pictet στο Victoria & Albert Museum το 2017. Πρόσφατα, εγκαινίασε την ατομική της έκθεση M/E: On this sphere Endlessly interlinking στα τέλη του 2022 στην Tokyo Opera City Art Gallery.

ADAM FERGUSON

Ο Adam Ferguson είναι ένας Αυστραλός φωτογράφος του οποίου η δουλειά διερευνά τις συγκρούσεις και τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Ο Ferguson είναι κάτοχος πτυχίου από το Queensland College of Art, Griffith University Αυστραλία και σήμερα ζει στη Lutruwita / Τασμανία (Αυστραλία). Σήμερα είναι εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα Master of Fine Arts στο Royal Melbourne Institute of Technology School of Art. Εργάζεται πάνω σε δύο μονογραφίες – ένα πολεμικό ημερολόγιο που εξετάζει το πέρασμά του από το Αφγανιστάν και ένα μακροσκελές φωτογραφικό δοκίμιο για την αποικιακή κληρονομιά της Αυστραλίας.


H περίπτωση Boris Eldagsen

Ο συγκεκριμένος Γερμανός φωτογράφος αρνήθηκε το βραβείο που έλαβε για την εικόνα THE ELECTRICIAN η οποία προέρχεται από τη σειρά που τιτλοφορεί PSEUDOMNESIA (o ίδιος χρησιμοποιεί τον όρο “images” και όχι “photographs” για τις δημιουργίες του) που κέρδισε την κατ. Creative στον Ανοιχτό Διαγωνισμό αφού αποκάλυψε ότι αυτή δημιουργήθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), τονίζοντας χαρακτηριστικά στην προσωπική του ιστοσελίδα: “σας ευχαριστώ που επιλέξατε την εικόνα μου και κάνατε αυτή τη στιγμή ιστορική, καθώς τούτη είναι η πρώτη εικόνα που δημιουργήθηκε με ΤΝ και κέρδισε ένα φημισμένο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας. Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ή υποψιαστήκατε ότι δημιουργήθηκε με ΤΝ; Κάτι μέσα σε όλο αυτό δεν φαντάζει σωστό, έτσι δεν είναι; Οι εικόνες ΤΝ και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ένα βραβείο σαν αυτό. Είναι διαφορετικές οντότητες. Η ΤΝ δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο.”

Εν συνεχεία προέκυψε μια διαμάχη με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, καθώς εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας δήλωσε πως ενώ οι κριτές γνώριζαν ότι η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της εικόνας, είχαν ταυτόχρονα την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια “συν-δημιουργία” και ότι εντέλει ο Γερμανός δημιουργός τους παρέσυρε “σκόπιμα” (“deliberately”) γεγονός που προξένησε περαιτέρω αντίδραση από την πλευρά του.

Η παραπάνω περίπτωση, πέραν της πεπερασμένης σε αξία διχογνωμίας μεταξύ φυσικού προσώπου / Οργανισμού για μια μεμονωμένη εικόνα, έχει θεωρώ ένα γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς εμπλουτίζει με την προβληματική που εκ των πραγμάτων θέτει, τη δεδομένη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για την εμπλοκή της ΤΝ στη φωτογραφία.

Στο τελευταίο τεύχος του Professional θα βρείτε να το πρώτο μέρος ενός πολυσέλιδου αφιερώματος που ετοιμάσαμε σχετικά με το θέμα!

PROFESSIONAL: ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 95!

 • Μεγάλo σχετικό ρεπορτάζ θα διαβάσετε και στο επόμενο έντυπο Photonet που θα κυκλοφορήσει το Μάιο!

 – Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Edgar Martins, Πορτογαλία: Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023