Ενδιαφέρουν

SWPA 2024: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤON SEBASTIΑO SALGADO

Η έκθεση των εικόνων του θα φιλοξενηθεί μεταξύ 19 Απριλίου και 6 Μαΐου 2024 στο Λονδίνο!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε πως o κορυφαίος δημιουργός λαμβάνει το Βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στη φωτογραφία (Outstanding Contribution to Photography) από τα Sony World Photography Awards 2024.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και διάσημους φωτογράφους παγκοσμίως, ο Sebastião Salgado έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση για τις ασπρόμαυρες συνθέσεις του που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του σε μια καριέρα που διαρκεί περισσότερα από 50 χρόνια! Περιλαμβάνοντας από συγκλονιστικά πορτρέτα ιθαγενών και βιομηχανικών εργατών, μέχρι ντοκουμέντα για μετανάστευση και εντυπωσιακά πανοράματα του φυσικού κόσμου, το ξεχωριστό φωτογραφικό στιλ του Salgado γνωρίζει τεράστια απήχηση στο παγκόσμιο κοινό.

Πορτρέτο του Sebastião Salgado, 2019. © Renato Amoroso

Δεκάδες φωτογραφίες του θα παρουσιαστούν στην έκθεση των Sony World Photography Awards για το 2024, η οποία επιστρέφει στο Somerset House του Λονδίνου από τις 19 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου του επόμενου έτους. Η επιλογή τους που έγινε από τον ίδιο το φωτογράφο, αναδεικνύει τα ορόσημα των τελευταίων πέντε δεκαετιών της καριέρας του. Θα παρουσιαστούν τόσο εικόνες από τα πρώτα του έργα όπως τα Gold (1986) και Workers (1993) όσο και πρόσφατες δημιουργίες του από τα project Genesis (2011) και Amazônia (2019). H έκθεση φιλοδοξεί να εξερευνήσει και να αναδείξει την πολυχρωμία της ζωής στον πλανήτη μας.

Galápagos – Eκουαδόρ, 1991 © Sebastião Salgado

Γεννημένος το 1944 στο Aimorés της Βραζιλίας, ο Sebastião Salgado σπούδασε και εργάστηκε ως οικονομολόγος πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στη φωτογραφία το 1973, συνεργαζόμενος με κορυφαία φωτογραφικά πρακτορεία όπως είναι τα Sygma, Gamma και Magnum. Το ανεξίτηλο φωτογραφικό του στιλ έχει τις ρίζες του στα παιδικά του χρόνια στην επαρχία της Βραζιλίας, κοντά στη φύση.
Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ο Salgado ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο φωτογραφίζοντας διαρκώς και επηρεάζοντας έντονα με τις λήψεις του τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα.

Σχολιάζοντας τη βράβευσή του τόνισε τα εξής: “είναι τιμή μου που λαμβάνω αυτό το βραβείο, και να συνειδητοποιώ ότι η δουλειά μου αγγίζει το κοινό. Η φωτογραφία είναι ο τρόπος ζωής μου, η δική  μου γλώσσα. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου με ενδιέφερε το να αποτυπώσω την ιστορική
περίοδο που ζούμε και να αφηγηθώ τις ιστορίες του είδους μας και του πλανήτη μας.”

Κουβέιτ, 1991 © Sebastião Salgado

Ως 17ος αποδέκτης του συγκεκριμένου βραβείου, ο Sebastião Salgado εντάσσεται σε μια λίστα εμβληματικών ονομάτων, όπως οι Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021), Rinko Kawauchi (2023). 

Οι νικητές στον Ανοιχτό Διαγωνισμό και Διαγωνισμό Επαγγελματιών, τον Διαγωνισμό Νέων και Student των Sony World Photography Awards 2024 θα ανακοινωθούν στις 18 Απριλίου 2024.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Αιθιοπία, 1984 © Sebastião Salgado