Ενδιαφέρουν

SWPA 2023: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤHΝ RINKO KAWAUCHI

Η Γιαπωνέζα φωτογράφος έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τις οικείες και φωτεινές της λήψεις, που αποτυπώνουν συνήθως φευγαλέες στιγμές της καθημερινότητας!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε πως η καταξιωμένη δημιουργός λαμβάνει το Βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στη φωτογραφία (Outstanding Contribution to Photography) από τα Sony World Photography Awards 2023.

Περισσότερες από είκοσι εικόνες της θα παρουσιαστούν στην ετήσια έκθεση των Sony World Photography Awards, η οποία επιστρέφει στο Somerset House του Λονδίνο από τις 14 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023.

Η επιλογή των λήψεων έγινε από την ίδια την καλλιτέχνιδα: καλύπτουν πάνω από είκοσι χρόνια της καριέρας της και περιλαμβάνουν φωτογραφίες από τις πιο εμβληματικές σειρές της: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) και Ametsuchi (2013).

Η Kawauchi γεννήθηκε το 1972 στην επαρχία Shiga της Ιαπωνίας και ξεκίνησε για πρώτη φορά να φωτογραφίζει στην ηλικία των 19 ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε ως φωτογράφος σε διαφημιστικό γραφείο, πριν μετακομίσει σε ένα στούντιο του Τόκιο για να επικεντρωθεί στη δική της δουλειά.

© Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards: Άτιτλο, από τη σειρά “Illuminance”, 2009.

Κέρδισε για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή το 2001, με τη δημοσίευση τριών φωτογραφικών βιβλίων, με τίτλους Utatane, Hanabi και Hanako. Δύο εξ’ αυτών απέσπασαν το πιο διάσημο βραβείο της Ιαπωνίας για την αναδυόμενη φωτογραφία, το βραβείο Kimura Ihei.

Η Kawauchi επηρεάζεται από τον Σιντοϊσμό, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα πάντα έχουν ένα πνεύμα ή ενέργεια, που ονομάζεται «kami». Οι φωτογραφίες της έχουν συγκριθεί με τα χαϊκού, τα γνωστά ποιήματα σύντομης μορφής που προέρχονται από την Ιαπωνία, μέσα από τις γραμμές των οποίων συχνά αναδεικνύεται ένα ευρύτερο νόημα ή μια αλήθεια. Κατ’ αντιστοιχία, οι λήψεις της κατορθώνουν συχνά να προσδώσουν σε φαινομενικά “μικρές” στιγμές μια αίσθηση αυξημένου ειδικού βάρους και μεγαλύτερης σημασίας.

© Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards: Άτιτλο, από τη σειρά “Ametsuchi”, 2013.

Σχολιάζοντας τη βράβευσή της, η Kawauchi σημειώνει: «αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση
της δουλειάς μου και θα με ενθαρρύνει στις μελλοντικές μου δραστηριότητες. Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο έργων μου που όχι μόνο με χαρακτηρίζουν, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν μια φιλόδοξη σειρά λήψεων που δημιουργήθηκε με διαφορετική μέθοδο και προσέγγιση.»

Το βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία τιμά ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν επηρεάσει σημαντικά τη φωτογραφία. Ως η 16η παραλήπτριά του, η Kawauchi προστίθεται σε μια διακεκριμένη λίστα εμβληματικών ονομάτων, όπως οι Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021).

Οι νικητές στον Ανοιχτό Διαγωνισμό και Διαγωνισμό Επαγγελματιών, τον Διαγωνισμό Νέων και Student των Sony World Photography Awards 2023 θα ανακοινωθούν στις 13 Απριλίου 2023.

© Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards: Άτιτλο, από τη σειρά “Illuminance”, 2011.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards  – Άτιτλο, από τη σειρά “Illuminance”, 2009.