Νέα μοντέλα

TAMRON 70-180mm F/2.8 DI III VXD

Με πρωτοποριακό μηχανισμό zoom!

H Tamron παρουσίασε τον πιο ελαφρύ και συμπαγή φακό στην κατηγορία του, παρά το μέγιστο διάφραγμα f/2.8 σε όλη την εστιακή γκάμα, με άρμοση για μηχανές Sony E.

Η διάμετρος φίλτρων είναι 67mm, η μέγιστη διάμετρος είναι 81mm, το μήκος του είναι 149mm (στη θέση 70mm) και το βάρος 810gr. Χάρη στις παραπάνω προδιαγραφές, η φωτογράφιση στο χέρι είναι πολύ εύκολη και άνετη.

Η Tamron σχεδίασε το πρώτο της γραμμικό μοτέρ εστίασης VXD (Voicecoil eXtremetorque Drive) ειδικά γι’ αυτό το φακό. Υπόσχεται πολύ πιο γρήγορη λειτουργία καθώς και ακρίβεια εστίασης, της τάξης του 0.005mm. To σύστημα χρησιμοποιεί επίσης δυο μονάδες υψηλής ταχύτητας VXD, με προηγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο. Ο φακός αποτελείται από 19 στοιχεία, διατεταγμένα σε 14 ομάδες. Αυτά περιλαμβάνουν συνολικά 6 στοιχεία XLD (eXtra Low Dispersion) και LD (Low Dispersion), καθώς και 3 GM (Glass Molded Aspherical).

O 70-180mm F/2.8 DI III VXD διαθέτει ακόμα επιστρώσεις BBARG2 (BroadBand AntiReflection Generation 2) οι οποίες εξαλείφουν αντανακλάσεις και θαμβώσεις. Η διάμετρος φίλτρων των 67mm είναι ίδια με αυτή των 17-28mm f/2.8 και 28-75mm f/2.8, καθώς και των σταθερών φακών 20mm, 24mm και 35mm. Έτσι η χρήση φίλτρων γίνεται εύκολη για κάποιον που δουλεύει με αυτούς τους φακούς.

Η (πολύ ικανοποιητική για την κατηγορία του) ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού είναι 0.85m, και του δίνει μέγιστη μεγέθυνση 1:4.6 στα 180mm. Επίσης, στα 70mm, μπορείτε να έχετε ελάχιστη απόσταση εστίασης 0.27m με χειροκίνητη εστίαση, αλλά με κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα εικόνας.

Tέλος, ο φακός διαθέτει στεγανότητα ενάντια σε σκόνη και υγρασία χάρη σε στεγανοποιητικά δακτυλίδια που υπάρχουν στην μοντούρα αλλά και σε άλλα σημεία του. Φυσικά είναι συμβατός με τις προηγμένες λειτουργίες που διαθέτουν οι σύγχρονες μηχανές, όπως Hybrid AF, Eye AF, Direct Manual Focus, shading/chromatic aberration/distortion correction.

Ο 70-180mm F/2.8 DI III VXD ήδη βρίσκεται στα χέρια μας για αναλυτική δοκιμή! Θα διαβάσετε τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά μας σε ένα από τα προσεχή μας τεύχη: μείνετε συντονισμένοι!

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.